Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 listopada 2016, 11:07 

Posty na Forum KP: 537
Reżyser Barewicz ze "Zmienników" rzekłby na takie dictum, że "film to sztuka przypadku". :D

Ale i coś w tym jest, bo kamera rejestruje czasem jakiś błysk, jakieś niesamowite, niezaplanowane mgnienie w grze któregoś z aktorów i zadaniem reżysera jest nie zgubić tego i przekazać ów skarb w ręce montażysty.

PostNapisane: 12 listopada 2016, 11:32 

Posty na Forum KP: 1006
Rafal Dajbor napisał(a):
Ale i coś w tym jest, bo kamera rejestruje czasem jakiś błysk, jakieś niesamowite, niezaplanowane mgnienie w grze któregoś z aktorów i zadaniem reżysera jest nie zgubić tego i przekazać ów skarb w ręce montażysty.

Świetnie to ująłeś, ,,mgnienie", ,,skarb" :) . Tu mogło być podobnie, Andrzejewski odwrócił się sam z siebie, a reżyser w czasie przeglądania materiału powiedział ,, zostawmy to". Oczywiście to tylko takie gdybanie z mojej strony :)

PostNapisane: 14 listopada 2016, 18:58 

Jeszcze odnośnie do uniwersalności muzyki Korzyńskiego, polecam uwadze muzykę do napisów końcowych do "Na srebrnym globie" (jak również resztę utworów do tego filmu) - powiedziałbym, że to przykład takiej archetypowej muzyki do filmów SF na światowym poziomie. :)

PostNapisane: 23 listopada 2016, 19:26 

Posty na Forum KP: 256
Właśnie ukazała się nowa płyta wydawnictwa GAD Records:
http://gadrecords.pl/katalog/korzynski- ... ana-kleksa

PostNapisane: 4 grudnia 2016, 12:28 

Posty na Forum KP: 1074
Wywiad z Andrzejem Korzyńskim
http://wyborcza.pl/duzyformat/7,127290, ... torem.html

PostNapisane: 29 grudnia 2016, 16:02 

Posty na Forum KP: 1440
Muzyka Andrzeja Korzyńskiego do filmu animowanego "Bolek i Lolek na Dzikim Zachodzie" przydaje takiej swojskości i uroku,jakiego nie stworzył by żaden zagraniczny kompozytor.

PostNapisane: 6 stycznia 2017, 22:20 

Posty na Forum KP: 1249
Dziś na TVP 2 o 23:25 "Andrzej Korzyński - muzyka filmowa" (1). Należy przypuszczać, że będzie i część 2.

PostNapisane: 8 stycznia 2017, 22:08 

Powiem jedno...

CZŁOWIEK Z MARMURU!!!

HEEEEEEEELOOOOŁ! HEEEEEEEELOŁ! HEEEEEEEEELOOOOOŁ-OŁ-OŁ-OŁ!

Znacie ten śpiew Alibabek z "Człowieka z marmuru"? Spodziewałem się, że film Wajdy (z czasów, kiedy znałem tylko jego twórczość "lekturową") będzie nudny. Już pierwsze sceny rozwaliły moje przekonania. Po pierwsze - Janda jako Agnieszka. Po drugie - KORZYŃSKI! Jego muzyka jest rewelacyjna! Po obejrzeniu tego genialnego filmu przez długi czas wyszukiwałem na YouTube ten kawałek i słuchałem, i słuchałem, i słuchałem.

Niestety, w "Człowieku z żelaza" Andrzej Wajda postanowił zepsuć postać Agnieszki i zrobić z niej typową dla naszej kultury matkę polkę. I aby nas dobić, wstawił przed jej filmowym upadkiem... muzykę z "Człowieka z marmuru". Rozumiem, że chodziło o realizm, że przecież każdy niepokorny filmowiec w PRL-u skończyłby tak samo, jak ona... ja się nie potrafię z tym pogodzić. A ponieważ jej wątek dobito na siłę wciśniętą historyjką o romansie (jak w filmie "Podziemna miłość" z filmu "Człowiek z..." Konrada Szołajskiego), to Andrzej Korzyński nie miał niczego ciekawego do komponowania. Szkoda.

Ale za "Człowieka z marmuru" powinien dostać Oscara w kategorii "Najlepsza muzyka oryginalna".

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 18 marca 2017, 20:13 

Posty na Forum KP: 537
Kurczę, raz w życiu widziałem polski dramat sądowy (rzadki gatunek w naszym kinie!) zatytułowany "To ja zabiłem". Raz, w dodatku kilkanaście lat temu, w cyklu "PRL w kryminale" - ale co jakiś czas coś w mojej głowie odtwarza melodię, motyw muzyczny z tego filmu. Taki piskliwy, niepokojący. Wreszcie sprawdziłem czyje to - Korzyński! Rzadko mi się zdarza, żeby coś po jednym jedynym przesłuchaniu tak mi w głowie zostało. A to - zostało.

PostNapisane: 18 marca 2017, 20:29 

Posty na Forum KP: 6471
Ja miałem tak z motywem muzycznym Matuszkiewicza z filmu "Zabijcie czarną owcę".

PostNapisane: 21 marca 2017, 08:49 

Muzyka Andrzeja Korzyńskiego do "Szamanki" również jest warta posłuchania, bowiem doskonale buduje ona napięcie i wprowadza nas w niepokojący świat stworzony przez drugiego Andrzeja - Żuławskiego...

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 28 czerwca 2019, 13:39 

Posty na Forum KP: 6471
Nawet, jeśli sam film do udanych nie należy, to muzyka Korzyńskiego stanowi przeważnie jedną z jego zalet. Tak jest np. w przypadku "Dziejów mistrza Twardowskiego", które obejrzałem wczoraj pierwszy raz w życiu. Film kiepski, ale muzyka wyrazista, intrygująca, zapadająca w pamięć. Po prostu Korzyński w zasadzie zawsze trzymał poziom.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]