Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 13:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 435 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 37  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 listopada 2016, 16:34 

Posty na Forum KP: 537
Moviemaker - upadek TVP rozumiany jako dosłowny rozpad instytucji jest faktycznie mało prawdopodobny. Ale stopniowy odpływ widzów, cenzura treści (jak piszemy powyżej - w dzisiejszych czasach nierealna i napędzająca widzów konkurencji), odpływ profesjonalnych kadr i zastąpienie ich siusiumajtkami itp. objawy "dobrej zmiany" i wynikający z tego fakt, że TVP stanie się niewydolnym finansowo trupem trzymanym sztucznie przy życiu przez KC PiS - już jest prawdopodobny. Nie mówię, że na 100% aż tak się to skończy. Ale nie jest to scenariusz całkowicie nierealny.

PostNapisane: 22 listopada 2016, 17:35 

Posty na Forum KP: 2318
Chojrak napisał(a):
ale po wprowadzeniu obowiązkowego i powszechnego abonamentu (a są takie przymiarki) władza może uniezależnić się od tego fetyszu i nawet gdyby nikt nie oglądał, nadal będą mieli forsę i to sporą.
W dalszym ciągu opłacanie abonamentu jest obowiązkowe. Jedyne co się może zmienić, to jego ściągalność.

PostNapisane: 24 listopada 2016, 10:45 

Posty na Forum KP: 6173
MarianPaz napisał(a):
W dalszym ciągu opłacanie abonamentu jest obowiązkowe. Jedyne co się może zmienić, to jego ściągalność.

Tak, tylko że do tej pory abonament tyczył wyłącznie tych, co samodzielni zarejestrowali odbiorniki RTV. Teraz ma tyczyć wszystkich obywateli, chyba, że ktoś udowodni, że RTV nie posiada. Różnica jest dość spora i chyba oczywista?

PostNapisane: 24 listopada 2016, 11:40 

Ciągle nie ma ostatecznej wersji jak będzie wyglądać ściąganie abonamentu, więc odnosisz się wyłącznie do jednego z wielu pomysłów. Ja jak najbardziej jestem za wprowadzeniem takiej czy innej wersji, ponieważ przez poprzedników środki z tego tytułu stanowiły około 30%, reszta zaś pochodziła głównie z reklam. Skutkiem tego jest mizerna jakość ramówki TVP, przypominająca komercyjną papkę.

PostNapisane: 24 listopada 2016, 14:06 

MarianPaz napisał(a):
Ciągle nie ma ostatecznej wersji jak będzie wyglądać ściąganie abonamentu, więc odnosisz się wyłącznie do jednego z wielu pomysłów.

? Napisałam wszak wyraźnie:
cyt: "są takie przymiarki"

MarianPaz napisał(a):
Ja jak najbardziej jestem za wprowadzeniem takiej czy innej wersji, ponieważ przez poprzedników środki z tego tytułu stanowiły około 30%, reszta zaś pochodziła głównie z reklam. Skutkiem tego jest mizerna jakość ramówki TVP, przypominająca komercyjną papkę.

Co to znaczy: "taka, czy inna wersja"? Mnie nie jest wszystko jedno.
Dopóki polityczny namiestnik będzie dyrygował tym ustrojstwem, zrobię wszystko, żeby ode mnie nie uświadczyli grosza.
Tak, rozumiem, abonament jest potrzebny, też bym chciał mieć polską BBC, ale nie w takim "rozstawieniu"! Zestawiam ze sobą dwie karty: Jacek Kurski i BBC i wychodzi mi ... , nic mi nie wychodzi.
Ogłaszam (sam sobie) obywatelskie nieposłuszeństwo w tej sprawie.

PostNapisane: 24 listopada 2016, 14:09 

Posty na Forum KP: 6471
Chojrak napisał(a):
Tak, rozumiem, abonament jest potrzebny, też bym chciał mieć polską BBC, ale nie w takim "rozstawieniu"! Zestawiam ze sobą dwie karty: Jacek Kurski i BBC i wychodzi mi ... , nic mi nie wychodzi.

Oczywiście nie jest to żadne pocieszenie, ale można sobie powiedzieć, że może być też gorzej, czego przykładem jest RAI UNO. Ze wszystkich publicznych telewizji, które miałem okazję poznać ta wydała mi się najgorsza.

PostNapisane: 25 listopada 2016, 09:18 

Chojrak napisał(a):
Raczej był taki pomysł który nie wiadomo czy zostanie użyty.

Chojrak napisał(a):
Co to znaczy: "taka, czy inna wersja"? Mnie nie jest wszystko jedno.
Dopóki polityczny namiestnik będzie dyrygował tym ustrojstwem, zrobię wszystko, żeby ode mnie nie uświadczyli grosza.
Dzięki temu, że poprzednia władza w tym premier zachęcali do niepłacenia abonamentu wpływy z tegotytułu drastycznie spadły. Przełożyło się to na fatalną jakość/zawartość kanałów telewizji publicznej i w zasadzie gdyby nie kanały typlu TVP Kultura i TVP Historia, można by napisać że telewizja publiczna przeobraziła sie w komercyjną tandetę. Dlatego to, że ktoś chce w końcu załatwić kwestie finansowania uważam za ogromy plus nawet jeśli jest to polityk jak Kurski którego nie cierpię. Oczywiście że TVP nie będzie polską BBC, bo żadna władza nie była i nie jest w stanie oprzeć się pokusie przejęcia mediów by szerzyć własną propagandę, choć obecna władza posunęła sie nieco dalej. Do tego nie mamy środków które pozwalałyby się do nich zbliżyć w kwestii produkcji programów telewizyjnych.

Chojrak straszliwie krytykujesz obecnie rządzących, ale chyba jednocześnie zapominasz jak w wielu kwestiach poprzednicy byli szkodnikami dla polskiej kinematografii nie wprowadzając ulg dla zagranicznych filmowców, będących przeciwko powstaniu PISFu, czy w wypadku TVP gdzie przez 8 lat nie udało im się załatwić odpowiedniego finansowania, a wręcz przeciwnie. Gdyby przez te lata telewizja publiczna przynajmniej oferowała widzom wysoki poziom swoich programów, ale przecież (z małymi wyjatkami) było zupełnie odwrotnie, był to czas agonii. To i tak cud, że nie sprywatyzowano TVP, co w praktyce pewnie przełożyłoby się na zaoranie Woronicza.

PostNapisane: 25 listopada 2016, 09:49 

Dla odmiany poprzednio rządzący nie próbowali cenzurować filmowców, a pluralizm tej "niedofinansowanej" TVP był nieporównywalny z obecnym. Bo jak słusznie kiedyś zauważył Donald Tusk - gdy władza mało interesuje się sztuką, to kilku artystów ma się kiepsko, ale kultura ma się dobrze. Gdy zaś władza zaczyna wtrącać się w kulturę, kilku artystów ma się świetnie, tylko kultura ma się źle.

Kilka grzechów zaniechania ze strony poprzedników obecnej władzy nie zmienia faktu, że to co się teraz dzieje jest właśnie "zaoraniem" Woronicza. Co mówię jako człowiek może nie tyle "związany" (nigdy nie byłem w TVP na etacie) z Telewizją Publiczną, co współpracujący z nią i mający tabuny pracujących w niej znajomych od których z pierwszej ręki mam opowieści o tym, co tam się teraz praktykuje. Jak "dobra zmiana" wyrzuca fachowców zastępując ich szczeniakami wziętymi wprost z kadr Telewizji Trwam. Jak szefową redakcji dziecięcej zostaje baba, której jedyną zasługą jest bycie żoną pewnego znanego dziennikarza, a na pytanie jakie ona ma kwalifikacje by prowadzić redakcję dziecięcą pada - całkowicie na poważnie - odpowiedź, że "przecież wychowała troje dzieci". Jak w PRL-u. Pan Dąbkowski? To do leśnictwa. Pani Jabłońska - do sadownictwa.

PostNapisane: 25 listopada 2016, 15:04 

Jak dobrze sobie przypominam, to wlaśnie twórcy filmu "Historia Roja" mieli liczne przeboje z pluralistyczną TVP która dołożyła część budżetu. Oczywiście zgadzam się, że TVP jest obecnie dużo bardzie stronnnicza, choć raczej nigdy nie była ona obiektywna. Natomiast jeśli chodzi o fachowców, to niestety ich praca nie przekladała się na jakość telewizji publicznej. Mało tego juz kilka lat temu była mowa o patologiach jakie się tam pojawiaja typu - "TVP rozkradają jej pracownicy" GW.

PostNapisane: 25 listopada 2016, 15:15 

Posty na Forum KP: 6471
Ja TVP 1 i TVP 2 włączam od dawna bardzo rzadko, w zasadzie tylko w trzech sytuacjach:
1) kiedy jest jakiś wart zobaczenia teatr (kilka, kilkanaście razy w roku);
2) kiedy jest tam jakaś transmisja sportowa, której nie ma na innym kanale (nieczęsto się to zdarza, bo jest też przecież TVP Sport, a często to, co na TVP 1/2 leci również na kanale sportowym);
3) kiedy zdarzy się jakiś wart uwagi film (również rzadka sytuacja, a jeśli już, to późno w nocy).

PostNapisane: 28 listopada 2016, 09:49 

MarianPaz napisał(a):
Chojrak napisał(a):
Raczej był taki pomysł który nie wiadomo czy zostanie użyty.
Właśnie to napisałem...

MarianPaz napisał(a):
Chojrak straszliwie krytykujesz obecnie rządzących, ale chyba jednocześnie zapominasz jak w wielu kwestiach poprzednicy byli szkodnikami dla polskiej kinematografii nie wprowadzając ulg dla zagranicznych filmowców, będących przeciwko powstaniu PISFu, czy w wypadku TVP gdzie przez 8 lat nie udało im się załatwić odpowiedniego finansowania, a wręcz przeciwnie.

Z powodu, że ci poprzedni nie byli we wszystkim aniołami mam teraz tolerować politycznych gangsterów?
Ci poprzedni "szkodnicy" jakoś nie przeszkodzili polskiemu kinu się odrodzić i zdobyć najwyższych filmowych nagród, więc aż tak nie rozdzierał bym szat...

MarianPaz napisał(a):
Dlatego to, że ktoś chce w końcu załatwić kwestie finansowania uważam za ogromy plus nawet jeśli jest to polityk jak Kurski
Jakoś nie umiem znaleźć w sobie takiego zrozumienia dla ludzi idących po trupach do swojego politycznego celu. Ktoś tu jest wysoce naiwny, sądząc, że cokolwiek tu się dzieje dla kina, czy polskiej telewizji. Polityczna cenzura, personalna dintojra, grubo ciosana propaganda, pogarda dla myślących inaczej - nie są to dla mnie znamiona zmiany dobrej, tylko zmiany niebezpiecznie groźnej. I strasznie znajomej z nie tak dawnej przeszłości.

PostNapisane: 28 listopada 2016, 10:17 

Nie byłbym tak naiwny by liczyć, że poprawienie ściągalności jakichkolwiek pieniędzy ma na celu naprawienie czegokolwiek. Chodzi wyłącznie o forsę na nierealne pomysły socjalne, o odwleczenie krachu finansowego państwa na tyle, by odium spadło na następną ekipę. Nie żartujmy, że obecnie rządzącym, którzy w filmie i tv widzą wyłącznie narzędzie propagandy, zależy na poziomie. A jeśli trzeba będzie nakręcić coś wygodnego dla władzy, to strumień pieniędzy i tak popłynie, skierowany odgórną decyzją.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 435 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 37  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]