Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 12:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 345 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: "Wołyń"
PostNapisane: 19 stycznia 2017, 23:52 

Chojrak napisał(a):
To proste, próbuję dowieść, że patriotyzm i Dekalog są wewnętrznie sprzeczne, skoro wartości chrześcijańskie znamy od 2 tysięcy lat, a większego wpływu to nie ma na zachowania ludzi, gdy chodzi o narodową dumę honor, czy interesy.

Zgadzam się. Mówiłem o tym tu:

Cytuj:
to, co zazwyczaj jest nazywane patriotyzmem, jest w niektórych sprawach sprzeczne z moimi przekonaniami i dlatego pod tym się nie podpisuję.

Cytuj:
patriotyzm, ten tradycyjnie rozumiany, może powodować szkody i zło i nadal być patriotyzmem

Cytuj:
Zarówno patriotyzm jak i katolicyzm to pewne postawy życiowe, które wskazują na pewne zachowania jako dobre i właściwe. Jeśli w jakiejś sytuacji te wskazania nie są zgodne, to ja zawsze stawiam na katolicyzm.

Chojrak napisał(a):
Zaznaczam tylko, że teoria, a to co widzimy to przeważnie dwie różne sprawy. Podskórnie czujemy jak być powinno, a niestety często tak nie jest.
Etyka Dekalogu przecież nie powstrzymała ani krucjat, ani wojen religijnych. Czy Cortes nie wyruszył szerzyć chwałę Bożą w Ameryce Południowej, czy nie w imię religii wymordowano katarów?

Z tym też się zgadzam. Po prostu wydawało mi się oczywiste, że człowiek jest niedoskonały i popełnia zło, choć ma przecież raczej jasno i dokładnie określone zasady moralne, czy to Dekalog, czy jakieś wewnętrzne prawo naturalne. Ale jako że patriotyzm jest w jakimś stopniu idealistyczny, to też się odnosiłem do idei, teorii, raczej nieosiągalnej.

Chojrak napisał(a):
Chopin jest bez konkurencji, na Lutosławskim się nie znam. Też się cieszę, ale przecież to tylko przypadek, że jesteśmy krajanami.

No przypadek, o tym wspomniałem tu:

Cytuj:
W pewnym sensie więc wygrałem szczęśliwy los na loterii, rodząc się w takim kraju, w takim środowisku i w takiej rodzinie, że mam możliwość bycia dumnym z tego.

Chojrak napisał(a):
Pan Anatol chcący lub nie, przyznał mi przecież rację, że patriotyzm może nieść za sobą wiele złego i trzeba nań uważać i że on sam ma swój prywatny obraz patriotyzmu, który sam sobie stworzył.

Przyznaję Ci tutaj rację chcący. ;)

Chojrak napisał(a):
Pan Anatol oparł się  na chrześcijaństwie, ja na humanizmie - to z grubsza nie tak odległe od siebie sprawy.

Ma się rozumieć. :) No to chyba teraz mogę już naprawdę zakończyć dyskusję, jeśli się we wszystkim zgadzamy. :)

PostNapisane: 21 stycznia 2017, 16:08 

Posty na Forum KP: 6173
Pan Anatol napisał(a):
Ma się rozumieć. :) No to chyba teraz mogę już naprawdę zakończyć dyskusję, jeśli się we wszystkim zgadzamy. :)

Amen!

PostNapisane: 17 lutego 2017, 19:34 

Posty na Forum KP: 2318
Film dostępny jest już dostępny w VOD TVP za bardzo okazyjną cenę 5 zł/6,15 zł o ile to nie pomyłka.

http://vod.tvp.pl/29067844/wolyn

PostNapisane: 5 marca 2017, 22:25 

Zwykle na forum piszę własne opinie, dziś jednak postanowiłem zrobić wyjątek, bo w jednym z tygodników znalazłem felieton, w którym znalazłem bardzo ciekawą opinię odnośnie Wojciecha Smarzowskiego pod kątem jego ostatnich dokonań.

"Kolejną perłą jest dla mnie Wojciech Smarzowski. Reżyser odrębny. Kręci filmy o niebywałej nośności historycznej. Dba o szczegóły jak matka o oseska. Wybitny artysta. To klasa światowa. Ale jednocześnie artysta niszowy. Urzeka mnie jego niedbałość o sławę i zaszczyty. Urzeka mnie jego milczenie polityczne. Starannie omija to, w co wdepneli Janda, Olbrychski czy Karolak. Jest nieobecny w mediach, bo jego medium to kinowy ekran. Jego "Wołyń" jest absolutnym arcydziełem. Film erudycyjny i wstrząsający. Obraz ukazujący piękno poprzez zdzieranie skóry z widza i odsłanianie jego nerwów. Ten reżyser jest ponad wszelkimi rankingami. Perła!"

(autor: Aleksander Nalaskowski, Perły, "wSieci", nr 9 (222) 2017, 27 lutego-5 marca 2017, s. 109)

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 5 marca 2017, 23:55 

Cytuj:
Kręci filmy o niebywałej nośności historycznej.
"Drogówka","Dom zły", "Pod Mocnym Aniołem" mają "niebywałą" doniosłość historyczną? Przyznam, że nie wiedziałem... ;)

Cytuj:
To klasa światowa. Ale jednocześnie artysta niszowy.
Smarzowski niszowy, co ten gościu pali?
"Wołyń" - 1,4 mln
"Pod Mocnym Aniołem" - 882 tys.
"Róża" - 482 tys.
"Wesele" - film wręcz kultowy dla wielu widzów.

Cytuj:
Urzeka mnie jego milczenie polityczne. Starannie omija to, w co wdepneli Janda, Olbrychski czy Karolak.
...
Obraz ukazujący piękno poprzez zdzieranie skóry z widza i odsłanianie jego nerwów. Ten reżyser jest ponad wszelkimi rankingami. Perła!"
Ponad wszelkimi rankingami to jest ten pan Nalaskowski i jego borykanie się z językiem polskim. Nawiedzonych "znawców" od filmu objawiło nam się teraz "od metra". Podobnie, jak ten pedagog.
Smarzowski godzien jest chyba kogoś lepszego, niż ten pan?

PostNapisane: 7 marca 2017, 13:17 

Posty na Forum KP: 629
Z tematu o BD zniknęła fota okładki wydania filmu na bluray, to wklejam tutaj:

Obrazek

Data premiery: http://datapremiery.pl/wolyn-premiera-filmu-13441/

Cena: http://bluedvd.pl/wolyn-blu-ray.html

PostNapisane: 21 marca 2017, 12:40 

"Niszowy" Smarzowski wychodzi z niebytu:
http://pnf.pl/polskie-nagrody-filmowe-o ... -wreczone/

PostNapisane: 22 marca 2017, 09:24 

Reżyser "Wołynia" mówi rzeczy chyba dość zadziwiające dla wielu admiratorów tego filmu:

Cytuj:
Najbardziej się bałem wniosku, że Ukraińcy są źli a Polacy to ofiary.
...
Mam nadzieję, że jako ostrzeżenie przed nacjonalizmem film będzie też odbierany na świecie.

http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,1521 ... to.html#MT

Czy są tu jacyś nacjonaliści i mogą się odnieść do powyższego?

PostNapisane: 22 marca 2017, 10:19 

Posty na Forum KP: 6471
Już po premierze pisałem, że odbiór filmu może być zupełnie inny niż zamierzenia reżysera, który zrobił film o mocno antynacjonalistycznej wymowie. Obawy Smarzowskiego były więc jak najbardziej uzasadnione. W "Wołyniu" każdy niestety widzi to, co chce, niezależnie po której stronie polsko-ukraińskiej granicy mieszka.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 345 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]