Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 13:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 435 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 37  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 stycznia 2017, 08:48 

Posty na Forum KP: 6471
MarianPaz napisał(a):
Ziemkiewicza nie lubię, ale chyba jeszcze bardziej Szczuki i jej poglądów. Swego czasu pokazała ona swoją "klasę i kulturę" w teleturnieju "Najsławsze ogniwo" którego nie dało się ogladać w przeciwieństwie do wersji brytyjskiej.

A widziałeś wersję niemiecką? Przy niemieckiej prowadzącej Szczuka to dobrotliwa ciocia...
Zresztą, czasami trudno powstrzymać się od złośliwości i kąśliwych uwag, gdy uczestnicy, delikatnie mówiąc, nie grzeszą inteligencją, bądź wręcz czynią ze swojej niewiedzy cnotę.

Chojrak napisał(a):
Cejrowski jest skończonym szowinistą i mitomanem i nie widzę w nim nic genialnego.

Zgadza się. Kiedy go widzę i przeczuwam, że będzie się wypowiadał na tematy polityczno-społeczno-obyczajowe, to natychmiast zmieniał kanał. Ale jego programy podróżnicze zdarzało mi się oglądać, bo bywały i zabawne, i ciekawe.

PostNapisane: 17 stycznia 2017, 10:07 

Posty na Forum KP: 537
Chojrak napisał(a):
MarianPaz napisał(a):
Chojrak napisał(a):
Za czasów wrażej PO, co to nic nie robiła, o dziwo polskie kino zakwitło... Może właśnie dlatego?
W żadnym wypadku nie jest to zasługa polityków a tym bardziej PO.
Akurat nie wtrącanie się rządzących polityków do kuchni filmowców BYŁO zasługą PO, co do tego nie ma wątpliwości... ;)

Jak dla mnie - po trzykroć prawda. Wolę po tysiąckroć, by artyści musieli radzić sobie z kłopotami finansowymi, bo władza się nie wtrąca, niż by władza ręcznie sterowała kulturą.

Co do Szczuki i Ziemkiewicza - równie daleko mi do poglądów. "Gołych" poglądów, bo jestem centrowiec. Natomiast poglądy to jedno, a to, w jaki sposób przekłada się swoje poglądy na ocenę bieżących wydarzeń oraz używany do ich opisu język - to drugie. I tu oczywiście dostrzegam, że Szczuka, choć potrafiła walnąć do posła Zawiszy "proszę sobie nie wycierać moim ojcem swojej faszystowskiej mordy", nigdy w życiu nie opowiadała takich bredni jak mój szanowny imiennik od fantastyki.

Cejrowskiego oceniam inaczej jako fachowca od podróżnictwa. Tu go cenię bardzo. Bardzo lubiłem jego "WC Kwadrans", który był czymś zupełnie nowym w telewizji, choć byłem wtedy gówniarzem i dziś zapewne już mniej entuzjazmowałbym się tym programem. To co robi teraz Cejrowski jako publicysta jest żałosne i głupkowate. Nie wiem, czy to szowinista, ale mitoman - bez wątpienia. I mam na to dowód. Nie każdy wie, że Cejrowski studiował na wydziale aktorskim warszawskiej PWST. Sam twierdzi, iż jest jedynym w dziejach tej uczelni studentem, który sam odszedł, a nie wyleciał. No niestety, ale znam osobiście, a nawet miałem przyjemność pracować z jego kolegą z roku i wiem, że było jednakowoż nieco inaczej. ;)

(Proszę wybaczyć, że nie podam nazwiska kolegi, ale to wciąż czynny zawodowo aktor i reżyser i nie wiem, czy życzyłby sobie szastaniem jego nazwiskiem akurat w kontekście zawodowych dziejów Wojciecha Cejrowskiego. :))

PostNapisane: 17 stycznia 2017, 12:49 

Posty na Forum KP: 2318
Chojrak napisał(a):
Akurat nie wtrącanie się rządzących polityków do kuchni filmowców BYŁO zasługą PO, co do tego nie ma wątpliwości... ;)
A czy obecna władza wtrąca się do kuchni filmowców? Jak na ten moment nie słyszałem o takim przypadku, no może z wyjatkiem "Smoleńska", ale to film na polityczne zamówienie.

Chojrak napisał(a):
Bardzo to szlachetne z ich strony. Zrobili swoją robotę zatem. Podobnie jak rządzący, nie mieszając się Pawlikowskiemu w dość "gorący" scenariusz.
A w jaki sposób mieliby się mieszać skoro to nie politycy przyznają dotacje a osoby ze środowiska filmowego?

Chojrak napisał(a):
Przypominam, że obecni włodarze wyli z wściekłości na ten film, bojkotowali nagrody i oscara, a nawet jakieś "objaśnienia" po cichu dokleili do taśmy filmowej bez wiedzy autorów... Sam film uznali za antypolski i za bezczelność uznali dotowanie go.
No patrz ale ta reżimowa telewizja niedawno wyemitowała "Idę" i to zdaje się że nawet bez tego "objaśnienia". A co do tej krytyki to naturalnie mieli do niej prawo jak każdy z nas. Problem byłby wtedy gdyby w PISFie dotacje przyznawali politycy, ale taki zmian nie wprowadzono, co widać po liście osob przydzielonych do komisji na rok 2017..

Chojrak napisał(a):
Znaczy ustanowili PISF po to, by kręcono filmy wygodne i po linii. Zaś PO mimo, że nie zgadzała się z ideą PISF-u, gdy ją przegłosowano nie wtrącała się ile, kto dostaje, a już tym bardziej co tam sobie kręci. I teraz zgadnij robaczku co jest dla filmu lepsze? ;)
Pokaż mi robaczku naciski PiSu na konkretny scenariusz filmowy jaki znalazł się w PISFie, bo ja o takim nie słyszałem. Za to znane są chocby przeboje reżysera "Historii Roja" z PISFem i władzami TVP.

Chojrak napisał(a):
A skąd pewność, że to akurat ta ustawa załatwiła Oscara? Rybczyński dostał swojego i bez niej...
A czy ktoś pisal że ta ustawa załatwiłą Oscara? Dzieki dotacji po prostu film mogł powstać. Nikt na etapie jej przyznawania nie mogł wiedzieć że film odniesie aż taki sukces.

Chojrak napisał(a):
No, albo się wtrącają. albo nie... Wybrali to drugie i byli w tym konsekwentni. :)
Do Amber Gold też się nie wtrącali i jak się słucha zeznań prokuratorów to człowiek zastanawia się w jakim kraju żyje . :D

PostNapisane: 17 stycznia 2017, 19:15 

MarianPaz napisał(a):
Do Amber Gold też się nie wtrącali i jak się słucha zeznań prokuratorów to człowiek zastanawia się w jakim kraju żyje . :D

Fakt. Człowiek się zastanawia w jakim kraju żyje, żeby władze tego kraju, zamiast dać pracować wymiarowi sprawiedliwości, psuły go, upolityczniały i obsadzały bandą swojaków, a następnie za pieniądze podatnika powoływały komisję, której jedynym celem jest próba politycznego zniszczenia europejskiego polityka tylko po to, żeby pewien polski poseł mógł na niego zrzucić winę za śmierć swojego brata-bliźniaka i tym samym zagłuszyć własne wyrzuty sumienia z tą śmiercią związane.

I TO jest dopiero temat na Kino Narodowe! Mam nadzieję, że taki film powstanie!

PostNapisane: 17 stycznia 2017, 22:32 

Jak tak to teraz opowiadasz, to dochodzę do wniosku, że to brzmi zbyt fantastycznie jak na realistyczny film. :)

PostNapisane: 17 stycznia 2017, 23:49 

Posty na Forum KP: 6173
MarianPaz napisał(a):
A czy obecna władza wtrąca się do kuchni filmowców?
Skądże, na razie wyznacza porządki w teatrze i w mediach. Kuchnia reportażystów Wiadomości zyskuje wręcz nowe, niespotykane dotąd narzędzia pracy.

MarianPaz napisał(a):
A w jaki sposób mieliby się mieszać skoro to nie politycy przyznają dotacje a osoby ze środowiska filmowego?
No właśnie. Wtedy jeszcze Ziemkiewicza tam nie było...

MarianPaz napisał(a):
No patrz ale ta reżimowa telewizja niedawno wyemitowała "Idę" i to zdaje się że nawet bez tego "objaśnienia". A co do tej krytyki to naturalnie mieli do niej prawo jak każdy z nas.
Rany Boskie, wyemitowali antypolski film? Gdzie prokuratura?
Nazwać obsypany na całym świecie nagrodami film, antypolskim oczywiście można, ale niekoniecznie robiłbym z tego walor.

MarianPaz napisał(a):
A czy ktoś pisał, że ta ustawa załatwiłą Oscara?
Nie, tylko są jakieś ciągłe wyrzuty, że PO nie zagłosowała na tę ustawę.

Ostatnio edytowano 18 stycznia 2017, 00:12 przez Chojrak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 stycznia 2017, 23:54 

Pan Anatol napisał(a):
Jak tak to teraz opowiadasz, to dochodzę do wniosku, że to brzmi zbyt fantastycznie jak na realistyczny film. :)

No nie? :) Faktycznie, chyba nic z tego, bo następców Szulkina nie widać, a on sam w słabym zdrowiu i niczego już z pewnością nie nakręci... :(

PostNapisane: 22 stycznia 2017, 14:35 

Posty na Forum KP: 2318
Cytuj:
"Spójrz mi w oczy" - film o rodzinie Ulmów jesienią 2018 w kinach.

Powstaje superprodukcja o rodzinach Ulmów i Goldmanów z Markowej. Historię zekranizuje Rafał Wieczyński, twórca m.in. innego znanego filmu biograficznego "Popiełuszko. Wolność jest w nas" oraz filmu dokumentalnego o Rodzinie Ulmów "Świat Józefa”.

W czasie okupacji Józef i Wiktoria Ulma, rodzice szóstki dzieci, przyjęli pod swój dach ośmioro Żydów z rodziny Goldmanów, Grünfeldów i Didnerów. Zdradzeni, zginęli tragicznie z rąk hitlerowskich okupantów 24 marca 1944 roku.
http://m.niezalezna.pl/92542-spojrz-mi-w-oczy-film-o-rodzinie-ulmow-jesienia-2018-w-kinach

Oby nie był tak "udany" jak niedawno film "Sprawiedliwy".

Cytuj:
Kolejne seriale historyczne to: "Żelazna kurtyna" - opowieść o Żołnierzach Wyklętych, oraz "Korona królowej", którego akcja rozpoczyna się po śmierci Władysława Łokietka. W planach są takie produkcje jak "Paderewski", "Drogi wolności"
https://media2.pl/media/138815-Nowa-wizja-TVP-Produkcje-historyczne-wiecej-sportu-nowa-platforma-e-VOD.html

PostNapisane: 6 lutego 2017, 12:23 

Zrodził nam się kolejny producent filmowy - ojciec Tadeusz. I od razu w swoim debiucie podważa konieczność posiadania dużych pieniędzy:
Cytuj:
choć koszt „Zerwanego kłosa” wyceniono na 4 mln zł, na realizację wystarczyło 550 tys. „Trzeba być gospodarnym i oszczędnym, wtedy do czegoś dojdziemy”

http://wyborcza.pl/7,101707,21336508,fi ... unska.html

Film chyba znakomity, bo widownia dopisuje:
Cytuj:
na oficjalnej premierze „Zerwanego kłosa” w listopadzie gościli m.in. minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro, szef MSWiA Mariusz Błaszczak i wielu innych ministrów, posłów i senatorów.

Wreszcie kino prawdziwie narodowe, bo z odpisu podatkowego pochodzi, a nie z jakichś podejrzanych szwindli i fundacji...
Nareszcie polski film odżyje:
Cytuj:
to początek „dobrych polskich filmów, które pokazują polską wiarę, tradycję i kulturę taką, jaka ona jest”.

PostNapisane: 6 lutego 2017, 12:48 

Po obejrzeniu zwiastuna "Zerwanego kłosa" zastanawiam się po co w ogóle oglądać cały film (wyglądający na czytankową hagiografię dla dorosłych), skoro zwiastun opowiada w zasadzie wszystko - to film w telegraficznym skrócie, coś jak bryk z lektury. I tak bym się na niego nie rzucił z entuzjazmem, ale trailer zniechęcił mnie już całkowicie.
W jednej z głównych ról znany z "Plebanii" Dariusz Kowalski, scena z polem zbóż niczym z "Gladiatora", religijne uniesienia plus naturalistycznie ukazana przemoc - zapowiada się dosyć wybuchowa mieszanka. Reżyser, którym jest Witold Ludwig, to postać dla mnie zupełnie anonimowa, ale zdaje się, że jest związany z TV Trwam i szkołą Rydzyka, więc nie dziwi mnie, iż akurat jemu powierzono reżyserię. Gdyby nie to, byłby spalony na starcie - w końcu ma litewskie imię i niemieckie nazwisko. ;)

PostNapisane: 6 lutego 2017, 13:07 

karel napisał(a):
wyglądający na czytankową hagiografię dla dorosłych
Ale to chyba właśnie jest ideał nowego, narodowego kina?

karel napisał(a):
religijne uniesienia plus naturalistycznie ukazana przemoc - zapowiada się dosyć wybuchowa mieszanka.

Religijne uniesienie jest obowiązkowe w tym idiomie. Przemoc jest również mile widziana, z jednym wyjątkiem - Polak nie może być katem.

karel napisał(a):
w końcu ma litewskie imię i niemieckie nazwisko. ;)
O tym, kto jest Ży... ee obcokrajowcem (czyli de facto wrogiem narodu), decyduje słuszność jego poglądów, czytaj: zbieżność z poglądami naczelnika państwa.

PostNapisane: 6 lutego 2017, 13:14 

Chojrak napisał(a):
karel napisał(a):
wyglądający na czytankową hagiografię dla dorosłych
Ale to chyba właśnie jest ideał nowego, narodowego kina?

Oczywista oczywistość. ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 435 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 37  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]