Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 12:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 września 2016, 12:01 

Posty na Forum KP: 2675
Film moim zdaniem przeciętny. Nie lubię filmów kryminalnych z taką konstrukcją, tzn gdzie kompletnie oderwane od siebie skrawki fabuły z mozołem zlepia się w ostatnich dwudziestu minutach filmu. Nielogicznosci i sztuczności scenariusza walą po oczach, intryga naciągnięta jak szwejkowski kot w drzwiach, gra aktorska dosć przeciętna, wątek Woronowicza komletnie z innej bajki...a w ogole całość narracji, sposob przedstawiania niektorych postaci (Kijowska) a zwłaszcza maniera filmowania miasta nasuwa podejrzenie, ze rezyser niezwykle mocno inspirował się "Mostem na Sundem". Do tego jakoś wybitnie niesympatyczna, agresywna i kakofoniczna muzyka ilustrująca (np zespół Miracoulus Mule)...5,5/10 to jest max co bym dał, głównie za niezłego Topę.

PostNapisane: 5 marca 2017, 10:32 

Posty na Forum KP: 3391
Ja jednak mam zgoła inną opinię o tym filmie ;) Rozumiem zastrzeżenia Holta odnośnie konstrukcji filmu i zwartości akcji - prawda, nie każdy taki schemat musi lubić ;) Ja też nie jestem jego zwolennikiem - aczkolwiek szczerze przyznam, tu akurat to mnie nie raziło - a wręcz przeciwnie - dodawało jakiegoś specyficznego klimatu opowiadanej historii. Zacznijmy jednak od aktorów... szukam czegoś, żeby się przyczepić i za bardzo nie ma do czego. Owszem - scenariusz nie daje nie wiadomo jakich możliwości pokazania talentu aktorskiego, sama historia też i jest nieco naiwna i naciągana. Ok - tu zgoda. Ale aktorzy robią co do nich należy i suma summarum wychodzi to dobrze (a Małgorzata Foremniak jak żywcem wyjęta z "Avalon" ;) ). Krótko mówiąc - nie widać tu sztuczności - tak obecnej w wielu produkcjach pełnometrażowych ostatnich lat. Film oceniłbym zdecydowanie wyżej, gdyby faktycznie pod kątem scenariusza był lepszy. Bo i muzyka mi pasuje i - na co warto zwrócić uwagę - duży, duży plus za zdjęcia, ujęcia, "przejściówki". To jeden z największych plusów. O - wreszcie - pokazanej, w bardzo ładny sposób, dawnej stolicy polskiej kinematografii - nawet nie wspominam, bo za to oceny podwyższyć nie wypada. A szkoda.
W każdym razie podsumowując - gdybym miał komuś polecić seans - zrobiłbym to śmiało. Bo film jest zrobiony sprawnie, jak najbardziej mieści się w granicach gatunku (kryminał) i nie czułem się rozczarowany po obejrzeniu. Owszem - ma sporo i wad - ale to jednak debiut. Moja ocena - to mocna, klasyczna "szóstka" czyli pomiędzy średni a dobry.
Pozdrawiam serdecznie ;)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]