Forum Polskiego Kina

Teraz jest 20 kwietnia 2025, 16:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 451 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 38  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 listopada 2016, 14:29 

Posty na Forum KP: 2318
Sprzedaż odtwarzaczy Blu-ray jest pewnie proporcjonalna do nośników BD, czyli raczej nie oszałamia. Gdyby nasi kochani dystrybutorzy wydawali od razu polskie filmy w 2 opcjach, na DVD za 29.99 zł i Blu-ray za 39.99zł, to pewnie ludzie znacznie szybciej przeszli by na wyższą rozdzielczość. Nie podejrzewam by koszt wydania obu wersji znacząco się różnił zwłaszcza po tylu latach od wprowadzienia BD. To o czym piszesz wpływa na ogólną tendencję dla nośników. Pazerność wydawców powoduje, że mamy to co mamy czyli maly wybór, często lichej jakości i wysokie ceny. Wcale mnie nie dziwi ,że ludze nie kupują Blu-ray, bo ceny za zagraniczne nowości czasem są bliskie tym jakie na zachodzie płaci się za UHD. Ceny są wysokie, wybór wzgledem DVD niewielki więc od wielu lat nic się nie zmienia. Czy ktoś widział kiedyś jako dodatek do gazety film na Blu-ray? Jeśli nawet sie pojawił, to pewnie był to jakiś marny tytuł który i na DVD się nie sprzedawał.

PostNapisane: 17 listopada 2016, 11:56 

Cytuj:
Obrazek

Dane techniczne:
Język: polski DTS HD 5.1 i DD 5.1; audiodeskrypcja (dla os. niewidomych); audio komentarz twórców do filmu
Napisy: angielskie, litewskie, rosyjskie, polskie (dla os. niesłyszących)
Czas: 134 min
Obraz: 16:9 (2:40:1); 1080p 24 fps
Region: ABC
PAL

DODATKI:
teasery filmu
zwiastun filmu
wywiady
making of
rozmowy z Szymkiem
niewykorzystane sceny z komentarzem twórców
teledysk: BOVSKA – „The Man with an Unknown Soul”

Źródło: Kino Świat

Na stronie Kino Świat brakuje daty premiery. Sklep dvdmax.pl (cena 76,99zł) miał ustawioną datę na 15.11 jednak mam wątpliwości czy film trafił do sprzedaży. Powiązany z nim punkt44.pl (cena 82,38zł) ma z kolei datę 08.12 i podejrzewam, że jest ona bliższa prawdy. W innych sklepach brak póki co Planety Singli w ofercie.

Jeszcze o Dekalogu od Arrow. Jak donoszą forumowicze filmożerców, prawdopodobnie wkrótce to wydanie się wyprzeda (zniknęło ze sklepu wydawcy). Obecnie najtaniej można je kupić na zavvi.com, dostępne jest w cenie 45,99 GBP, a z kodem ZAVWEL54 (-10%) wychodzi 41,39 GBP. Przed wpisaniem kodu trzeba kliknąć w ten link. Wysyłka do Polski darmowa. Mi wyszło ok. 214 zł po przewalutowaniu (używam do tego karty wirtualnej).
Osobiście odkładałem ten zakup na "może kiedyś" ale obawiam się, że dłuższe czekanie może mnie pozbawić możliwości nabycia tego serialu w porządnym wydaniu (wolę też angielski na okładkach od francuskiego).

Edit:
Scaliłem posty. Był jeszcze czas na jego edycję.

Moviemaker

PostNapisane: 23 listopada 2016, 17:28 

Poniewaz ostatnie miesiace roku sa dla mnie zawsze bardzo busy ,tak na szybko!

Dekalog ( Arrow Films )

premiera na Blu Ray 31 Pazdziernik 2016

Obrazek

10 plyt : 5x Blu Ray / 5X DVD plus ksiazeczka 123 strony z kolorowymi zdjeciami opisami filmow i biografiami.

Region: B/2 Blu-Ray
Region: B/2 DVD
Language: Polish
Subtitles: English
Aspect Ratio: 1.33:1/1.66:1 oryginalny
Audio: Mono

Cena : 44.99 funta
Ja zamowilem na Amazon UK dwa dni przed premiera za 37.49 funtow plus 3.08 funta przesylka !

Polecam wszystkim to wydanie ( jest najlepsze z tych wszystkich, ktore do tej pory sie ukazaly)

Na stronie Arrow juz niedostepny ! Ale mozna jeszcze kupic na Amazon UK za 44.99 funta !

Na bluedvd.pl cena 330 zl co po obecnym kursie daje okolo 64 funty (total rip off!)

zapozyczone ,copy & paste z innego forum!

PostNapisane: 24 listopada 2016, 10:53 

Posty na Forum KP: 2318
Z "Dekalogiem" trzeba się spieszyć ponieważ nakład jest na wyczerpaniu i podobno nie będzie już wznowienia. Pojawi się jeszcze wydanie francuskie, ale kto wie czy jakościowo będzie takie samo jak Arrow.

PostNapisane: 25 listopada 2016, 17:48 

Posty na Forum KP: 1440
Piszecie o wydaniu "Dekalogu" na Blu-Ray przez Amazon w Anglii,a w Empiku jest również,wydane przez TVP.Czy to gorsze wydanie?
http://www.empik.com/dekalog-kieslowski ... 587,film-p
P.S.Teraz przeczytałem recenzje na stronie i wynika z tego że film przycięty,okaleczony.

PostNapisane: 25 listopada 2016, 21:22 

Posty na Forum KP: 6471
Wit napisał(a):
P.S.Teraz przeczytałem recenzje na stronie i wynika z tego że film przycięty,okaleczony.

Jak najbardziej. Mam "szczęście" być właścicielem tego wydania. Nie kupiłem go, tylko dostałem od kogoś, kto na takie drobiazgi jak format obrazu nie zwraca niestety uwagi...

PostNapisane: 11 grudnia 2016, 20:26 

Pojawił się nowy, ostatni box z serii Martina Scorsese "Masterpieces of Polish Cinema": http://store.mspresents.com/screen/product/218c5cf2-45e6-4ffa-bcf3-274315542eac.

PostNapisane: 11 grudnia 2016, 21:18 

Posty na Forum KP: 256
Zgadza się, już do mnie jedzie i jutro się go spodziewam :).

PostNapisane: 12 grudnia 2016, 21:44 

Jak tak patrzę na tę listę Scorsese, to chyba jednak parę filmów mu umknęło. W moim poczuciu brakuje "Człowieka z marmuru", "Panien z Wilka", może "Brzeziny"...

Nie żeby mnie było stać na takie fanaberie. :) Ale może poproszę na święta o odtwarzacz Blu-ray, to zawsze byłby jakiś początek. :)

PostNapisane: 12 grudnia 2016, 23:48 

http://www.arrowfilms.co.uk/shop/index. ... uct_id=915
Cytuj:
Story of Sin
Product Code: FCD1436
Availability: Stock On Order
Release Date: 13th March 2017
Format: Blu-Ray + DVD
Starring: Grazyna Dlugolecka, Jerzy Zelnik, Olgierd Lukaszewicz
Directed by: Walerian Borowczyk

Synopsis:
The life of a beautiful, young and pious woman is thrown into chaos when her parents takes in a dashingly handsome lodger. Having embarked on a torrid affair, the lodger goes off to Rome to seek a divorce from his estranged wife.
Unable to live apart from her beloved, our hero leaves home only to fall prey to the infatuations and lusts of a band of noble admirers, unsavoury criminals and utopian do-gooders…
The only feature Walerian Borowczyk (The Beast, The Strange Case of Dr Jekyll and Miss Osbourne) made in his native Poland, Story of Sin transforms Stefan Zeromski’s classic melodrama into a deliriously surrealistic meditation on l’amour fou.

SPECIAL EDITION CONTENTS:
• 2K restoration from the original film negative
• High Definition Blu-ray (1080p) and Standard Definition DVD presentations
New subtitle translation
• New 2K restorations from the original negatives of Borowczyk’s ground-breaking Polish shorts: Once Upon a Time (co-directed by Jan Lenica), Dom (co-directed by Lenica) and The School
• New introduction by poster designer Andrzej Klimowski
• New interview with Story of Sin lead actor Grazyna Dlugolecka
• New interview featurette on Borowczyk's career in Poland by Daniel Bird (co-founder Friends of Walerian Borowczyk)
• New interview featurette on Borowczyk’s innovate use of classical music in his films by writer and filmmaker David Thompson
• Reversible sleeve featuring original and newly commissioned artwork by Andrzej Klimowski
FIRST PRESSING ONLY: Fully illustrated collector’s booklet featuring new and archival writing, including an exclusive interview with the producer of Story of Sin, director Stanislaw Rozewicz; a text by art historian and one-time Borowczyk collaborator, Szymon Bojko; and excerpts from Borowczyk’s memoirs presented in English for the first time.

DETAILS:
RRP: £24.99 £17.99
Region: 0
Rating: 15
Cat No: FCD1436
Duration: 130 mins
Language: Polish
Subtitles: English
Aspect Ratio: 1.66:1
Audio: 1.0 Mono
Colour
Discs: 2

PostNapisane: 13 grudnia 2016, 15:35 

Posty na Forum KP: 240
Moviemaker napisał(a):
MarianPaz napisał(a):
10 lat od wprowadzenia Blu-ray na nasz rynek, to DVD jest ciągle nośnikiem dominujacym i nie widać na horyzoncie zmiany w tym temacie, co jest o tyle dziwne, że w sklepach przewaga telewizorów 4k rośnie z każdym miesiącem.

Telewizorów owszem ale ciekawy jestem jak wygląda sprzedaż odtwarzaczy bluray. Wśród moich znajomych przeważająca liczba ciągle użytkuje zwykłe dvd. Dotyczy to nawet osób, o których można powiedzieć, że są miłośnikami filmu oraz dobrej jakości obrazu. U nas chyba ciągle obowiązuje zasada "taniości" i każda dodatkowa złotówka jest wydawana z wielkim bólem serca. Nie wspomnę już o wzrastającej popularności serwisów internetowych oraz mającego się cały czas nieźle piractwa...

Ja od 3 miesięcy korzystam jako pełnoprawny użytkownik z serwisu Netflix i jestem nim zachwycony. Polskich filmów jest tam na razie dosyć mało, bo raptem 23, i są to filmy nowe (najstarszy chyba z 2009), ale z każdym miesiącem coś tam dochodzi. I co najfajniejsze, przeważająca większość filmów jest tam w jakości Full HD (przy moim abonamencie, bo jest jeszcze niższy SD i wyższy 4k) i muszę przyznać, że jakość jest naprawdę powalająca, choćby w porównaniu z serwisami TVN czy TVP. Aż by się prosiło o stworzenie podobnego serwisu na krajowe filmy po rekonstrukcji albo też o sprzedanie takich praw Netfliksowi.

Dlatego osobiście nie widzę już sensu kupowania nośników przy takiej możliwości dystrybucji filmów. Nie chcielibyście móc mieć dostępu do pełnej bazy zrekonstruowanych polskich filmów w jakości Full HD za np. 30 zł miesięcznie? Ja wiem, że na wydawnictwie nośnik jest mój, mam (o ile rzeczywiście mam) książeczkę (z reguły marną, pomijam świetne wydania DMMS), mam namacalny analogowy przedmiot, czasem dodatki (też z reguły ubogie). I to jest fajne. Ale przy tych kosztach wydawnictw i niemal ich braku, frustracja narasta. Przy serwisie streamingowym zaś mam niezakłócony transfer filmów w świetnej jakości zawsze dostępny za rozsądny abonament. Pomijam koszty serwerów, infrastruktury itp budowy czegoś takiego - Netflix jest na niemal całym świecie i jakoś się utrzymuje dzięki temu, ale moze właśnie rekonstrukcje trzeba sprzedawać do tego typu serwisów. Niestety nie wiem, jak wygląda oferta HBO GO w zakresie polskich filmów. Ktoś wie?

PostNapisane: 13 grudnia 2016, 23:23 
ADMINISTRATOR

Ofertę HBO GO można przejrzeć nawet bez logowania się: http://www.hbogo.pl/group/offers Serwisy takie jak Netflix z pewnością są ciekawą alternatywą dla nośników ale... Mówimy tu ciągle o sytuacji teoretycznej ponieważ w chwili obecnej wybór polskich tytułów po rekonstrukcji, zarówno na nośnikach jak i vod jest porównywalnie niewielki. Oczywiście gdyby było inaczej... ale nie jestem pewny czy są na to jakieś realne widoki. Po drugie, nie wiem jak Netflix ale pozostałe serwisy vod raczej nie szafują parametrem bitrate. Oczywiście osiągnięcie lepszych wartości niż w TVN czy TVP nie jest jakąś wielką sztuką ale już uzyskanie parametrów bluray owszem. W przyszłości zapewne część tego problemu rozwiążą nowsze kodeki ale czy wyprze to płyty i... czy wszyscy właśnie tego będą chcieli? ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 451 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 38  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1