Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 listopada 2016, 14:36 

Posty na Forum KP: 1006
Przy ostatnim Pitbullu nic nie pisałem, trochę nawet byłem skonfundowany. Podobnie przy wcześniejszych ,,Służbach specjalnych".
Nie powiem, ostatnie filmy Patryka Vegi ogląda się nieźle. Mieszanka grepsów, slangu policyjnego, do tego duża dawka sensacji, brutalności i seksu, a wszystko okraszone humorem.
A przecież pierwszy ,,Pitbull" to naprawdę było coś nowego i nie zawaham się użyć tego słowa, ambitnego. W filmie z 2005-tego była próba pokazania realizmu z pracy policji, całkiem udana zresztą, podparta bardzo dobrym aktorstwem i humorem który wynikał bezpośrednio z tych realiów. Obecnie z filmu na film mamy coraz większe rozbuchanie, zmierzające przede wszystkim do rozrywki, choć cały czas twórcy starają się nadać temu rys autentyczności . Niestety scenariusz momentami chyba skrojony wyłącznie pod gagi, do tego nieprawdopodobieństwo, a szczególnie nagromadzenie zdarzeń dotyczące wąskiej grupy bohaterów bohaterów coraz większe. W ,,Niebezpieczne kobiety" wszystko już jest sporo poniżej dopuszczalnego pułapu minimum logiki
UWAGA SPOILER:

Oczywiście jeśli mamy te filmy traktować z przymrużeniem oka, takie trochę kino a`la Ritchie w polskim wydaniu, to ok, nie ma się co czepiać. Bo rozrywka jest i dopóki Maja Ostaszewska zgodzi się grac Olkę i wraz z oryginalnie wyglądającym policjantem tworzyć ekranową parę to frekwencyjny sukces murowany. Mam wrażenie, że cześć damskiej publiczności przegląda się w tej postaci i nawet jeśli takie nie są, to gdzieś tam w duszy chciałyby być takie jak ona.
Przyszło mi na myśl, że po części podobny mix robił w swoich filmach Smarzowski. Odnoszę się oczywiście do tych dziejących się bardziej współcześnie. Jednak u twórcy ,,Wesela" czy ,,Drogówki" wszystko jest chyba bardziej przemyślane i zrobione dużo precyzyjniej, o pewnej dozie artyzmu nie wspominając.
Jednego nie można Vedze odmówić. Gdzieś jego filmy w większym lub mniejszym stopniu odzwierciedlają współczesny świat żądny sensacji i obrazów, dosłowności gdzie brakuje już miejsca na metaforę.

* ta scena i sposób wypowiedzenia tej kwestii przez Artura Żmijewskiego świetnie pokazuje w około jakiego gatunku oscyluje obecnie kino Patryka Vegi

Moja ocena ,,Pitbull. Niebezpieczne kobiety" 5,5 pkt
,,Pitbull. Nowe porządki" 6 pkt

PostNapisane: 14 listopada 2016, 15:32 

Posty na Forum KP: 2318
Tak jak już wielokorotnie pisałem nie jestem miłosikiem Vegi, a wręcz odwrotnie, uważam go za jednego z gorszych reżyserów ostanich lat. Co zaskakujące, zyskał on na prawdę dużą popularność i o takiej frekwencji jak jego ostatni "Pitbull" wielu może tylko pomarzyć. Najnowsza część, która do kin weszła zaledwie kilka miesięcy po ostatniej tegorocznej premierze też pewnie okaże się hitem kasowym, a w przygotowaniu jest kolejna, a kto wie czy czasem na fali popularności nie będzie ich jeszcze wiecej. Mając w pamięci poprzednią część do kina raczej się nie wybiorę, niemniej z ciekawości obejrzę gdy pojawi się w TV - znająć HBO będzie to dosyć szybko. Pewnie tradycyjnie będzie on koszmarnie udźwiękowiony z tragicznymi epizodami, zwłaszcza na dalszym planie. Uczciwie przyznam, że choć poprzedni film ogladałem całkiem niedawno tak mało co z niego pamietam.

PostNapisane: 15 listopada 2016, 12:36 

Cytuj:
„Pitbull. Niebezpieczne kobiety” – kontynuacja hitu „Pitbull. Nowe porządki” – zanotował najlepsze otwarcie w historii polskiego kina. Po premierowym weekendzie produkcja Patryka Vegi osiągnęła spektakularny sukces frekwencyjny, przyciągając do kin łącznie 835 265 widzów. Tym samym pobiła polski rekord wszech czasów, należący do walentynkowego przeboju „Pięćdziesiąt twarzy Greya”.
http://www.tvp.info/27727891/rekordowy-pitbull-niebezpieczne-kobiety-otwarcie-najlepsze-od-30-lat

Tego chyba nikt się nie spodziewał, że kolejny Pitbull w weekend (a dokładniej w 4 dni, bo w sam weekend było 759 201 widzów) osiągnie taki wynik o jakim inni filmowcy mogą tylko sobie pomarzyć. Wygląda na to, że rok 2016 będzie rekordowy dla producentów filmów Vegi, którego filmy będą stanowić znaczny procent w tegorocznym podsumowaniu. Jak nic będzie więcej części tej serii.

PostNapisane: 15 listopada 2016, 12:58 

Posty na Forum KP: 1544
Wyniki rzeczywiście niezłe, ale na razie film zbiera nienajlepsze recenzje:

http://wyborcza.pl/7,101707,20961873,pi ... umany.html

http://www.dzienniklodzki.pl/kultura/re ... ,11450020/

MarianPaz napisał(a):
Jak nic będzie więcej części tej serii.

Na filmpolski.pl jest już zapowiedź premiery filmu "Pitbull 3" - 17.10.2017.

PostNapisane: 15 listopada 2016, 13:09 

Wygląda na to, że recenzje zapowiadają słabszą część jak poprzednia.

Pitbull. Niebezpieczne kobiety (2016) 5.4/10
Pozytywnych recenzji: 47%
http://mediakrytyk.pl/film/315/pitbull- ... ne-kobiety

Pitbull. Nowe porządki (2016) 6/10
Pozytywnych recenzji: 72%
http://mediakrytyk.pl/film/19/pitbull-nowe-porzadki

Jaro napisał(a):
Na filmpolski.pl jest już zapowiedź premiery filmu "Pitbull 3" - 17.10.2017.
Tak, wiem o tym i pisałem we wcześniejszym poście. Bardziej miałem tu na myśli część 4 czy 5, a może nawet i 6. Jak seria cieszy się dobrą frekwencją, to zwykle powstają kontynuacje nawet jeśli recenzje są nie najlepsze. Zresztą widzowie nie koniecznie patrzą na nie skoro "Pięćdziesiąt twarzy Greya" zajmuje 1 miejsce w kategorii najlepsze otwarcie.

PostNapisane: 15 listopada 2016, 15:19 

Posty na Forum KP: 6471
Na recenzje zwracają uwagę widzowie wyrobieni, a tych jest zawsze mniejszość. Stąd często frekwencyjne sukcesy gniotów.

PostNapisane: 15 listopada 2016, 23:29 

Posty na Forum KP: 2675
O ile poprzednią część Pitbulla oglądało się nieźle, o tyle ta budzi już w zasadzie głównie irytację. Nielogiczności scenariusza bardzo ładnie przedstawił Sebastian.
O ile pierwszy Pittbull i serial mówiły coś o bohaterwch, ich psychice, uczuciach. Tu Vega miejscsmi się stara , starają się czasem aktorzy....
Ale poza bardzo dobrą Joanną Kulig i nienajgorszą Cielecką resztę obsady zwyczjanie przerasta to aktorsko.
No, zdarza się.
A reszta tonie w dresiarskich żartach, fatalnej dykcji....i tak mozna by wyliczać.
4/10. Duży zawód.

PostNapisane: 21 listopada 2016, 18:50 

Cytuj:
Aktualny wynik „Niebezpiecznych kobiet”, 1 654 000 widzów po drugim weekendzie, to najwyższy rezultat w reżyserskiej karierze Patryka Vegi.
Szkoda że tak świetny frekwencyjny wynik osiąga akurat film Vegi. :(

PostNapisane: 12 grudnia 2016, 23:27 

Od dzisiaj co poniedziałek o 22.55 na TVP2 będą powtórki serialowej wersji PitBull-a.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]