Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 13:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 435 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 37  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 listopada 2016, 23:27 

Zgadzam się ze wszystkim. Natomiast ja chyba jestem bardzo wrażliwy i po prostu nie chciałbym narażać jeszcze bardziej mojego zdrowia psychicznego, tym bardziej, że mam chyba również powody do zmartwień niezwiązane z filmami. :) Dlatego te dzieła filmowe, które mają ten czynnik wstrząsający, raczej nigdy nie będą należeć do moich ulubionych. Po prostu zawsze dotychczas znajdowałem się w raczej komfortowej sytuacji w życiu, więc takie naturalne stawianie siebie na miejscu bohatera (jak ja bym się zachował?) przekracza moje zdolności i wytrzymałość psychiczną.

Jeśli chodzi o kino-sztukę w moim typie, to wolę filmy zagadkowe, tajemnicze, nieoczywiste, które skłaniają do ponownego obejrzenia, np. filmy Konwickiego, wczesne Skolimowskiego, niektóre Zanussiego albo Kawalerowicza; albo filmy pomysłowe, zaskakujące, niekonwencjonalne lub bawiące się konwencją, ciekawe pod względem formy, np. "Rękopis znaleziony w Saragossie", "Niewinni czarodzieje", "Człowiek z marmuru". No i oprócz tego bardzo lubię komedie. :)

PostNapisane: 21 listopada 2016, 12:17 

Posty na Forum KP: 2318
Cytuj:
Państwowe pieniądze popłyną do filmowców

MAGDALENA WIERZCHOWSKA»

Resort kultury pracuje nad zachętami podatkowymi, które mają skusić zagraniczne produkcje filmowe i wesprzeć rodzimą branżę.

Hollywood wyrosło na wsparciu państwa, które traktowało kino jako narzędzie propagandy. Przez lata amerykański przemysł filmowy tak urósł w siłę, że skutecznie wypycha konkurencję z kinowych multipleksów. Europejska branża audiowizualna próbuje bronić się dotacjami — państwowe zachęty podatkowe są obecne w 29 krajach europejskich. Już w przyszłym roku Polska może do nich dołączyć. Filmowcy walczyli o to przez długie lata, aż w końcu ministerstwo kultury uznało, że brak zachęt podatkowych dla zagranicznych produkcji lokowanych w Polsce nadmiernie wpływa na obniżenie naszej konkurencyjności wobec innych krajów europejskich. Przygotowuje właśnie projekt ustawy.

— Podstawowym celem niniejszej ustawy jest poprawa warunków funkcjonowania przemysłu audiowizualnego w Polsce i stworzenie nowoczesnego systemuzachęt finansowych, które pozwoliłyby wzmocnić pozycję polskiego sektora audiowizualnego na rynku międzynarodowym, podnieść konkurencyjność polskich firm działających w branży, a w dłuższej perspektywie przyciągać do polski poważne inwestycje w tym sektorze — odpowiada resort kultury na pytania „PB”. Projekt ustawy na obecnym etapie przewiduje zwrot części kosztów poniesionych na produkcję audiowizualną na terytorium Polski dla producentów audiowizualnych. Część kosztów produkcji filmowej ma być zwracana za pośrednictwem Polskiego Funduszu Audiowizualnego (PFA), powołanegoprzez ustawę. Z ostatnich informacji wynika, że PFA będzie miał budżet rzędu 25 mln zł, choć pierwotnie planowano przeznaczyć na ten cel ponad 100 mln zł rocznie. W zamyśle tego typu ulgi mają pomóc rozwinąć również rodzimą produkcję audiowizualną. Dofinansowanie będzie ściśle monitorowane. Elementem oceny kwalifikacyjnej będzie tzw. test kulturowy, oceniający m.in. wpływ produkcji danego utworu na rozwój polskiego sektora audiowizualnego i analiza niezależnego biegłego rewidenta. Refundowane będą tylko faktycznie poniesione koszty. Cały pomysł opiera się na założeniu, że tego typu ulgi to inwestycja, która dość szybko się zwraca w postaci zwiększonej produkcji filmowej, wzrostu płaconych podatków i rozwoju przemysłu audiowizualnego w danym kraju. Tak się dzieje w państwach, w których tego typu rozwiązania są wprowadzane.

— Każde dodatkowe fundusze będą nieocenione dla dalszego rozwoju sektora audiowizualnego. Zachęty podatkowe poprawią konkurencyjność naszych przedsiębiorców na rynku unijnym i będą miały ogromny wpływ na rozwój sektora — mówi Magdalena Sroka, dyrektor PISF.

Wprowadzenie zachęt finansowych dla sektora audiowizualnego spowoduje zdecydowane zwiększenie nakładów na produkcję filmową, a w rezultacie nawet podwojenie obecnej rocznej wartości produkcji filmowej w Polsce wynoszącej ok. 200 mln zł — mówi Tomasz Dąbrowski, dyrektor Polskiej Komisji Filmowej. To niejedyny plan dystrybucji pieniędzy mających pomóc sektorowi audiowizualnemu. Ministerstwo chce też wspierać kinematografię promującą historię Polski, czego przykładem jest prowadzony obecnie konkurs na scenariusz dla filmu historycznego.
https://pulsbiznesu.pb.pl/premium/4648160,74775,panstwowe-pieniadze-poplyna-do-filmowcow

W końcu nasi filmowcy mają szansę doczekać zachęt podatkowym które pozwolą im na realne konkurowanie z innymi europejskimi krajami. Im więcej współpracy z zagranicznymi producentami, tym większa szansa na zrobienie w przyszłości dużej produkcji o tematyce historycznej. Swoją drogą jestem ciekaw jakie będą ostateczne rozwiązania tych kwestii i jak dużo pieniędzy trafi na "kino narodowe".

PostNapisane: 21 listopada 2016, 17:16 

Posty na Forum KP: 6173
STEN napisał(a):
Hubal jest filmem prawdziwym, a nie fikcją, która miałaby sobą nakryć polską historię.
Serio? Dawno się tak nie uśmiałem...
Oburzenie na film fabularny, że jest fikcją to już znaliśmy, ale nakrywanie historii, to coś nowego.
A cóż tam nakrył z naszej historii film "Obywatel", albo "Ida"?
Cóż to za marna historia, że ją przykryć może byle film?

STEN napisał(a):
Poza tym Hubala też długo nie było, inne filmy choć niczym nie zawiniły, leżą na półce po 30, 40 lat...
Aha, zatem skoro Hubala nie było (kiedyż to, kiedy?), to inne filmy też niech sobie przeleżakują. Ot porażająca logika... ;)

@Pan Anatol
Nie lubisz oglądać filmów poruszających trudne tematy i jednocześnie zachwalasz "Człowieka z marmuru"? Dziwne. :o

MarianPaz napisał(a):
W końcu nasi filmowcy mają szansę doczekać zachęt podatkowym które pozwolą im na realne konkurowanie z innymi europejskimi krajami.

Nie podzielam Twego entuzjazmu. Filmy które już udało się zrealizować i są już docenione idą na półki, a mam się ekscytować i wierzyć w dobre intencje "dobrej zmiany"?
Bez jaj...
Ściągną tabuny twórców z najwyższej półki, nakręcą same arcydzieła klasy światowej, by potem jakiś prezesunio zapuszkował je wg własnego widzimisię?

PostNapisane: 21 listopada 2016, 18:38 

Jak rozumiem lepiej nic nie robić bo się nie da. Na szczęście po 8 latach coś tu jednak drgnie. Co do braku emisji w telewizji publicznej, to jak pewnie wiesz mamy jeszcze inne stacje, nośniki i Internet.

W Alverni niedawno nagrywano muzykę do nowego "Obcego", a równie dobrze mogliby robić jego postprodukcje.

PostNapisane: 21 listopada 2016, 20:40 

A tymczasem już w przyszłym roku do kin wejdzie amerykanski film "Azyl. Opowieść o Żydach ukrywanych w warszawskim zoo". Oczywiście nakręcony zamiast w Warszawie u naszych sąsiadów Czechów w Pradze.

PostNapisane: 21 listopada 2016, 21:43 

Chojrak napisał(a):
@Pan Anatol
Nie lubisz oglądać filmów poruszających trudne tematy i jednocześnie zachwalasz "Człowieka z marmuru"? Dziwne. :o

Ogólnie uważam się za człowieka dziwnego. ;)

Przede wszystkim nie powiedziałem, ze nie lubię oglądać filmów poruszających wszystkie trudne tematy, po prostu niektóre z nich uwierają mnie osobiście i dlatego ich unikam (można taką postawę krytykować, nie mniej jednak uważam, że mam prawo do wyboru tego, co oglądam i czego nie oglądam :) ). Ale na przykład bardzo podobała mi się "Pętla" Hasa, poruszająca jakże trudny temat alkoholizmu. Natomiast wcale bym się nie zdziwił, gdyby ktoś dotknięty problemem alkoholowym swoim lub kogoś bliskiego wolałby unikać tego filmu.

Poza tym, "Człowiek z marmuru" dziś już chyba nie może być uznany za poruszający jakiś trudny, drastyczny czy kontrowersyjny temat, chyba że ktoś jest zwolennikiem stalinizmu. Ja w każdym razie nim nie jestem, jak również nie jestem jakimś wielkim miłośnikiem "Solidarności", więc nie podchodzę do tego tematu jakoś osobiście, po prostu jak do zajmującej i świetnie opowiedzianej historii.

PostNapisane: 22 listopada 2016, 12:15 

MarianPaz napisał(a):
Jak rozumiem lepiej nic nie robić bo się nie da.
Nic takiego nie sugerowałem. Reforma prowadzona przez kogoś, kto nie szanuje twórców, wolności wypowiedzi, nie szanuje publiczności, a swojego pryncypała (tu: obywateli) ma w d..ie - nie napawa po prostu zbytnim optymizmem.

MarianPaz napisał(a):
Na szczęście po 8 latach coś tu jednak drgnie.
Drgnie z pewnością, ale pytanie w którym kierunku?

MarianPaz napisał(a):
Co do braku emisji w telewizji publicznej, to jak pewnie wiesz mamy jeszcze inne stacje, nośniki i Internet.
To mam być to pocieszenie? Można jeszcze oczywiście kino polskie oglądać w katakumbach na starych kasetach VHS, albo zorganizować wykłady, gdzie starzy kinomani będą potajemnie opowiadać obejrzane (a zabronione, czy źle widziane) filmy...
PRL już stoi za drzwiami.

Pan Anatol napisał(a):

Poza tym, "Człowiek z marmuru" dziś już chyba nie może być uznany za poruszający jakiś trudny, drastyczny czy kontrowersyjny temat, chyba że ktoś jest zwolennikiem stalinizmu.

Wydawało mi się, że ten film był (i jest nadal!) poruszający zwłaszcza dla zwolenników demokracji i wolności, a nie stalinizmu. Ale może się nie znam?

Każdy ma oczywiście prawo oglądać i lubić co tam uważa.
Ale nie dziw się mojemu zdziwieniu, deklaracja:
"raczej preferuję filmy poruszające łatwe tematy"
nie zdarza się tu często.
A teraz jest wręcz (chyba?) odwrotna tendencja na forum: dyskusje eksplodują w przypadku omawiania arcytrudnych tematycznie: "Smoleńska", Wołynia", "Ostatniej rodziny" etc. Idziesz zatem pod prąd mody. :)

Ostatnio edytowano 22 listopada 2016, 12:52 przez Chojrak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 listopada 2016, 12:27 

Posty na Forum KP: 537
Co do przedostatniej kwestii - Chojrak, masz oczywiście rację mówiąc, że to jest powtórka z PRL-u. Ale nie masz racji ironizując, że "można jeszcze oczywiście kino polskie oglądać w katakumbach na starych kasetach VHS, albo zorganizować wykłady, gdzie starzy kinomani będą potajemnie opowiadać obejrzane (a zabronione, czy źle widziane) filmy". Właśnie sęk w tym, że nic takiego nie trzeba robić, bo jak słusznie zauważa Marian są inne stacje, liczne nośniki i internet.

Właśnie tego nie chce (nie umie) dostrzec obecna władza TVP. Że się ośmiesza. Że jej peerelowskie metody, skuteczne w czasach, gdy były dwa kanały telewizyjne i ludzie żeby obejrzeć coś zakazanego, jak "Alternatywy 4", czy "Przesłuchanie" musieli się nagimnastykować, namęczyć z kasetami, przegrywaniem, kolportowaniem kaset itp. obecnie są śmieszne. I nie powodują, że "ciemny lud" nie obejrzy danych filmów, a jedynie to, że to im spadnie oglądalność. Że swoimi cenzorskimi zapędami szkodzą SOBIE.

PostNapisane: 22 listopada 2016, 12:45 

Rafal Dajbor napisał(a):
Ale nie masz racji ironizując, że "można jeszcze oczywiście kino polskie oglądać w katakumbach na starych kasetach VHS, albo zorganizować wykłady, gdzie starzy kinomani będą potajemnie opowiadać obejrzane (a zabronione, czy źle widziane) filmy". Właśnie sęk w tym, że nic takiego nie trzeba robić, bo jak słusznie zauważa Marian są inne stacje, liczne nośniki i internet.
A jak producentem, czy właścicielem filmu jest TVP i nie zechce go nikomu innemu odsprzedać, to co wtedy?
(Był już taki casus za poprzedniej IV RP z serialem 4 Pancerni.)

Dlaczego jakiś urzędnik-funkcjonariusz partyjny ma decydować co obywatele obejrzą, a co nie w telewizji podobno PUBLICZNEJ?

Rafal Dajbor napisał(a):
I nie powodują, że "ciemny lud" nie obejrzy danych filmów, a jedynie to, że to im spadnie oglądalność.

E tam.
Nie puszczając "Idy", czy "Pokłosia" z pewnością nie ucierpią na oglądalności, bo rzadko kiedy kino artystyczne przebije "tańce z gwiazdami". I DLATEGO miejsce takich filmów jest właśnie w TVP, a nie gdzie indziej. Bo pieniądze to (podobno) nie wszystko: TVP ma obowiązek popierać polską sztukę, a nie ją cenzurować.

PostNapisane: 22 listopada 2016, 13:11 

Posty na Forum KP: 537
Ale oczywiście, zgoda, ja się zgadzam, że żaden funkcjonariusz TVP nie powinien o tym decydować. :) Natomiast i "Pokłosie", i "Ida" są na nośnikach i w Empikach leżą, więc TVP może się cmoknąć. Kto chce ten obejrzy i to legalnie, bez żadnych pokątnych przegrywań jak za PRL-u. "Pokłosie" nawet sam mam na DVD i jak mi się zachce to mogę je sobie puszczać całą dobę i Kurski może mi nagwizdać.

Co do drugiej kwestii - nie chodzi mi o utratę oglądalności podczas emisji filmu. :) Wiadomo, że kino artystyczne nie przyciąga tłumów. Chodzi mi o utrwalanie wizerunku cenzora, który sprawia, że znaczna część widowni się od takiej telewizji odwraca. To zresztą nie podlega dyskusji bo spadek widowni TVP jest widoczny.

PostNapisane: 22 listopada 2016, 13:41 

Chojrak napisał(a):
A jak producentem, czy właścicielem filmu jest TVP i nie zechce go nikomu innemu odsprzedać, to co wtedy?
(Był już taki casus za poprzedniej IV RP z serialem 4 Pancerni.)
Jak dobrze pamietam, Pancerni trafili wtedy do Polsatu. Obecnie TVP nie jest właścicielem chyba ani jednego nowszego filmu, tak więc nic istotnego nie zablokują. Jak ktoś będzie chciał obejrzeć jeden z zakazanych filmów, to znajdzie go w wielu innych legalnych formach, i wcale by mnie nie zdziwiło, gdyby któraś z komercyjnych stacji nabyła prawa do "Idy", "Pokłosia", "W i mię..." czy "Obywatela". Im więcej kontrowersji wokół tych filmów tym potencjalnie lepsza widownia. Zresztą tak jak IV RP nie trwała za długo, tak i obecne władze TVP kiedyś odejdą. W XXI wieku mijają już czasy potegi telewizji. Ludzie coraz częściej nie ogladają TV korzystając głównie z internetu. W nim o cenzurę wyjątkowo trudno i na nic się zda usuniecie tego czy innego programu/filmu/serialu z ramówki TVP, zwłaszcza gdy już miała miejsce jego premiera.

Co do proponowanych zmian, to faktycznie część z nich może budzić obawy, choć bez konkretnego projektu to tylko bicie piany. Wprowadzenie nawet kulawych ulg podatkowych i zachęt dla zagranicznych filmowców bedzie i tak dużo lepsze niż brak takich rozwiązań. Skandalem jest to, że przez 8 poprzednich lat nikt nie raczył zająć się tą kwestią. Dodatkowo sam pomysł na finansowanie kina historycznego jest dobrą ideą, o ile nie odbije sie to kosztem np środków idących na PISF. Z biegeim czasu poznamy pomysły ministra, które może nie bedą takie złe jak myślimy.

PostNapisane: 22 listopada 2016, 13:46 
ADMINISTRATOR

Tak na marginesie, "Ida" miała już kilka emisji w C+.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 435 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 37  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]