Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 14:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 435 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 37  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 stycznia 2017, 15:19 

Posty na Forum KP: 537
karel napisał(a):
"Zamach stanu", "Bitwa warszawska", "Śmierć prezydenta"

+ "Polonia Restituta". Choć to właśnie film Poręby dał polskiemu kinu tę kreację aktorską roli Piłsudskiego, która najsilniej zapisała się w zbiorowej pamięci (Zakrzeński niemal zrósł się z Piłsudskim grając go potem na wielu różnych imprezach estradowych oraz z Anną Nehrebecką i Andrzejem Ferencem w przedstawieniu "Pasjanse pana Marszałka"), to moim zdaniem najgłębiej pokazał Piłsudskiego Duszyński.

PostNapisane: 14 stycznia 2017, 20:44 

Posty na Forum KP: 6471
Rafal Dajbor napisał(a):
moim zdaniem najgłębiej pokazał Piłsudskiego Duszyński.

Z tym że w porównaniu z Filipskim miał mało do zagrania, bo to nie on był głównym bohaterem filmu. I jakkolwiek bardzo mi się w swej roli podobał, to ja z kolei uważam, że najlepszego filmowego Piłsudskiego wykreował Filipski.

PostNapisane: 15 stycznia 2017, 11:31 

Posty na Forum KP: 2318
Cytuj:
Planowany roczny budżet Polskiego Funduszu Audiowizualnego to min. 100 mln zł

ISBNews 29.12.2016 13:36

Warszawa, 29.12.2016 (ISBnews) - Projekt ustawy o finansowym wspieraniu produkcji audiowizualnej trafił do uzgodnień międzyresortowych, poinformowało Rządowe Centrum Legislacji. Planowane jest powołanie Polskiego Funduszu Audiowizualnego (PFA) z minimalnym rocznym budżetem na poziomie ok. 100 mln zł.

"Zgodnie z projektowaną ustawą, producenci audiowizualni mogliby uzyskać zwrot części kosztów poniesionych na produkcję audiowizualną na terytorium Polski. Wsparcie finansowe przyznawane byłoby przez powoływaną przez ustawę państwową osobę prawną - Polski Fundusz Audiowizualny Minimalny roczny budżet Funduszu został określony na poziomie 100 mln zł, aby zapewnić mu stabilne funkcjonowanie. Biorąc pod uwagę sąsiednie rynki audiowizualne jest to najmniejsza kwota, która pozwala zaistnieć w świadomości światowych partnerów branżowych. Część funduszy w ogóle nie ma określonego limitu rocznego (Francja, Belgia, UK, Hiszpania), a mniejsze kraje najbardziej konkurencyjne dla Polski dysponują nawet większymi funduszami: Czechy - 138 mln zł, Węgry 256,7 mln zł" - czytamy w ocenie skutków regulacji (OSR).

"Projekt wiąże się ze zwiększeniem dochodów budżetu państwa, mimo że równolegle generuje określone koszty. Bilans pozostaje jednak dodatni i zakłada ponad dwukrotny zwrot z inwestycji" - czytamy dalej.

Przewiduje się, że wprowadzenie systemu wsparcia finansowego w najbliższych latach podniesie wartość produkcji do poziomu 500 mln zł z szacowanych obecnie 210 mln zł. Na kwotę 500 mln zł składają się 400 mln zł wydatków kwalifikowanych generowanych przez Fundusz (400 mln zł x 25 % = 100 mln zł), wydatki niepodlegające refundacji związane z nowymi produkcjami audiowizualnymi oraz produkcje niekwalifikujące się do uzyskania wsparcia, dofinansowane w ramach działalności PISF. Łączna suma budżetów produkcji audiowizualnych planowanych do realizacji w Polsce z powodzeniem wypełnia założenia dotyczące dodatkowej produkcji, podano także w dokumencie.

Według projektu ustawy, w latach 2017–2026 maksymalny limit wydatków budżetu państwa będących skutkiem finansowym ustawy wyniesie w poszczególnych latach: 2017 r. do 2021 r. po 104,5 mln zł rocznie, od 2022 r. do 2026 r., po 106 mln zł rocznie.

Projekt zakłada, że wnioskodawca może wnioskować o wsparcie finansowe dla utworu audiowizualnego, który w momencie złożenia wniosku ma potwierdzone finansowanie co najmniej 50% całości kosztów produkcji, a wysokość wsparcia finansowego wraz z innymi źródłami pomocy publicznej przyznanymi na produkcję utworu audiowizualnego nie może przekroczyć łącznie 50% całości kosztów produkcji utworu audiowizualnego.

"W przypadku transgranicznej produkcji filmu fabularnego, filmu animowanego, filmu dokumentalnego lub serialu, w której Polska jest jednym z krajów pochodzenia producentów lub koproducentów łączny poziom pomocy publicznej nie może przekroczyć 60% całości kosztów produkcji utworu filmu. Limit ten nie dotyczy filmów, o których mowa w ust. 2." - podano także w projekcie ustawy.

Jednocześnie podkreślono, że wsparcie finansowe może być udzielone do wysokości 25% polskich wydatków kwalifikowanych, z tym, że polskie wydatki kwalifikowane, które stanowią podstawę naliczania wsparcia finansowego nie mogą przekroczyć 80% całkowitych kosztów produkcji utworu audiowizualnego. Wysokość wsparcia nie może przekroczyć maksymalnej kwoty określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 32.
http://m.wyborcza.biz/Gieldy/1,120973,21180075,planowany-roczny-budzet-polskiego-funduszu-audiowizualnego-to.html

PostNapisane: 15 stycznia 2017, 14:51 

Posty na Forum KP: 6173
MarianPaz napisał(a):

Cytuj:
W zapewnienie, że [b]w planach resortu nie ma jakiejkolwiek ingerencji organizacyjnej czy personalnej w stosunku do Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej ...

Aha. Nie będą ingerowali, bo JUŻ zaingerowali wsadzając na ekspertów takie tuzy , jak: Semka.Ziemkiewicz, Tekieli, Ewa Stankiewicz, czy Jan Pospieszalski.
Takie okrągłe zdania mówi minister wkładający paluchy gdzie tylko może... Przesadnie bym nie ufał w te słowa.

MarianPaz napisał(a):
Problem w tym że już dziś pewnie cała masa scenariuszy nie została zrealizowana ponieważ PISF ma określoną ilość środków...

Bardzo dobra zapora, przed kręceniem tandety. Gdzie jest kraj, gdzie realizuje się wszystkie pomysły?

Holt_ napisał(a):
Jeszcze jeden film o Piłsudskim?

Tak na prawdę, to strasznie mało o nim wiemy poza czytankowymi mitami. Dobry film o terroryście z PPS-u, oficerze podlegającemu wywiadowi zaborczej armii w tych czasach, czemu nie? ;)

PostNapisane: 15 stycznia 2017, 19:27 

Chojrak napisał(a):
Aha. Nie będą ingerowali, bo JUŻ zaingerowali wsadzając na ekspertów takie tuzy , jak: Semka.Ziemkiewicz, Tekieli, Ewa Stankiewicz, czy Jan Pospieszalski.
Takie okrągłe zdania mówi minister wkładający paluchy gdzie tylko może... Przesadnie bym nie ufał w te słowa.
Pewnie lepszą ekspertką była Szczuka. Tak czy inaczej znany jest już skład komisji eksperckich na rok 2017. Nie widzę tam skandalicznych decyzji wbrew Twoim obawom. https://www.pisf.pl/aktualnosci/sklady- ... lmowa-2017

Chojrak napisał(a):
Bardzo dobra zapora, przed kręceniem tandety. Gdzie jest kraj, gdzie realizuje się wszystkie pomysły?
Tak i nie, ponieważ komisje eksperckie czasem odrzucają złe projekty np Bogowie a wspierają złe - Wyjazd integracyjny czy Dżej dżej. Zawsze jest ryzyko, że pieniądze trafią na kiepski projekt o czym doskonale wiemy po filmach wspartych przez PISF. Zresztą aby pozyskać dotację trzeba zebrać środki z innych źródeł.

Tak jak nigdy nie lubiłem SLD tak dzięki nim powstał PISF. Dzięki PiSowi za którym również nie przepadam powstać może równie dobra instytucja. Z kolei Platformę darzę równie dużą niechęcią choćby za to, że nie robili nic w tej kwestii a nawet wręcz przeciwnie. Oczywiście jest też cała masa innych powodów dla których nie lubię każdej z tych partii.:)

PostNapisane: 15 stycznia 2017, 21:10 

Nie wiem, czy Szczuka, byłaby lepszą ekspertką, ale jako osoba spokrewniona, czy też spowinowacona (nie pamiętam już dokładnie) ze znakomitym polskim aktorem, śp. Piotrem Pawłowskim, miałaby przynajmniej cokolwiek wspólnego z kinem. ;)))

Żarty żartami, ale szczerze mówiąc na razie owoce tej ekipy rządzącej w dziedzinie kultury prezentują się dość mizernie. I powiem szczerze - małej jestem wiary, że ci ludzie będą w stanie wspierać projekty filmowe inne, niż tylko te, które im pasują.
Mnie jako centryście obce jest zarówno lewactwo Szczuki, jak i diabli wiedzą co (bo prawicowość to to na pewno nie jest) Ewy Stankiewicz. W przypadku Stankiewicz przeszkadzają mi jeszcze tylko wiecznie tłuste włosy, ale to już jej sprawa. Natomiast przykro mi, ale nie mogę nie zauważyć, że żadna poprzednia znana mi ekipa nie była tak bezczelna i chamska w parciu do zagarnięcia pod siebie czego się tylko da przy jednoczesnym strukturalnym niszczeniu całej reszty. W dziedzinie kultury także. Dlatego nie jestem optymistą. Aczkolwiek niech się kręci. Na bogoojczyźnianych chłamach też można zarabiać. :)

PostNapisane: 15 stycznia 2017, 23:44 

MarianPaz napisał(a):
Pewnie lepszą ekspertką była Szczuka.
Całkiem możliwe... wyszła spod reki Marii Janion, to jednak marka...

MarianPaz napisał(a):
Tak i nie, ponieważ komisje eksperckie czasem odrzucają złe projekty np Bogowie a wspierają złe - Wyjazd integracyjny czy Dżej dżej.
Ponieważ nigdy nie da się do końca z góry przewidzieć, co będzie arcydziełem, a co chałą. Tego nigdy nie wie nikt. Największe rekiny Hollywoodu też tak mają... Ważne by średnia była na plus. Za czasów wrażej PO, co to nic nie robiła, o dziwo polskie kino zakwitło... Może właśnie dlatego?

Rańał Dajbor napisał(a):
mnie jako centryście obce jest zarówno lewactwo Szczuki, jak i diabli wiedzą co (bo prawicowość to to na pewno nie jest) Ewy Stankiewicz.
Szczuka lewakiem? Zupełnie oczywiste jest, że w skład takich gremiów powinny wchodzić osoby różnych zapatrywań i opcji politycznych. Wierzący, ateiści etc.
Ale na Boga, nie nawiedzeni furiaci, czy zwykli hejterzy i chamy jak np. Ziemkiewicz!

Stankiewicz jest dotknięta zespołem macierewicza i tak jak nie podważam jej hipotetycznej wiedzy o kinie dokumentalnym, to o jakimkolwiek zdrowym i obiektywnym oglądzie świata nie może już być mowy w jej przypadku.

PostNapisane: 16 stycznia 2017, 00:13 

Chojrak napisał(a):
Za czasów wrażej PO, co to nic nie robiła, o dziwo polskie kino zakwitło... Może właśnie dlatego?

Zmieniłbym tylko "Może" na "Na pewno". :)

Szczuka nie lewak? Dobra, to zmieniam na osobę o zdecydowanie lewicowych poglądach, mnie osobiście obcych. :) Przy całym moim dla niej szacunku i sympatii, plus uznaniu dla urody, bo kiedyś w dużym tłumie wchodząc na jakąś premierę Teatru Żydowskiego zostałem przez kogoś niechcący od tyłu kopnięty, odwróciłem się sprawdzić kto to, a to była Szczuka i ładnie się na przeprosiny uśmiechnęła. :)

PostNapisane: 16 stycznia 2017, 01:12 

Rafal Dajbor napisał(a):
Szczuka nie lewak? Dobra, to zmieniam na osobę o zdecydowanie lewicowych poglądach, mnie osobiście obcych.

Lewak to zdaje się skrajny lewicowiec. Taki, co zamierza wymordować kapitalistów, pałować przeciwników itp. Gdzie tu Szczuka? Bez przesady...

PostNapisane: 17 stycznia 2017, 00:27 

Chojrak napisał(a):
Za czasów wrażej PO, co to nic nie robiła, o dziwo polskie kino zakwitło... Może właśnie dlatego?
W żadnym wypadku nie jest to zasługa polityków a tym bardziej PO. Taka na przyklad "Ida" powstała głównie dzieki temu, że twórcy otrzymali sporą dotację z PISFu, która pomogła im w poszukiwaniu inwestora gdy główny zagraniczny partner wycofał się z produkcji, dowiedziawszy się że film będzie krecony w czerni i bieli. Równie dobrze moźnaby napisać, że sukces "Idy" to zasługa SLD i ich ustawy o kinematografii, a napewno nie PO która była temu przeciwna. :D

O prawdziwej "zasłudze" PO można natomiast powiedzieć w kontekście polskiej jednej z najnowocześniejszych w skali Europy a nawet i świata wytwórni filmowej mieszczących się w okolicy Krakowa Alverni Studios. To dzięki temu "nic nie robieniu" firma stanęła niemal przed wizją bankructwa ponieważ nasi kochani politycy nie chcieli wprowadzić żadnych ulg podatkowych dla zagranicznych filmowców, funkcjonujących w wiekszości europejskich krajów. To przez tego typu brak decyzji Węgrzy i Czesi przyciągają całkiem sporo międzynarodowych prdukcji, a u nas nawet Polański zrezygnował z kręcenia w Polsce (czy raczej producenci jego filmu) na rzecz Francji w której dzięki nowym ulgom będzie to bardziej oplacalne.

Dlatego ja bym wolał żeby politycy jednak coś robili i kolejny fundusz filmowy oraz zachety podatkowe w mojej opini pozytywnie odbiją się na polskiej branży. Nawet najgorsze ulgi bedą lepsze jak ich brak, a z nowego funduszu filmowego nie będzie obowiązku korzystać . Zawsze pozostanie PISF czy też pieniądze z coraz wiekszej liczby lokalnych funduszy, o prywatnych inwestorach nie wspominając.

Chojrak napisał(a):
Ale na Boga, nie nawiedzeni furiaci, czy zwykli hejterzy i chamy jak np. Ziemkiewicz!
Ziemkiewicza nie lubię, ale chyba jeszcze bardziej Szczuki i jej poglądów. Swego czasu pokazała ona swoją "klasę i kulturę" w teleturnieju "Najsławsze ogniwo" którego nie dało się ogladać w przeciwieństwie do wersji brytyjskiej.

PostNapisane: 17 stycznia 2017, 01:09 

Mnie do Szczuki równie daleko jak do Ziemkiewicza, aczkolwiek nie zauważyłem u Szczuki ani aż tak plugawego języka w publicystyce, ani też pisania tak horrendalnych kocopołów, jak np. tezy Ziemkiewicza, że Polska powinna podsycać wojnę na Ukrainie, bo dopóki Ukraina i Rosja zajęte są walczeniem ze sobą, dopóty żadne z nich nie najedzie Polski. Nawet śmieszne. :) Tylko że on to na poważnie. :)

W ogóle są ludzie, którzy są rewelacyjni w swoich dziedzinach. Ziemkiewicz - czołowa postać polskiej literatury fantastycznej. Cejrowski - absolutnie genialny w przekładaniu swoich przygód podróżniczych na książki i programy telewizyjne. Pietrzak - gigant kabaretu. Rymkiewicz - wielki poeta. I niestety coś ich kusi, by poza swoją dziedziną bawić się jeszcze w trzeciorzędnych politykierów o skrajnych poglądach i agresywnym języku... I po co?

PostNapisane: 17 stycznia 2017, 03:42 

MarianPaz napisał(a):
Chojrak napisał(a):
W żadnym wypadku nie jest to zasługa polityków a tym bardziej PO.
Akurat nie wtrącanie się rządzących polityków do kuchni filmowców BYŁO zasługą PO, co do tego nie ma wątpliwości... ;)

MarianPaz napisał(a):
Taka na przyklad "Ida" powstała głównie dzieki temu, że twórcy otrzymali sporą dotację z PISFu, która pomogła im w poszukiwaniu inwestora gdy główny zagraniczny partner wycofał się z produkcji, dowiedziawszy się że film będzie krecony w czerni i bieli.
Bardzo to szlachetne z ich strony. Zrobili swoją robotę zatem. Podobnie jak rządzący, nie mieszając się Pawlikowskiemu w dość "gorący" scenariusz. Przypominam, że obecni włodarze wyli z wściekłości na ten film, bojkotowali nagrody i oscara, a nawet jakieś "objaśnienia" po cichu dokleili do taśmy filmowej bez wiedzy autorów... Sam film uznali za antypolski i za bezczelność uznali dotowanie go.
Znaczy ustanowili PISF po to, by kręcono filmy wygodne i po linii. Zaś PO mimo, że nie zgadzała się z ideą PISF-u, gdy ją przegłosowano nie wtrącała się ile, kto dostaje, a już tym bardziej co tam sobie kręci. I teraz zgadnij robaczku co jest dla filmu lepsze? ;)
Ale skoro PIS był za PISF-em, to reszta nie jest istotna i nie będziemy się takimi duperelami zajmowali. Niech kręcą, dają ulgi komu popadnie, ich miłość do filmu jest powszechnie znana i ceniona. Popatrzę co z tego wyjdzie.

MarianPaz napisał(a):
Równie dobrze moźnaby napisać, że sukces "Idy" to zasługa SLD i ich ustawy o kinematografii, a napewno nie PO która była temu przeciwna. :D
A skąd pewność, że to akurat ta ustawa załatwiła Oscara? Rybczyński dostał swojego i bez niej...

MarianPaz napisał(a):
O prawdziwej "zasłudze" PO można natomiast powiedzieć w kontekście polskiej jednej z najnowocześniejszych w skali Europy a nawet i świata wytwórni filmowej mieszczących się w okolicy Krakowa Alverni Studios. To dzięki temu "nic nie robieniu" firma stanęła niemal przed wizją bankructwa ponieważ nasi kochani politycy nie chcieli wprowadzić żadnych ulg podatkowych dla zagranicznych filmowców
No, albo się wtrącają. albo nie... Wybrali to drugie i byli w tym konsekwentni. :)

MarianPaz napisał(a):
Nawet najgorsze ulgi bedą lepsze jak ich brak, a z nowego funduszu filmowego nie będzie obowiązku korzystać .
Welka to radość i ulga, że nie będą to dotacje obowiązkowe.. Już widziałem oczami wyobraźni, jak urzędnicy min. Glińskiego gonią za Pawlikowskim z walizką pieniędzy, żeby nakręcił sequel "Idy". :)

MarianPaz napisał(a):
Ziemkiewicza nie lubię, ale chyba jeszcze bardziej Szczuki i jej poglądów.
A co ma do tego lubienie kogokolwiek? A innych ekspertów lubisz bez wyjątku? Znasz ich poglądy?
Sprawa tyczy podstawowej przyzwoitości. I nie o prowadzenie teleturniejów tu chodzi.

Rafal Dajbor napisał(a):
Mnie do Szczuki równie daleko jak do Ziemkiewicza, aczkolwiek nie zauważyłem u Szczuki ani aż tak plugawego języka w publicystyce, ani też pisania tak horrendalnych kocopołów, jak np. tezy Ziemkiewicza,...
Z tego wynika, że jednak nie równie... I na szczęście.

Rafal Dajbor napisał(a):
W ogóle są ludzie, którzy są rewelacyjni w swoich dziedzinach. Ziemkiewicz - czołowa postać polskiej literatury fantastycznej. Cejrowski - absolutnie genialny w przekładaniu swoich przygód podróżniczych na książki i programy telewizyjne. Pietrzak - gigant kabaretu. Rymkiewicz - wielki poeta.

Aleś im przysłodził...
Gdyby nie było w naszej literaturze Grabińskiego, Lema, Zajdla, Jęczmyka i kilkunastu innych, tak wtedy Ziemkiewicz uszedłby nawet za niemal czołowego...
Cejrowski jest skończonym szowinistą i mitomanem i nie widzę w nim nic genialnego.
Pietrzak, owszem był niezgorszym kabareciarzem, ale było to jakiś 30-40 lat temu. Ale i wtedy nie był gigantem.
Rymkiewicz, tak tutaj możemy powiedzieć, że to poeta poważny.

Rafal Dajbor napisał(a):
I niestety coś ich kusi, by poza swoją dziedziną bawić się jeszcze w trzeciorzędnych politykierów o skrajnych poglądach i agresywnym języku... I po co?
Nie można ludziom zabronić uprawiania polityki. Skrajne poglądy się zdarzają w najlepszej rodzinie, język takoż... Ale problem jest w oderwaniu się kompletnym od prawdy, jakiejś zapaści intelektualnej na wąskim odcinku wiary, czy polityki. Są wśród wielkich zwolennicy "dobrej zmiany", jak Michał Lorenc, nieżyjący już Wojciech Kilar, którzy jednak nie doznali takiej zapaści, znaczy nie jest to obligatoryjne. Niestety u Pietrzaka, Wolskiego, Zelnika, Leszka Długosza, Antoniego Krauzego, Ewy Stankiewicz objawy są straszliwe.
Poszli tropem Poręby i Filipskiego, którzy przetarli szlak dla takich jak oni. To kończy się strasznie dla ich talentu. Zawsze.
Nawet lubiany przeze mnie Rymkiewicz, po "zapaści" wali takie grafomańskie wiersze, że aż żal cytować...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 435 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 37  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]