Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 grudnia 2016, 13:44 
ADMINISTRATOR

Wczoraj na kanale TVP Kultura, w programie z cyklu "Niedziela z..." wyemitowano blok poświęcony Teatrowi Sensacji Kobra. Najpierw zaproszeni goście dyskutowali w studio (aktorzy i twórcy "Kobry"), później zobaczyliśmy teatr "Kto zabił Świętego Mikołaja?" a na koniec przypomniano film dokumentalny z 1992 roku "Pod znakiem węża - wspomnienie o teatrze Kobra". Tym samym TVP Kultura "dotrzymała słowa", realizując to o czym wspominali w mailu z października tego roku (korespondowałem wtedy z nimi w kilku sprawach). W sumie dostaliśmy ponad 3 godziny z "Kobrą:-)) Dobór spektaklu również trafiony - nie ma go na wydanych dvd a ostatnia emisja (jeśli w ogóle) była bardzo dawno temu.

PostNapisane: 12 grudnia 2016, 15:39 

Posty na Forum KP: 1544
Moviemaker, a czy pracownicy TVP Kultura wspominali o dalszych planach, dotyczących "Kobry"? Czy w przyszłym roku obejrzymy jakieś nowe spektakle?

PostNapisane: 12 grudnia 2016, 16:04 
ADMINISTRATOR

Podczas korespondencji z TVP Kultura, za każdym razem odpisywał mi bardzo miły człowiek, obszernie tłumacząc zagadnienia związane z "Kobrą" i nie tylko.

Otóż problem leży oczywiście w kosztach. Samo posiadanie w archiwum TVP taśm ze spektaklami to dopiero początek. Za każdym razem, chcąc wyemitować coś z tych zbiorów, telewizja musi zwrócić się do ZAiKS celem uzyskania zgody. W ślad za tym idzie stosowana opłata, która jakiś czas temu wynosiła ok. 100 zł za minutę wyemitowanego utworu. Do tego dochodzą honoraria aktorów, twórców lub ich spadkobierców. Całkowity koszt pokazania na antenie jednej "Kobry" osiąga 20-30 tys zł. Z tego właśnie powodu TVP nie jest w stanie emitować większej ilości spektakli. Decyzje o tym zapadają prawie na bieżąco.

Tak więc perspektywy się nie zmieniają - być może będą np. emisje wakacyjne (jak kilka lat temu) a może nie. Jest też pewna szansa na kolejny (VI) box z Teatrem Sensacji ale konkretnych terminów brak. Z tego co wiem w archiwach pozostało około 50 spektakli, niestety kilkanaście w bardzo kiepskim stanie technicznym, który często powoduje, że dany tytuł "spada" lub nie jest brany pod uwagę do emisji telewizyjnych.

PostNapisane: 12 grudnia 2016, 16:54 

Rozumiem. Trochę mnie zaskoczyłeś tą ilością spektakli, miałem wrażenie, że powstało ich więcej, niż te już wyemitowane bądź wydane na płytach DVD. Oczywiście część została zrealizowana na pewno w czasach, kiedy nie było telerecordingu, więc te spektakle przepadły. Ale i tak tylko 50 spektakli w archiwum TVP to dla mnie zaskoczenie.
W każdym razie, fajnie by było, gdyby ukazał się kolejny zestaw płyt DVD ze spektaklami. Skoro mają w planach wydanie kolejnej takiej rzeczy, może to oznaczać, że jest zainteresowanie.

PostNapisane: 12 grudnia 2016, 17:02 
ADMINISTRATOR

Pięćdziesiąt to przybliżona wartość, niestety nie mogę tego dokładnie zweryfikować. Mam taki prywatny spis spektakli, który zrobiłem na podstawie różnych źródeł i zbiorów jeszcze przed rozmową z TVP Kultura. Uzbierało się na nim 57 tytułów a więc późniejsze dane z TVP wyglądają wiarygodnie. Na płytach do tej pory wydano jak wiadomo 15 spektakli. Spora część, jak piszesz nie została zarejestrowana ale niestety jeszcze większa została utracona (skasowana) w czasach późniejszych. Ofiarą tej praktyki padło m.in. kilka odcinków drugiej serii teatru "Stawka większa niż życie".

PostNapisane: 12 grudnia 2016, 20:14 

Posty na Forum KP: 256
Ciekawe czy jest jakaś szansa na wydanie "Selekcji" na DVD?

PostNapisane: 12 grudnia 2016, 20:23 

Posty na Forum KP: 537
Ofiarą kasowania padła też np. "Akcja Szarotka" z 1977 roku. Nie rozumiem, jak można było kasować nagrane spektakle...

PostNapisane: 12 grudnia 2016, 21:38 
ADMINISTRATOR

hakuu napisał(a):
Ciekawe czy jest jakaś szansa na wydanie "Selekcji" na DVD?

Nie mam pojęcia, póki co sam "wydałem" sobie trzy części "Selekcji" z prywatnie posiadanych materiałów (może nie doskonałej jakości ale ważne, ze jest). :)
Rafal Dajbor napisał(a):
Ofiarą kasowania padła też np. "Akcja Szarotka" z 1977 roku. Nie rozumiem, jak można było kasować nagrane spektakle...

Mnie również nie mieści się to w głowie. Może jakimś wytłumaczeniem mogą być "siermiężne czasy", brak materiałów itp.

Jest jeszcze jedna kwestia, która dotyczy zresztą wszystkich archiwów TVP. Teoretycznie każdy może zamówić sobie kopię dowolnego materiału ze zbiorów, w tym także teatru sensacji. Niestety koszt takiej operacji przekracza praktycznie każdy, normalny budżet. Tak więc jest to możliwość "na papierze", bo 60 czy 80 zł za minutę takiej kopii raczej nikt nie jest w stanie zapłacić.

PostNapisane: 12 grudnia 2016, 21:42 

Posty na Forum KP: 537
I jest to głęboko nienormalne. Ja kiedyś odszykowałem 500 zł na program "Swego nie znacie: Mieczysław Karłowicz", bo bardzo chciałem zobaczyć Gorczyńskiego jako generała Zaruskiego. Ale to jednorazowy wyczyn.

Mój kumpel potrzebował kanadyjski spektakl telewizyjny z Idą Kamińską. Przesłali mu go mailem! W załączniku! Oczywiście - w niskiej jakości. Takiej, która nie pozwala na żadną emisję komercyjną. I z timecodem. Gdyby chciał elegancką kopię, do jakiejś emisji, czy wykorzystania - musi już zamówić, zapłacić... Ale kopii w zupełności wystarczającej np. miłośnikowi danego aktora chcącemu po prostu zebrać jego role, nikt nie skąpi. To zakopywanie własnych produkcji w archiwach i obwarowywanie ich zaporowymi cenami to idiotyzm ze strony TVP.

PostNapisane: 12 grudnia 2016, 21:49 
ADMINISTRATOR

Rafal Dajbor napisał(a):
To zakopywanie własnych produkcji w archiwach i obwarowywanie ich zaporowymi cenami to idiotyzm ze strony TVP.

...i wynika pewnie m.in. z tego, że przystępna cena spowodowałaby wzrost zainteresowania a wtedy trzeba zainwestować w sprzęt itd., itp. Dlatego wolą przyblokować i po kłopocie :(

PostNapisane: 13 grudnia 2016, 00:17 

Matko Boska, aż żal czytać. Mam jednak nadzieję, że za kilka(dziesiąt) lat ktoś te wszystkie rzeczy w końcu zdigitalizuje i udostępni. Może dożyję... ;)

PostNapisane: 13 grudnia 2016, 00:23 

Posty na Forum KP: 768
Moviemaker napisał(a):
Otóż problem leży oczywiście w kosztach. Samo posiadanie w archiwum TVP taśm ze spektaklami to dopiero początek. Za każdym razem, chcąc wyemitować coś z tych zbiorów, telewizja musi zwrócić się do ZAiKS celem uzyskania zgody. W ślad za tym idzie stosowana opłata, która jakiś czas temu wynosiła ok. 100 zł za minutę wyemitowanego utworu. Do tego dochodzą honoraria aktorów, twórców lub ich spadkobierców. Całkowity koszt pokazania na antenie jednej "Kobry" osiąga 20-30 tys zł. Z tego właśnie powodu TVP nie jest w stanie emitować większej ilości spektakli. Decyzje o tym zapadają prawie na bieżąco.
.

No to są naprawdę szczyty . Ten ZAIKS wszędzie się wtrąca. Nawet do produkcji do której wszystkie prawa ma TVP. Bo została wyprodukowana na innych warunkach, w PRL-u gdzie prawa majątkowe i częściowo autorskie należały do TVP. I jeszcze prawa spadkobierców po aktorach ???? Do czego ??? Do spektaklu ? Do filmu ??? Śmiech na sali.!! Albo zwykła ściema.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]