Forum Polskiego Kina

Teraz jest 20 listopada 2024, 18:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 maja 2017, 06:45 

"Pierścionek z orłem w koronie" z 1992 - w swoim czasie pewnie był głośny, ale dziś jest raczej jednym z bardziej zapomnianych dzieł Mistrza, mimo że ten "wskrzesił" tam na chwilę kultową postać Maćka Chełmickiego (z oryginalnym głosem Cybulskiego granego tu przez Tomasza Koniecznego). Ja sam nie zapamiętałem filmu zbyt dobrze, choć pewnie trzeba do niego trochę dojrzeć - za to bardzo lubię słuchać muzyki Zbigniewa Górnego, która wybrzmiewa w partiach początkowych i końcowych, przedstawiających ostatnie chwile powstania warszawskiego.

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 10 czerwca 2017, 13:40 

Przypomniał mi się jeszcze jeden film telewizyjny, który nawet mi się podobał: "Prawo Archimedesa" Mariusza Waltera. To film opowiadający o podstarzałym instruktorze pływania, który chce udowodnić, że jeszcze coś potrafi osiągnąć i zamierza przepłynąć maraton, by uzyskać możliwość szkolenia zawodników, a nie dzieci. W roli głównej Jan Gałązka, znany chyba przede wszystkim jako Walendziak z "Czterdziestolatka". Filmy sportowe, gatunek zaskakująco popularny w PRL-owskiej telewizji, zazwyczaj były średnie lub kiepskie, ten natomiast jest nawet dobry. Motywy trochę jakby zaczerpnięte ze "Starego człowieka i morza". Najciekawszym zabiegiem były chyba montaż podczas maratonu: raz widzimy sceny z pływakami, ich wysiłkiem, szczególnie z wysiłkiem i dramatem głównego bohatera, a zaraz potem sceny z pokładu statku wycieczkowego towarzyszącego zawodnikom, a na nim pokazane pokazy mody, prezentacje produktów, instruktarz na temat jogi prowadzony przez staruszka z brodą w pozycji kwiatu lotosu... Robi to mocno absurdalne wrażenie. Ciekawy jest ten kontrast właśnie między tym dramatem w wodzie a absurdem na pokładzie. Jeśli ktoś lubi tą specyfikę filmów telewizyjnych, to polecam "Prawo Archimedesa". Od czasu do czasu pojawia się na TVP Kultura.

PostNapisane: 10 czerwca 2017, 14:04 

Posty na Forum KP: 537
No, jeśli już mowa o "mało znanych, niewybitnych filmach" i weszliśmy na "poletko" filmu sportowego, to przypomniał mi się ten film: http://www.filmpolski.pl/fp/index.php?film=124224

Krótki, bo niespełna 50-minutowy. Pamiętam, że kiedyś... oj, bardzo kiedyś, to musiały być jeszcze lata 90, włączyłem rano telewizję i zobaczyłem Stroińskiego na motocyklu, potem zauważyłem że student z "Przepraszam czy tu biją" też na motocyklu i tak mnie wciągnęło że dooglądałem do końca. Fajny film. Jak by leciał gdzieś - polecam.

PostNapisane: 10 czerwca 2017, 14:08 

Ten film też oglądałem, ale niezbyt mi się podobał. Mimo to chętnie zobaczyłbym jeszcze raz, w ramach przypomnienia i ewentualnej rewizji oceny. :)

PostNapisane: 11 czerwca 2017, 10:40 

"Dzieje mistrza Twardowskiego", czyli reżyser filmów o Panu Kleksie ekranizuje powieść Kraszewskiego i mierzy się z podaniami o księżycowym wędrowcu w kontuszu. Seans bardzo mi się spodobał już od pierwszych minut, kiedy na ekranie widzimy mroczny orszak jeźdźców galopujących w rytm niepokojącej muzyki Andrzeja Korzyńskiego, później zaś jest coraz bardziej ciekawie. Gra aktorska bez zarzutu - szczególnie Rafał Królikowski sprawdził się idealnie w roli diabła czyhającego na duszę Twardowskiego. Scenografia, kostiumy i charakteryzacja robią wrażenie, choć może nie do końca dorównują tym z filmów zagranicznych, ale i tak jest niezmiernie urocza. Zabawna jest scena, w której Twardowski (grany przez Olbrychskiego) dowiaduje się, że jego żona nie wygląda wcale jak piękna młoda panna tylko jak... i w lustrze pojawia się jej prawdziwe oblicze... Maryli Rodowicz! xD

Do najlepszych scen zaliczam scenę, w której mistrz Twardowski przyzywa ducha zmarłej królowej, ale błąd króla Zygmunta doprowadza do tragedii... Lubię też cytat diabła Królikowskiego, kiedy młody Twardowski zamachuje się miotełką z wodą święconą. "Pohamuj się waść! To nie konewka!". ;)

Wadą filmu mogą być niektóre efekty specjalne oraz dziwaczny finał, w którym Twardowski zostaje porwany do góry, a jego uczeń strąca dwa diabły za pomocą zaklęcia "Apage satanas"... i lecą napisy końcowe z piosenką "Dzieje mistrza Twardowskiego są owiane tajemnicą". No rzeczywiście są owiane tajemnicą, skoro jedyne, co widzimy na końcu, to Twardowski jako kometa lecąca w nieznane....

Myślę, że ten film jest dziś mało znany, bo później przyćmiła go zła sława "Wiedźmina" oraz nachodząca w następnych latach popularność trylogii "Władców pierścieni", ale dla mnie "Dzieje mistrza Twardowskiego" to prawdziwa perełka! ;)

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 6 lipca 2017, 22:41 

Bez wątpienia "Sam pośród miasta" to film mało znany, niewybitny, pasujący do tego tematu.

Wynalazłem jednak fotosowy smaczek, na niniejszym zdjęciu: http://fototeka.fn.org.pl/pl/strona/wys ... 1499373183 widoczny jest Zbigniew Cybulski i dom, w którym mieszkam całe życie i z którego piszę także niniejszego posta. :)

To ten wieżowiec, nieco poniżej linii twarzy Cybulskiego, będący wtedy, w połowie lat 60. w budowie, co widać, bo choć jest zamglony, to widać stojący przy nim dźwig.

Ja to już wyhaczyłem wcześniej, w samym filmie, który mam, ponieważ Stanisław Zaczyk mówi w nim głosem Mariusza Gorczyńskiego. Ale miło mi bardzo, że odnalazłem ten fotos, na którym widać mój blok, który nota bene zagrał w wielu filmach, natomiast tu widoczny jest w fazie budowy. :)

PostNapisane: 7 lipca 2017, 08:43 

Posty na Forum KP: 6471
A to ciekawostka! :)

PostNapisane: 9 lipca 2017, 15:11 

Posty na Forum KP: 1544
Rafal Dajbor napisał(a):
Ale miło mi bardzo, że odnalazłem ten fotos, na którym widać mój blok, który nota bene zagrał w wielu filmach, natomiast tu widoczny jest w fazie budowy. :)

O, to ciekawe! A gdzie jeszcze można ten blok zobaczyć?

PostNapisane: 9 lipca 2017, 20:11 

Oj, długo by wymieniać... W "Przepraszam czy tu biją" jak student ćwiczy te sztuki walki między jezdniami Wisłostrady na przykład. W czołówce (na napisach początkowych) "Wściekłego". Najśmieszniejsze, że to właśnie na widoku na Warszawę z praskiej strony, z moim blokiem na pierwszym planie jest w "11 minutach" Skolimowskiego ten martwy piksel który tak pracowicie wycieram. :)

PostNapisane: 10 lipca 2017, 01:13 

Czy to nie rejony miejsca zamieszkania Durajów w serialu "W Labiryncie"? Solec itp.?

PostNapisane: 10 lipca 2017, 09:13 

Oczywiście. To dokładnie te rejony. :)

PostNapisane: 29 lipca 2017, 12:36 

Posty na Forum KP: 2675
Właśnie oglądam "Zerwane cumy" z Gryniem w roli głównej i moim zdaniem doskonale pasuje do wątku...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]