Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 12:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 kwietnia 2017, 17:58 

Posty na Forum KP: 768
Holt_ napisał(a):
Chyba jeszcze na starym forum napisałe,, ze dla mnie film kultowy to taki,

z którego dialogi i motywy wchodzą do języka codziennego uzywanego przez szerokie masy
społeczeństwa.

To że niektóre teksty wchodzą do języka codziennego to jest skutkiem popularności
samego filmu , kultowość jest czymś więcej niż popularność. Aby film stał się kultowym musi w taki sposób "dotknąć" naszej wrażliwości i "zostawić" na niej swój znak, abyśmy poczuli że chcemy do niego ciągle wracać, bo pokazuje coś co jest dla nas ważne.
Trudno określić sztywne kryteria określające kultowość filmu. Te kryteria właśnie będą
płynne dla każdego filmu który uznamy za kultowy. Ja pamiętam jakie brednie mówił Marek
Kondrat na temat filmu "Dzień Świra". On chyba nie rozumiał wtedy o czym jest ten film,
choć zagrał w nim główną rolę. Ja zdaję sobie sprawę że rozmawiamy o filmach polskich,
ale zapytam o zagraniczny. Kto z kolegów pamięta ten serial ?

https://www.youtube.com/watch?v=cuGQwoulYXY

"Święty" - serial brytyjski emitowany w polskiej telewizji na przełomie lat 60-tych i
70-tych.
Miano kultowości na pewno nie zyskał dzięki dialogom,choć wymiatał ludzi z ulic tak samo
jak "Stawka większa niż życie". Moim zdaniem swoją kultowość zawdzięcza temu że - był .
Że pokazywał inny ciekawy świat i był rozrywką w latach kiedy codzienna
szarość PRLu dominowała w życiu Polaków.

Moim zdaniem wikipedia zbliża się do prawdy tą swoją definicją, choć też jest ogólna.

PostNapisane: 1 kwietnia 2017, 23:06 

Posty na Forum KP: 6173
Wit napisał(a):
A jakbyś Ty czytał ze zrozumieniem,to byś uchwycił aluzję w moich słowach,że jeżeli milczenie może być kultowe,to dla Holta "Znikający punkt" może być też kultowy
Dla Holta "Znikający punkt" jest kultowy (co sam potwierdza), więc nie sil się na rzekome aluzje...

Wit napisał(a):
a nie pytał byś się jak małe dziecko,co z tego filmu przeniknęło do codziennego życia.
Nie tylko nie rozumiesz prostego tekstu, ale także co to sarkazm. Pytanie retoryczne nie jest pytaniem, tylko stwierdzeniem. Do tego jeszcze mylisz język codzienny z życiem codziennym, o rany...

Wit napisał(a):
Dyskutuj dalej sam ze sobą :)
To rada, groźba, czy polecenie?

Wit napisał(a):
nie pytaj
bo w końcu odpowiem Ci wulgarnie:
w d..."
Co do tego nie mam najmniejszej wątpliwości. Przyzwyczajony już jestem...
Pytać o nic nie mam zamiaru, zwłaszcza już po "słynnej" onegdaj sprawie ""Wieczny Żyd" w KinoPolska" i "Co drugiej biografii Hitlera". Wiarygodność się ma, albo nie.

Kazimierz Jankowski napisał(a):
Aby film stał się kultowym musi w taki sposób "dotknąć" naszej wrażliwości i "zostawić" na niej swój znak, abyśmy poczuli że chcemy do niego ciągle wracać, bo pokazuje coś co jest dla nas ważne.
Zdecydowanie tak. Dialog jest ważny, ale przecież nie jedyny w zostawianiu tego znaku.

Kazimierz Jankowski napisał(a):
Moim zdaniem wikipedia zbliża się do prawdy tą swoją definicją, choć też jest ogólna.
No tak, ale ogólność definicji jest przecież zrozumiała, bo "kultowy" jest słowem wysoce nieprecyzyjnym. Po prostu zostawili "otwartą bramę":
Cytuj:
Zależnie od przyjętych kryteriów i rodzaju grupy odbiorców można stwierdzić, że istnieje szereg indywidualnych definicji kultowości filmu.

PostNapisane: 2 kwietnia 2017, 16:03 

Posty na Forum KP: 2675
Chojrak napisał(a):
Holt_ napisał(a):
Ale ja nie pisałem o samych cytatach, użyłem słowa "motywy".
Owszem.
"...dialogi i motywy wchodzą do języka codziennego uzywanego przez szerokie masy społeczeństwa."

Co do języka codziennego weszło ze "Znikającego punktu", czy "Bulilita"? :)
..

Odpowiem dwoma cytatami.
W popularnej Jeżycjadzie Musierowicz w jednym z tomów pojawia się ucieczka taksówką i taksowkarz ucieszony mówi " o kurde, jak w Bullicie! ". Dalej jest jeszcze wzmianka, ze taksowkarz mówi coś z miną Bullitta.

Uroda Marusi? Jeden z najbardziej legendarnych polskich utworów mowi o "Poli Raksy twarzy"...

Dorzucę jeszcze anegdotę, kiedys bylem swoadkiem rozmowy dwu studentów o Skolimowskim i jeden opowoadal drugiemu, ze Skolim swego czasu zakladal się, ze dojedzie autem z punktu A do B w okeslonym czasie. Opowiadający dorzucił" wiesz, jak w Znikającym punkcie... "

Wlasnie to nazywam wchodzeniem motywów do potocznego języka.

PostNapisane: 30 września 2018, 16:23 

Posty na Forum KP: 6173
Czy "Poszukiwany, poszukiwana" jest filmem kultowym? Dla mnie jest. A teraz dowiaduję się, że nie tylko kultowy, ale i "wyraźnie niebezpieczny".

http://kulturadobra.pl/poszukiwany-poszukiwana/

"...nawet jeśli w swej treści i wymowie nie jest on jawną pochwałą czy usprawiedliwieniem takich zakazanych i potępionych przez Boga praktyk jak przebieranie się w w stroje płci przeciwnej (por. Powtórzonego Prawa 22: 5), czy też kłamstwo oraz oszustwo (patrz: Efezjan 4: 25; Przysłów 12: 22), to jednak niezwykle trudno byłoby z niego wyciągnąć wniosek, iż coś takiego zostało tu poddane jakiejś wyraźniejszej krytyce czy dezaprobacie. "

PostNapisane: 17 września 2020, 11:07 

Chojrak napisał(a):
Czy "Poszukiwany, poszukiwana" jest filmem kultowym? Dla mnie jest. A teraz dowiaduję się, że nie tylko kultowy, ale i "wyraźnie niebezpieczny".

http://kulturadobra.pl/poszukiwany-poszukiwana/

"...nawet jeśli w swej treści i wymowie nie jest on jawną pochwałą czy usprawiedliwieniem takich zakazanych i potępionych przez Boga praktyk jak przebieranie się w w stroje płci przeciwnej (por. Powtórzonego Prawa 22: 5), czy też kłamstwo oraz oszustwo (patrz: Efezjan 4: 25; Przysłów 12: 22), to jednak niezwykle trudno byłoby z niego wyciągnąć wniosek, iż coś takiego zostało tu poddane jakiejś wyraźniejszej krytyce czy dezaprobacie. "

"Kobieta nie będzie nosiła ubioru mężczyzny" Biblijne cytaty i ich używanie
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=247351&hl=

"Aktorzy przebierający się za kobiety w filmach" Stara sceniczna i farsowa tradycja
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=237792&hl=

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]