Wróciłem właśnie z wernisażu zdjęć Karola Stępkowskiego zatytułowanego "Koledzy" i mam wiadomość, która na pewno licznych fanów "07 zgłoś się", których na tym forum nie brakuje bardzo ucieszy.
Otóż uciąłem sobie miłą pogawędkę z 89-letnim Zdzisławem Słowińskim, aktorem i piosenkarzem, który w pierwszym, zatytułowanym "Major opóźnia akcję" odcinku zagrał niejakiego Jana Kreczeta, jednego z najwyższych rangą członków "gangu Inżyniera". Tego, który przez cały odcinek paradował w kożuchu i który na zgubę gangu wciągnął doń zakamuflowanego Borewicza.
Kreczet mimo wieku w świetnej formie, choć w małym stopniu przypomina dziś tego groźnie wyglądającego przełysiałego bydlaczka sprzed ponad 40 lat. Jedno, co się nie zmieniło, to "szalona" fryzura:
http://fototeka.fn.org.pl/pl/strona/wys ... 1490637224 - dziś oczywiście kompletnie siwa, ale pan Słowiński nadal nosi na głowie takie jak na powyższym zdjęciu "niewiadomoco", ani włosy, ani łysina, tylko teraz to wszystko jest siwe i sterczy mu do góry, dzięki czemu wygląda trochę niesamowicie.
Nawiasem mówiąc - to już drugi (po Ewie Wawrzoń) aktor grający w "07 zgłoś się", który ode mnie się dowiedział, że to kultowy serial, że ciągłe powtórki w telewizji, że dziesiątki fanów, że książka, wiele wydań na DVD... Niesamowite, że ci aktorzy kompletnie nie mają o tym pojęcia!