Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lutego 2017, 11:13 

Posty na Forum KP: 1544
Był emitowany, ja chyba nagrywałem ten serial z TVP Kultura, albo TVP Historia. Generalnie uważam "Śmieciarza" za jeden z lepszych polskich seriali wojennych. Gdzieś tam odnosiłem wrażenie, że jest to podobne do "Polskich dróg", ze względu na ukazanie obyczajowości tych czasów, a także "zwykłych" ludzi, wrzuconych w wir okupacyjnej codzienności. No i do tego, o czym napisał Rafał, są tam świetne kreacje aktorskie - Góraja w tytułowej roli, Ciepielewskiej, Szanieckiego, Ferenca, Kłosowskiego. Można wymieniać długo.

PostNapisane: 17 lutego 2017, 12:00 

Posty na Forum KP: 6471
Jaro napisał(a):
Był emitowany, ja chyba nagrywałem ten serial z TVP Kultura, albo TVP Historia.

Kurczę, program przeglądam w miarę dokładnie i zwracam dużą uwagę na polskie produkcje, ale tego zupełnie nie pamiętam... :o

Rzeczywiście, znalazłem w sieci informację, że serial był na TVP Kultura w 2010 r. Jakim cudem to wtedy przegapiłem to nie mam pojęcia. :shock:

Ostatnio edytowano 17 lutego 2017, 12:15 przez karel, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 lutego 2017, 12:15 

Posty na Forum KP: 1249
karel napisał(a):
Jaro napisał(a):
Był emitowany, ja chyba nagrywałem ten serial z TVP Kultura, albo TVP Historia.

Kurczę, program przeglądam w miarę dokładnie i zwracam dużą uwagę na polskie produkcje, ale tego zupełnie nie pamiętam... :o

A ja obstawiałbym TVP Polonia lub TVP Seriale - późno wieczorową porą (24:00-1:00), chyba w soboty. Nagrywałem jeszcze na kaseciaka jakieś 2-4 lata temu.

PostNapisane: 17 lutego 2017, 13:40 

Posty na Forum KP: 1544
karel napisał(a):

Zdarza się. Ja na przykład przegapiłem spektakl Teatru Tv "Umarłem aby żyć", był emitowany dość niedawno na TVP Historia. Na szczęście jest YouTube, jakaś życzliwa dusza się podzieliła :)

PostNapisane: 17 lutego 2017, 13:47 

To prawda, zdarzyć się może. Mnie to jednak dziwi choćby z tego względu, że "Śmieciarz" to krótki, ale jednak serial i trudniej go przegapić niż jedne film czy spektakl, bo w ramówce pojawia się w końcu parokrotnie. :)

PostNapisane: 17 lutego 2017, 23:50 

Filmy z tego okresu, które chcę zobaczyć, to:
1) Zamach stanu (1981, reż. Ryszard Filipski) - to jedyny z powstałej wówczas z powiązanej tematycznie trylogii filmów o historii II RP (po "Śmierci prezydenta" i "Polonii Restitucie"), którego nie widziałem; kiedy parę lat temu chciałem go obejrzeć, nie byłem jeszcze gotów - po kilku minutach wyłączyłem, bo uznałem go za zbyt nudny; reżyser wszedł w buty po Jerzym Duszyńskim i Januszu Zakrzeńskim, wcielając się w rolę Józefa Piłsudskiego; wiele słyszałem o tym filmie - podobno jest niezwykle kontrowersyjny ze względu ukazanie w nim głównego bohatera jako despoty podobnego Stalinowi; jak jest - przekonam się, jak znajdę czas, by zobaczyć to prawie 3-godzinne dzieło
2) Zabić księdza (1988, reż. Agnieszka Holland) - jak dotąd widziałem o życiu księdza Popiełuszki tylko film dokumentalny Pawła Woldana "Jestem gotowy na wszystko" (2002), ale chciałbym zobaczyć jeszcze nie tylko opowieść wyreżyserowaną przez Rafała Wieczyńskiego ("Popiełuszko. Wolność jest w nas"), ale i film przedstawiający kulisy tej zbrodni; trochę oszukuję bo film ma zagraniczną obsadę, ale jest to dzieło jednej z najlepszych reżyserek naszego kina
3) Znachor (1981, reż. Jerzy Hoffman) - kiedyś widziałem fragmenty w telewizji, później natomiast obejrzałem "Znachora"... przedwojennego z Kazimierzem Junoszą-Stępowskim; to mi jednak nie wystarcza i bardzo bym chciał zapoznać się z powojennym remake'em, który zachwycił ogromną liczbę widzów i do dziś cieszy się statusem kultowego
4) Austeria (1983, reż. Jerzy Kawalerowicz) - audiobook czytany przez Kazimierza Kaczora, który zinterpretował historię napisaną przez Juliana Stryjkowskiego, był niezwykle poruszający; z wielką chęcią zobaczyłbym, jak zekranizował tę powieść Jerzy Kawalerowicz
5) Wielki Szu (1983, reż. Sylwester Chęciński) - widziałem Wielkiego Szu w filmie "Nie ma takiego numeru", gdzie Jan Nowicki zagrał razem z Janem Machulskim, który z kolei... wcielił się w Henryka Kwintę; Vabank znam, warto więc dowiedzieć się, kim był bohater Nowickiego
6) Matka królów (1982, reż. Janusz Zaorski) - kolejny film z kina moralnego niepokoju; chcę obejrzeć głównie za genialny tytuł, który wzbudza moją ciekawość - matka uwikłanych w polityczne wydarzenia synów... którzy mają na nazwisko "król"?
7) Kingsajz (1987, reż. Juliusz Machulski) - kolejna kultowa produkcja, której nie znam, a która sama się prosi, by ją obejrzeć - jak wygląda film o Polsce w wersji krasnoludkowej?
8) Biesy (1988, reż. Andrzej Wajda) - nazwisko reżysera plus nazwisko adaptowanego pisarza (Dostojewski); po prostu muszę zobaczyć (choć to znowu film z zagraniczną obsadą)
9 Danton (1983, reż. Andrzej Wajda) - nazwisko reżysera plus nazwiska odtwórców głównych ról plus historia rewolucji francuskiej plus Danton i Robespierre
10) Dekalog - znam tylko cztery części, a pomysł, by sfilmować 10 przykazań Bożych, nie zasługuje na to, by go zignorować; muszę nadrobić zaległości!

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 18 lutego 2017, 17:45 

Teslicus napisał(a):
1) Zamach stanu (1981, reż. Ryszard Filipski) (...) wiele słyszałem o tym filmie - podobno jest niezwykle kontrowersyjny ze względu ukazanie w nim głównego bohatera jako despoty podobnego Stalinowi;

Film jest rzeczywiście dość kontrowersyjny, ale z tym Stalinem to zdecydowana przesada. Filipski jako Piłsudski fantastyczny w każdym razie.

Teslicus napisał(a):
2) Zabić księdza (1988, reż. Agnieszka Holland) (...) jest to dzieło jednej z najlepszych reżyserek naszego kina

Która to reżyserka zawsze twierdziła, że to wcale nie jest film o Popiełuszce. :)

Teslicus napisał(a):
3) Znachor (1981, reż. Jerzy Hoffman) - kiedyś widziałem fragmenty w telewizji, później natomiast obejrzałem "Znachora"... przedwojennego z Kazimierzem Junoszą-Stępowskim; to mi jednak nie wystarcza i bardzo bym chciał zapoznać się z powojennym remake'em, który zachwycił ogromną liczbę widzów i do dziś cieszy się statusem kultowego
4) Austeria (1983, reż. Jerzy Kawalerowicz) - audiobook czytany przez Kazimierza Kaczora, który zinterpretował historię napisaną przez Juliana Stryjkowskiego, był niezwykle poruszający; z wielką chęcią zobaczyłbym, jak zekranizował tę powieść Jerzy Kawalerowicz

Oba filmy jak najbardziej warto obejrzeć, choćby ze względu na świetne role Pieczki i Bińczyckiego.

Teslicus napisał(a):
6) Matka królów (1982, reż. Janusz Zaorski) - kolejny film z kina moralnego niepokoju; chcę obejrzeć głównie za genialny tytuł, który wzbudza moją ciekawość - matka uwikłanych w polityczne wydarzenia synów... którzy mają na nazwisko "król"?

Dlatego też film nazywa się "Matka Królów", bo w tytule mamy nazwisko. A przy okazji jest to gra słów i nawiązanie do historycznej postaci.

PostNapisane: 18 lutego 2017, 18:52 

Posty na Forum KP: 3391
Teslicus napisał(a):
...7) Kingsajz (1987, reż. Juliusz Machulski) - kolejna kultowa produkcja, której nie znam, a która sama się prosi, by ją obejrzeć...

Obejrzeć koniecznie musisz - bo osobiście odnoszę wrażenie, ze w obecnych czasach nie traci - a wręcz zyskuje na wartości i aktualności
Pozdrawiam serdecznie ;)

PostNapisane: 18 lutego 2017, 18:59 

Posty na Forum KP: 537
No, zarówno "Zabić księdza" jak i "Biesy" nie mają obsady aż tak całkiem zagranicznej. W "Zabić księdza" zagrali m.in. Wojciech Pszoniak i Eugeniusz Priwiezieńcew, a w "Biesach" - Jerzy Radziwiłowicz, Tadeusz Łomnicki, Bogusz Bilewski, Zbigniew Zamachowski i w ogóle tabun polskich aktorów. :)

PostNapisane: 23 lutego 2017, 00:41 

Posty na Forum KP: 4329
Dobrze że Śmieciarza pokazują, nigdy go za mało.

Zachęcam do obejrzenia Zamachu stanu każdego i zawsze. Jaki Stalin? :) Powtórzę się: Filipski nie grał Piłsudskiego, on nim po prostu był, rzadko można się spotkać z przypadkiem, gdy aktor wręcz wchłania postać jaką odgrywa, jest tam wszystko, sposób wymowy, zachowania itd. Ale i inni są tam świetni, choćby Sagan jako Witos. W ogóle to szczyty kina politycznego (podobnie jak Polonia Restituta i Śmierć prezydenta), jakiego dziś nie uświadczy się już...

https://www.youtube.com/watch?v=zhTxpCE0y38

PostNapisane: 25 lutego 2017, 16:52 

Mam pytanie. Oglądałem kiedyś film o przedwojennym wywiadzie i człowieku uwikłanym we współpracę. Był mroczny i przedstawiono służby z innej perspektywy, ten współpracujący skończył chyba źle...Kompletnie nie pamiętam tytułu...

PostNapisane: 25 lutego 2017, 17:43 

Posty na Forum KP: 537
"Kim jest ten człowiek" Petelskich z Henrykiem Talarem?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]