Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 grudnia 2016, 13:06 

Posty na Forum KP: 6471
Jaro napisał(a):
Pozwolę sobie na muzyczne porównanie - czy nagradzać twórcę, który w początkach kariery wykazywał zdolności do komponowania muzyki poważnej, a później poszedł w tworzenie popowych piosenek, z rzadka tylko zapuszczając się w ambitniejsze rejony?

Od razu pomyślałem o Piotrze Rubiku...;) Chociaż on się już w ambitniejsze rejony chyba nie zapuszcza(?).
Wątek nieco zboczył z pierwotnie wytyczonego kursu. Ale to tak na marginesie...:)

PostNapisane: 7 grudnia 2016, 13:09 

Posty na Forum KP: 537
Za popowe piosenki także są odznaczenia. :) Np. Bronisław Komorowski hojnie odznaczył Budkę Suflera, która z ortodoksyjnie rozumianym rockiem jakiś czas temu już się pożegnała tworząc raczej pop-rock, a muzyki poważnej nie tworzyła nigdy. I chwała Komorowskiemu za to, bo osobiście uwielbiam Budkę Suflera! :)

PostNapisane: 7 grudnia 2016, 13:15 
ADMINISTRATOR

karel napisał(a):
Wątek nieco zboczył z pierwotnie wytyczonego kursu. Ale to tak na marginesie...:)

No właśnie, może warto pomyśleć o pewnej modyfikacji jego tytułu? Obecny, w dziale w którym się znajduje sugeruje, że chodzi np. o ciekawe premiery itp. A tutaj jest znacznie szerzej (np. odznaczenia dla aktorów i aspekty moralno-społeczne tychże...) ;) Jakieś propozycje?

PostNapisane: 7 grudnia 2016, 13:19 

Aktualności (sprawy i sprawki) 2016 roku :D

Taka moja propozycja. :)

PostNapisane: 7 grudnia 2016, 13:29 

Posty na Forum KP: 1544
Rafal Dajbor napisał(a):
Za popowe piosenki także są odznaczenia. :) Np. Bronisław Komorowski hojnie odznaczył Budkę Suflera, która z ortodoksyjnie rozumianym rockiem jakiś czas temu już się pożegnała tworząc raczej pop-rock, a muzyki poważnej nie tworzyła nigdy. I chwała Komorowskiemu za to, bo osobiście uwielbiam Budkę Suflera! :)

Popowo-rockowe powiedzmy. ;) Ja też cenię Budkę Suflera, zwłaszcza za dwie pierwsze płyty, które uważam za jedne z najlepszych w historii polskiego rocka. Kończąc temat o Kożuchowskiej, jeśli, tak jak piszesz, Rafał, jej działalność charytatywna miała wpływ na to odznaczenie, to nie mam nic przeciwko temu, by je otrzymała. Za działalność charytatywną. :)

PostNapisane: 7 grudnia 2016, 13:35 

Ja zaś jestem od początku śledzę to co robi m.in. Kożuchowska, która pojawiła się na tzw. "rynku" wtedy, kiedy zaczynałem się tą całą branżą interesować, czyli w połowie lat 90 ubiegłego wieku. Patrzyłem na nią w teatrze i w telewizji (radia rzadko słucham), także w kinie, choć tu pełna zgoda, grała mniej. I jak mówię - Kawalerski uważam za całkowicie zasłużony. Ale oczywiście tu można się różnić.
Swoją drogą ciekawe, czy tacy aktorzy, jak choćby np. Kożuchowska zdecydują się z czasem wrócić do ambitniejszych produkcji. Taką drogę przeszedł np. wspominany w tym kontekście Fronczewski. Był czas, że wszędzie go było pełno - w reklamach, kabaretach, na estradach, w serialu - ale z czasem powrócił do teatru i to, co obecnie robi na scenie Ateneum jest świetne. Mądre, dojrzałe, fenomenalne aktorsko.

Co oczywiście nie oznacza, bym sądził, że tylko teatr oznacza pracę w ambitniejszym repertuarze. Kino daje także taką możliwość, żeby była pełna jasność. :)

Swoją drogą to zabawne, że Brązowa GA od minister Omilanowskiej dla Kożuchowskiej nie wywołała takiej wrzawy... :)

PostNapisane: 7 grudnia 2016, 13:49 

Posty na Forum KP: 1544
Rafal Dajbor napisał(a):
Ja zaś jestem od początku śledzę to co robi m.in. Kożuchowska, która pojawiła się na tzw. "rynku" wtedy, kiedy zaczynałem się tą całą branżą interesować, czyli w połowie lat 90 ubiegłego wieku. Patrzyłem na nią w teatrze i w telewizji (radia rzadko słucham), także w kinie, choć tu pełna zgoda, grała mniej. I jak mówię - Kawalerski uważam za całkowicie zasłużony. Ale oczywiście tu można się różnić.

Oczywiście, i grunt, byśmy różnili się pięknie. :)

Rafal Dajbor napisał(a):
Swoją drogą to zabawne, że Brązowa GA od minister Omilanowskiej dla Kożuchowskiej nie wywołała takiej wrzawy... :)

Może to dlatego, że Kawalerię wręcza prezydent? Nie wiem...

Rafal Dajbor napisał(a):
Co oczywiście nie oznacza, bym sądził, że tylko teatr oznacza pracę w ambitniejszym repertuarze. Kino daje także taką możliwość, żeby była pełna jasność. :)

No więc jeśli o kinie, to myślę, że warto wspomnieć o kłopotach twórców filmu o Tadeuszu Kantorze:
http://wyborcza.pl/7,101707,21082137,bo ... ister.html

PostNapisane: 7 grudnia 2016, 13:56 

Jaro napisał(a):
No więc jeśli o kinie, to myślę, że warto wspomnieć o kłopotach twórców filmu o Tadeuszu Kantorze:
http://wyborcza.pl/7,101707,21082137,bo ... ister.html

O, zupełnie zapomniałem o tym filmie, a swego czasu było o nim głośno, gdy okazało się, że Kantora ma grać Szyc. Szkoda, że jeszcze tyle przyjdzie czekać na premierę.

PostNapisane: 7 grudnia 2016, 13:59 

Ja nawet jestem pewien, że to dlatego, że to wręcza prezydent, a jaki ten prezydent jest, każdy widzi, ale czemu to miałoby rykoszetem walić w aktorkę??

Kłopoty filmu o Kantorze smucą, ale sam fakt jego powstawania - cieszy! Ileż to lat nie było filmów o sławnych Polakach, a jak już się jakiś pojawił, to jego bohaterem był np. pomnikowy raczej Chopin. A w ostatnich latach - Kukliński, Religa, Beksińscy, a teraz Kantor. Bardzo mi się to podoba. :)

PostNapisane: 7 grudnia 2016, 14:11 

W przyszłym roku będzie jeszcze Skłodowska-Curie. No i Strzemiński.

PostNapisane: 7 grudnia 2016, 14:36 

Posty na Forum KP: 1440
A propo's dyskusji tu nawiązanej.Kiedyś aktorzy uciekali z teatru do filmu (chodzi o czasy przedwojenne,gdy nieme kino przeobrażało się w udźwiękowione),bo widzieli w tym szansę na rozwój,teatr im tego w pełni nie dawał,a teraz aby się rozwijać aktorsko,to tylko w teatrze.Taki niuans ;)
Druga sprawa to reklamy. Przed wojną też przecież były,tylko że w radiu i nie stanowiło to ujmy dla aktora,nie licząc sprzedaży swojego wizerunku w reklamach gazetowych.

PostNapisane: 7 grudnia 2016, 15:02 

karel napisał(a):
W przyszłym roku będzie jeszcze Skłodowska-Curie. No i Strzemiński.

Faktycznie! No i postać może nie świetlana, ale też historyczna - Brystygierowa. Drgnęło w tym temacie!

A przypomniałem sobie, że powstaje jeszcze taki film: http://filmpolski.pl/fp/index.php?film=1241380 Gajos jako Kotański!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]