Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 11:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 grudnia 2016, 08:38 

Posty na Forum KP: 6471
Na poprzednim forum mieliśmy użytkownika, który podpisywał się "Bączyk" i miał Jerzego Turka w avatarze. I to powinno rozwiewać wszelkie wątpliwości. ;)

PostNapisane: 7 grudnia 2016, 23:15 

Posty na Forum KP: 1006
Rozwiewa :D,
Tak w ogóle to sprawdziłem u źródła...posłuchałem jak zaopatrzeniowiec grany przez Jerzego Turka opowiada "bajkę" Jackowi i tam dobrze słychać...Bączyk

Przypomniały mi się jeszcze dwie nieścisłości z książki

Jedna drobniutka, choć wyraz którego zabrakło w tym kultowym tekście istotny biorąc pod uwagę okoliczności w jakich znajdował się udzielający rady.
Łopuszański cytuje fragment słów które usłyszał prezes Ochódzki od wujka "Dobrej Rady"
,,Przecież to proste" zapominając o wyrazie "dziecinnie".

i jedna gdy pisze o ,,Zezowate szczęście"
- "W 1939 roku spóźnia się do jednostki wojskowej(nie wiadomo dlaczego) i zastaje koszary w Zegrzu opuszczone"
Piszczyk się nie spóźnia, to kompanii już nie ma w koszarach. Powołanie miał na 30 września, a wyruszył sporo wcześniej, bodajże 8-mego i po małych przygodach, niedługo potem był na miejscu :D

PostNapisane: 13 grudnia 2016, 15:25 

Posty na Forum KP: 537
Krępak Zwiedziony napisał(a):
To&Owo numer 46 z 15 listopada 2016.
Sporo błędów (trzy) jak na jeden numer, ale od takiego periodyku nie można wymagać zbyt wiele.

Porobiłem zdjęcia, ale nie umiem ich tu wkleić, więc krótki opis, a zdjęcia (na życzenie) - np. dla założyciela tematu.
1) Wśród plejady "Kobiet Hansa Klossa" Lucyna Suchecka (a więc Gerda Raschke z odcinka "Oblężenie") została opisana jako Aleksandra Zawieruszanka. Nie pierwszy zresztą raz, bo podobna pomyłka, chociaż zdjęcie inne, jest w książce "Moje trzy po trzy" Emila Karewicza.
2) Jako jeden z pierwowzorów Klossa wymieniony jest "Baron von Goldstein" - postać i jednocześnie tytuł książki ukraińskiego pisarza Jurija Dold-Mychajłyka. Tyle, że jest to „Baron von Goldring”.
3) I na koniec wielbłąd, sprostowany zresztą w kolejnym numerze To&Owo, w przeciwieństwie do powyższych: popularna ostatnio aktorka Maria Dębska, według pisemka, jest córką Anny Jurksztowicz i Krzesimira Dębskiego. Z kolejnego numeru dowiadujemy się, że jednak to córka reżyserki Kingi Dębskiej.

Dziś wpadł mi w ręce ten numer. Wszystko wycięte, opatrzone przypisami bibliograficznymi i zarchiwizowane. Dziękuję! :)

PostNapisane: 15 grudnia 2016, 13:20 

Posty na Forum KP: 1249
Sebastian999 napisał(a):
Dostałem na prezent, powiedzmy na Mikołajki :D, książkę pod tytułem "PRL w stylu pop" Piotra Łopuszańskiego. Trochę już przejrzałem tę grubą, bo aż liczącą 670 stron pozycję.
Mamy między innymi oddzielne rozdziały dotyczące muzyki, literatury dla młodzieży, słynnych komedii PRL, kryminałów i filmów kryminalnych, czy sławnych seriali. Sporo ciekawostek, fajnych spostrzeżeń, choć nie pod wszystkimi tezami i ocenami autora bym się podpisał.
Na przykład pod tym, że za największe komediowe osiągnięcie Barei uważa ,,Mąż swojej żony",a następnie ,,Żona dla Australijczyka",( to oczywiście przede wszystkim kwestia gustu) które jak pisze są oparte na precyzji scenariusza i zacytuję "Tam wszystko wynikało z poprzednich scen". Wg autora książki większość komedii reżysera z lat 70 była oparta na gagach i żartach sytuacyjnych niezbyt związanych z fabułą filmu. Poniekąd rozumiem , ale te zarzuty akurat pod adresem ,,Nie ma róży bez ognia" co najmniej dziwne...Zresztą jeśli chodzi o ,,Misia" też bym troszkę polemizował, bo ten z pozoru chaotyczny film jest naprawdę precyzyjny i wiele teoretyczne absurdalnych scen ma swoje uzasadnienie w fabule. Choć oczywiście jest to zupełnie inne kino niż filmy reżysera z lat 60-tych jak i w ogóle wszystkie polskie komedie.
Ale nie o tym chciałem. W końcu to temat błędy, błędziochy...niektóre drobne, inne trochę większe,

Łopuszański pisząc o ,,Seksmisii" Machulskiego niedokładnie cytuję kwestię wypowiadaną przez Jerzego Stuhra ",,Jadwiniu, proszę rozwiązać tatusia" " gubiąc gdzieś wyraz "natychmiast", choć sam jest czuły na niedokładności u innych przywołanych przez niego piszących o filmie autorów(przykład niżej). W innym miejscu jako tytuł filmu z Dymszą podaje ,,Kariera Nikodema Dyzmy", a u Rybkowskiego mamy przecież ,,Nikodem Dyzma"

Przy okazji ,,Nie lubię poniedziałku" zmarłego przed dwoma dniami Tadeusza Chmielewskiego słusznie zauważa, iż postać grana przez Kazimierza Witkiewicza to "Francesco Rovanelli" a nie Romanelli jak u Bartłomieja Koziczyńskiego autora ,,33 popkultowe rzeczy... PRL" . Inna sprawa, że na stronie FilmPolski.pl jest również nie prawidłowo. Żeby było śmieszniej troszkę dalej mamy w tekście Łopuszańskiego Rivanelli, choć tu biorąc pod uwagę powyższe wyjaśnienia autora, pewnikiem chodzi o zwykłą literówkę.
Ale już stronę dalej mamy błąd, "pan Bończyk(,,kurka wodna")".
Winno być "Bączyk".

Kolejna wpadka i nie odbiegając daleko, bo znów film Chmielewskiego, mamy taki opis "...Dolas postanowił więc sam coś wymyślić. Zaczął robić podkop"
Akurat podkop był pomysłem Józka i spółki, a Franek się do nich dołączył, po tym jak sam próbował wybrał się górą połączonych pomieszczeń po cywilne ciuchy.

Dwukrotnie "dostaje" się też Piotrowi K. Piotrowskiemu autorowi książki ,,Kultowe seriale".
Łopuszański zwraca uwagę na błąd tegoż przy tekście dotyczącym ,,Samochodzik i templariusze". Chodzi o słowa "Skarb?Widziałem" który Piotrowski mylnie przypisuje Petersenowi granemu przez Tadeusz Gwiazdowskiego, a wypowiada je postać grana przez Romana Sykałę. Autor sugeruje iż Piotrowski chyba dawno nie widział serialu Huberta Drapelli.

Niestety przy serialu ,,40-latek" Gruzy i Toeplitza mógłby coś takiego powiedzieć o sobie, bo mamy tam:
"Karwowski najpierw jeździ do pracy na rowerze, potem kupuje małego fiata 126 p"
Nie mówię, ze nie mogło to tak wyglądać, choć raczej to tylko dywagacje. W serialu od pierwszego odcinka Karwowski jeździ samochodem, a jeśli dobrze pamiętam, na rower wsiada dwukrotnie, raz na prawdę w odcinku ,,Labirynt czyli włosy Flory" gdy rozbija swojego malucha i drugi raz, oniryczny, na tandemie z pielęgniarką w ostatnim odcinku.
W innym miejscu też chyba pomyłka. Postaci Karola Stelmacha przypisuje maksymę mówiącą o tym, iż zdrowie jest stanem przejściowym między chorobą a chorobą. Jeśli dobrze pamiętam, mówi to kobieta pracująca w odcinku piątym ,,Kondycja fizyczna czyli walka z metryką" gdy jest u Stefków. Niewykluczone, że jednak wypowiada również coś podobnego doktor Stelmach, lecz ja nie przypominam sobie. Na naszym forum jest kilku specjalistów od serialu Gruzy, więc jakby ktoś coś takiego pamiętał, to proszę dać znać.

Lecz najciekawsze na koniec, szczególnie dla naszego kolegi :)
Przy serialu ,,07 zgłoś się" autor wymienia niektórych bardzo znanych aktorów którzy wystąpili w serialu, jak i tych trochę mniej, którzy mieli dwie lub więcej role, np: Wiesław Drzewicz, Tatiana Sosna-Sarno czy Maria Probosz przy której błędnie podaje nazwisko ze ,,Złocistego" Gryzek zamiast Gryzik, oraz to że, cytuję ,,Raz trafiła do łóżka Borewicza". Dwa razy, panie Piotrze :). Lecz ani przy tej okazji, co dziwne biorąc pod uwagę ilość ról aktora w serialu, ani w żadnym innym fragmencie dotyczącym filmu nie pada nazwisko Mariusza Gorczyńskiego, co osobiście uważam za baardzo duże nieporozumienie...
Zapomniałbym jeszcze, w innym miejscu pisze. ,,W 1981 roku zrealizowano kolejne piec odcinków i wystąpiło wówczas wielu znanych aktorów, m.in. Piotr Fronczewski, Barbara Brylska..."
Znów niedokładnie, bo Brylska wystąpiła w dwóch odcinkach. Chodzi o nakręcony w 1976 i należący do pierwszej serii ,,300 tysięcy w nowych banknotach" oraz ,,Przerwany urlop" z 1987 roku.

Nie odważyłbym się podpisać pod książką z tyloma błędami.

Rafal Dajbor napisał(a):
Cały rozdział autorka poświęciła faktowi, że Różewicz miał swoich ulubionych aktorów do których wracał, a o Gorczyńskim, który grał u Różewicza 5 razy (z czego jedna z ról - w "Miejscu na ziemi" - została wycięta, pozostałe 4 są na ekranie) - ani słowa.

Wiesz może w jakiej roli wystąpił Gorczyński w tym filmie i jakie sceny miały być z nim grane?

PostNapisane: 15 grudnia 2016, 14:30 

Wiem. Mam nawet na swojej stronie w dziale "Filmografia" takie specjalne miejsce z rolami Gorczyńskiego, których ostatecznie nie widać na ekranie: http://mariuszgorczynski.pl/filmografia ... niezagrane

U Różewicza był to Chuligan II. Chuliganów było w tejże scenie trzech, pozostałymi byli Bogusław Sochnacki i Michał Szewczyk. Niestety, nie wiem co owi chuligani konkretnie robili. Indagowani o to przeze mnie Michał Szewczyk i Stefan Friedmann niestety nie byli sobie już w stanie przypomnieć czemu się nie dziwię, to był 1959 rok...

PostNapisane: 27 grudnia 2016, 12:29 

Nie jestem na 100% pewny, ale tak mi się wydaje, że znalazłem dziwny błąd. Otóż czytam teraz "Kronikę wypadków filmowych" Bartosza Michalaka i jest tam taki fragment, w którym Wieńczysław Gliński wspomina kręcenie "Kanału" i scenę, w której wychodzi z włazu razem ze swoim przyjacielem Tadeuszem Zawistowskim. Dałbym sobie rękę uciąć, że musi chodzić o Tadeusza Gwiazdowskiego, który grał "Kulę". Bo naprawdę nie wiem o jakim Zawistowskim wychodzącym z kanału może tu być mowa. Ktoś taki w ogóle nie figuruje w bazie filmpolski.pl. Za to jest w indeksie czytanej przeze mnie książki. W przeciwieństwie do Gwiazdowskiego. :)
Do samej "Kroniki..." mam jeszcze inne uwagi, ale to może po tym, jak ją w całości przeczytam.

PostNapisane: 27 grudnia 2016, 13:11 

Posty na Forum KP: 1006
Porucznika Zawistowskiego grał Tadeusz Łomnicki W ,,Eroice" Munka, więc może stąd Michalakowi wzięło i połaczyło się przypadkiem to nazwisko w tekście :), w końcu jeden i drugi tytuł to sztandarowe dzieła tak zwanej "polskiej szkoły filmowej".

PostNapisane: 27 grudnia 2016, 13:21 

Może. :) Przy czym to nazwisko pojawia się w wypowiedzi Glińskiego, więc wygląda na to, że autor "skorygował" aktora, bo wątpię, by ten nie wiedział z kim wychodził z "Kanału". ;)

PostNapisane: 27 grudnia 2016, 13:41 

Albo skorygował autor, albo... autokorekta, po której ani autor, ani redaktor już nie poprawili, bo tak się niestety zdarza. Rzeczywiście wygląda to na dość komiczne "pożenienie" dwóch filmów. :D Zawistowski to postać grana przez Łomnickiego w "Eroice", natomiast w "Kanale" na 100% jest to gdański aktor Tadeusz (też Tadeusz) Gwiazdowski. I to on w końcowych scenach wychodzi z Glińskim z kanału i zostaje przezeń zastrzelony za tchórzostwo.

PostNapisane: 6 stycznia 2017, 14:32 

Posty na Forum KP: 1249
Tym razem internetowy błędzioch. Zwracam Państwa uwagę na to, kto odtwarza postać Oscara Thomasa vel Cappuccino w "Zamknąć za sobą drzwi":
http://www.teleman.pl/tv/07-Zglos-Sie-Z ... -21-876703

:lol:

PostNapisane: 6 stycznia 2017, 14:36 

Krępak Zwiedziony napisał(a):
Zwracam Państwa uwagę na to, kto odtwarza postać Oscara Thomasa vel Cappuccino w "Zamknąć za sobą drzwi":
http://www.teleman.pl/tv/07-Zglos-Sie-Z ... -21-876703

:lol:

Dobre! Wyobraziłem sobie naszego słynnego bramkarza w tej roli. :lol:

PostNapisane: 8 stycznia 2017, 21:47 

http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/234449.html No, jeśli to jest kadr z filmu "Salto".....:)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 33  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]