Jak czasem zaczynam sobie myśleć o muzycznych obrazach polskiego kina, tych najbardziej charakterystycznych, to oczywiście przychodzi mi na myśl Kilar, Kazanecki...i właśnie Korzyński którego muzyka jest dla mnie symbolem pewnej polskiej obyczajowości, takiej zwykłości, epoki Gierka, ale i później. Jednocześnie jest w tej muzyce szaleństwo, czy nawet sensacja, ale tu znowu dodam, taka polska sensacja, sensacja na nasze możliwości. I nie chcę tu powiedzieć, że tej muzyce czegoś brakuje, czy nie pasowała by do jakiegoś filmu dziejącego się w zachodnich realiach. Bogactwo, kompozycja tych aranżacji często chyba wybiegała dalej, jakby rekompensując polskim widzom pewną szarzyznę za oknem i ograniczenia, a jednocześnie nie odlatywała zbyt daleko, pozwalając się z nią zidentyfikować.
Jednocześnie nie wiem czy umieścił bym kompozytora w piątce swoich najbardziej ulubionych autorów muzyki filmowej. Na pewno Jan Kanty, Kurylewicz, chyba Satanowski, a pozostali, nie wiem,...trzej panowie na K wymienieni wyżej, Matuszkiewicz, kolejne K czyli Komeda, i kolejne Konieczny, ostatnio Stanisław Radwan, wszystkich teraz nie przytoczę, jest wielu... ciężko wybrać. Choć z twórczością niektórych Wielkich mam problem. Na przykład Dębski, czy Lorenc. U tego pierwszego bardzo lubię, że tak powiem jego lżejsze rzeczy, np ,,Kingsajz" czy ,,V.I.P" ale to co zrobił do ,,Ogniem i mieczem" wręcz nie znoszę. Niektóre kompozycje tego drugiego w równym stopniu podobają mi się, co drażnią, a jednocześnie podobnie jak kolega Rafał, nie wyobrażam sobie innych dźwięków do tych filmów.
Wróćmy do Andrzeja Korzyńskiego. Co najlepsze moim zdaniem ?
1. ,,Człowiek z marmuru" i jazda przez ulice stolicy do Muzeum Narodowego, świetny kawałek i teledysk, ten moment kiedy Leonard Zajączkowski odwraca głowę w samochodzie, po prostu genialne
2. Czołówka z ,,Nie ma mocnych" - to takie ,,Korzyński classic"
3. Pokaz mody(futer) w PKiN, w ,,Ślad rękawiczki", szesnastym odcinku ,,07 zgłoś się"
4. ,,Na srebrnym globie"
5. Znowu ,,Człowiek z marmur" i muzyka przy prezentacji Huty Katowice
6. Serial ,,Tulipan"
7. ,,Wielki Szu"