Chojrak napisał(a):
To proste, próbuję dowieść, że patriotyzm i Dekalog są wewnętrznie sprzeczne, skoro wartości chrześcijańskie znamy od 2 tysięcy lat, a większego wpływu to nie ma na zachowania ludzi, gdy chodzi o narodową dumę honor, czy interesy.
Zgadzam się. Mówiłem o tym tu:
Cytuj:
to, co zazwyczaj jest nazywane patriotyzmem, jest w niektórych sprawach sprzeczne z moimi przekonaniami i dlatego pod tym się nie podpisuję.
Cytuj:
patriotyzm, ten tradycyjnie rozumiany, może powodować szkody i zło i nadal być patriotyzmem
Cytuj:
Zarówno patriotyzm jak i katolicyzm to pewne postawy życiowe, które wskazują na pewne zachowania jako dobre i właściwe. Jeśli w jakiejś sytuacji te wskazania nie są zgodne, to ja zawsze stawiam na katolicyzm.
Chojrak napisał(a):
Zaznaczam tylko, że teoria, a to co widzimy to przeważnie dwie różne sprawy. Podskórnie czujemy jak być powinno, a niestety często tak nie jest.
Etyka Dekalogu przecież nie powstrzymała ani krucjat, ani wojen religijnych. Czy Cortes nie wyruszył szerzyć chwałę Bożą w Ameryce Południowej, czy nie w imię religii wymordowano katarów?
Z tym też się zgadzam. Po prostu wydawało mi się oczywiste, że człowiek jest niedoskonały i popełnia zło, choć ma przecież raczej jasno i dokładnie określone zasady moralne, czy to Dekalog, czy jakieś wewnętrzne prawo naturalne. Ale jako że patriotyzm jest w jakimś stopniu idealistyczny, to też się odnosiłem do idei, teorii, raczej nieosiągalnej.
Chojrak napisał(a):
Chopin jest bez konkurencji, na Lutosławskim się nie znam. Też się cieszę, ale przecież to tylko przypadek, że jesteśmy krajanami.
No przypadek, o tym wspomniałem tu:
Cytuj:
W pewnym sensie więc wygrałem szczęśliwy los na loterii, rodząc się w takim kraju, w takim środowisku i w takiej rodzinie, że mam możliwość bycia dumnym z tego.
Chojrak napisał(a):
Pan Anatol chcący lub nie, przyznał mi przecież rację, że patriotyzm może nieść za sobą wiele złego i trzeba nań uważać i że on sam ma swój prywatny obraz patriotyzmu, który sam sobie stworzył.
Przyznaję Ci tutaj rację chcący.
Chojrak napisał(a):
Pan Anatol oparł się na chrześcijaństwie, ja na humanizmie - to z grubsza nie tak odległe od siebie sprawy.
Ma się rozumieć.
No to chyba teraz mogę już naprawdę zakończyć dyskusję, jeśli się we wszystkim zgadzamy.