Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 451 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 38  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 czerwca 2016, 13:52 

Marian Paz

Jest duzo takich stron ,poral.eu , HD Polska ,bluray.com , filmweb ,IMDB,
i kazdy moze sobie znalezc informacje o filmach sam !

Informacje ,ktore ty umieszczasz na forum , kpiujesz z innych zrodel lub stron !
Wiec nie rozumie twojego zdziwienia?

Ja bede przedstawial te filmy chronologicznie wedlug daty ukazania sie !
Na poczatku z Empik bo tam je kupowalem ( wtedy to byl tylko jeden sklep internetoey w ktorym moglem kupic filmy mieszkajac w USA!
Na razie podaje daty wedlug Empik bo tak je zapisywalem w moich notatkach – wiec moze byc roznica kilku dni od rzeczywistej daty wydania .

Poza tym bede pisal co jest rzeczywiscie na plycie a nie co jest napisane na okladce czy na tych stronach – bo sa bledy!

Mamy czerwiec a w Polsce w tym roku ukazal sie tylko jeden polski film i jeden dokument na Blu-ray!
Wiec jak nie bedziemy o tym pisac to ten temat umrze smiercia naturalna !

zapozyczone ,copy & paste z innego forum!

PostNapisane: 9 czerwca 2016, 14:01 

Posty na Forum KP: 212
MarianPaz napisał(a):
Domell1 napisał(a):
Witam
Ja z kolei zastanawiam się jak z "jakością" "Sagi prastarej puszczy". Posiada już ktoś ??
Ponieważ posiadam wcześniejsze wydanie TVP dokumentu "Tętno pierwotnej puszczy" mam nadzieje, iż wydawca wyciągnął wnioski z "wytykanych" nie tylko przeze mnie błędów (tonacja kolorów) i w końcu doczekamy się świetnego dokumentu w świetnej jakości!!

Wydawca nie ma tu nic do rzeczy. O tym jaka jest kolorystyka barwna filmu decyduje reżyser lub operator zdjęć na etapie rekonstrukcji lub postprodukcji. To oni decydują jaki jest ostateczny kształt rekonstrukcji. Przykład:

Cytuj:
Pierwszym operatorem, który nadzorował rekonstrukcję był Paweł Edelman. Kiedy zobaczył odnowioną wersję Operacji Samum, kazał kolorystce zaczynać pracę od nowa – cały film był pomarańczowy, a on chciał mieć na ekranie też inne kolory”.

http://www.sfp.pl/magazyn,134,8b17f343304294ddcb4dc622df85ae41,pdf.html

Jakość "Sagi prastarej puszczy" pewnie nie jest najlepsza ponieważ serial kręcono na taśmie 16mm. Co ciekawe TVP robi rekonstrukcję i jednocześnie częściowo nową postprodukcję. Więcej informacji jest w tym artykule - http://www.sztukanatury.pl/2015-procesy ... skiej-s-a/

Co do tych polskich filmów, to chyba nie będziecie wklejać wszystkich opisów filmów gdy jest bardzo pomocna strona http://poral.eu/filmy_polskie.php :)

Marian zgodzę się, lecz nie do końca. Mianowicie to WYDAWCA decyduje czy prace rekonstrukcji/postprodukcji przyjąć (i zapłacić za nią) lub nie. To TVP pod tym się w końcu podpisuje. Tonacja barwna powinna być neutralna czyli ani "za ciemna" ani "za jaskrawa". To na jakiej jest taśmie końcowego nabywcy przepraszam za wyrażenie ale nie interesuje, natomiast interesuje go efekt końcowy jakim jest "jakość" w końcu po "coś" tą rekonstrukcje się robi wiadomo również że 16mm ma to do siebie że trzeba dużego nakładu czasu i pieniędzy by efekt był zadowalający.
Cóż w końcu się załapałem na zakup (przy pierwszym podejściu na empiku trafiłem na chwilowo niedostępny) jak dostane i "przejrzę" to parę słów skrobne na forum.
Pozdrawiam

PostNapisane: 9 czerwca 2016, 14:15 

Domell1 masz racje ,

Ja jak kupuje film na Blu-ray po rekonstrukcji to interesuje mnie tylko to co jest na plycie :
jakosc obrazu ,czy jest w OAR , jakosc dziweku i czy informacje na okladce zgadzaja sie z tym co jest na plycie !
Proces rekonstrukcji i kto ja robil to dla mnie nie ma wiekzego znaczenia!

PostNapisane: 10 czerwca 2016, 14:21 

Posty na Forum KP: 2318
Kinoman-USA napisał(a):
Informacje ,ktore ty umieszczasz na forum , kpiujesz z innych zrodel lub stron !
Wiec nie rozumie twojego zdziwienia?
Chodzi o to, że zgodnie z pierwszym postem temat jest kontynuacją wątku a nie jego powtórzeniem, więc nie za bardzo jest sens cofania się do przeszłości gdy na jednej stronie znajdziemy wszystko to co podajesz. Tych filmów łącznie z zagranicznymi wydaniami jest ponad setka, więc trochę by zajęło przypomnienie każdego z nich. Wiem że nowości jest tyle co kot napłakał, ale aż się boję co się zacznie jak Daras tu wpadnie i zacznie na nowo swoja krucjatę przerabianą ze 100 razy w wątku o rekonstrukcjach. :P
Domell1 napisał(a):
Mianowicie to WYDAWCA decyduje czy prace rekonstrukcji/postprodukcji przyjąć (i zapłacić za nią) lub nie. To TVP pod tym się w końcu podpisuje.
W wypadku TVP, to ta sama firma zajmuje się rekonstrukcją jak i dystrybucją telewizyjną i ewentualnie wydawnictwem na nośnikach. Trudno więc by sami sobie nie chcieli zapłacić za wykonaną pracę którą zwykle pokrywają z własnych środków.

Domell1 napisał(a):
Tonacja barwna powinna być neutralna czyli ani "za ciemna" ani "za jaskrawa".
Korekcja barwna to temat który wywołuje zawsze wiele dyskusji ponieważ każdemu podoba się co innego. Wszystko jedno czy dotyczy to filmu starego po rekonstrukcji czy nowego. Zawsze znajdą się ludzie którzy uważają że dałoby się zrobić to lepiej. Problem w tym, że wizja autorów filmów nie zawsze pokrywa się z oczekiwaniami widzów. Sam znam osoby które pomstują na korekcję barwną Ziarna prawdy czy Bogów. Dla przykładu tu masz temat o "poprawianiu" wyglądu filmów - http://forum.filmozercy.com/watek-poprawianie-wygladu-filmow. Warto zauważyć, że nawet nasze rekonstrukcje czasem maja 2 wersje kolorystyczne jak np: Psy, Krzyżacy (tą drugą wersję znamy tylko z opisów) czy Lotna ("ostatecznie zachowano dwie wersje filmu – neutralnie reprezentującą zawartość negatywu i prezentującą współczesne spojrzenie autora na dzieło zrealizowane ponad pół wieku temu"). Wygląd filmu od zawsze rozpala internautów na całym świecie i mnóstwo tego typu debat która wersja jest lepsza i jak powinien wyglądać ostateczny kształt filmu.

Domell1 napisał(a):
To na jakiej jest taśmie końcowego nabywcy przepraszam za wyrażenie ale nie interesuje, natomiast interesuje go efekt końcowy jakim jest "jakość" w końcu po "coś" tą rekonstrukcje się robi wiadomo również że 16mm ma to do siebie że trzeba dużego nakładu czasu i pieniędzy by efekt był zadowalający.
Myślę że świadomego kupującego to jednak interesuje. Trudno oczekiwać niesamowitej jakości na Blu-ray gdy film, serial czy dokument kręcony był na 16mm taśmie i być zdziwionym dużej ziarnistości obrazu. Podobnie jest z nośnikami 4k. Jeśli ktoś ma świadomość, że na dysku jest tylko 2k zupscalowane do UHD, bo tak wykonano postprodukcję, to nie będzie zdziwiony, że obraz nie wiele różni się od 1080p i nie jest to natywne 4k. Dlatego jednak warto wiedzieć trochę z czym się ma do czynienia żeby potem nie czuć się zdziwionym czy rozczarowanym.

PostNapisane: 10 czerwca 2016, 17:34 

Pjawil sie na forum Marian Paz i znowu sie zaczyna!

1 Te filmy nigdy nie byly dokladnie opisywane na starym forum !

2 Kazdy ma prawo pisac co chce na tym forum ,jesli to jest zwiazane z filmami na BD !

3 Nie bede sie z toba wdawal w zadne przepychanki jak to robil Daras !

4 Jakos nikt oprocz ciebie nie protestuje a watek ma juz ponad 300 wyswietlen !

Wiec odpowiem ci jak Kargul Pawlakowi ,
"Czep sie lepiej swojej baby "

Jak ja masz!

Ostatnio edytowano 10 czerwca 2016, 17:40 przez Kinoman-USA, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 10 czerwca 2016, 17:37 

Posty na Forum KP: 6471
MarianPaz napisał(a):
aż się boję co się zacznie jak Daras tu wpadnie i zacznie na nowo swoja krucjatę przerabianą ze 100 razy w wątku o rekonstrukcjach. :P

Sądzę, że forum jednak nie straciłoby na jego "wpadnięciu".

PostNapisane: 10 czerwca 2016, 18:36 

Kinoman-USA napisał(a):
1 Te filmy nigdy nie byly dokladnie opisywane na starym forum !
Nie było potrzeby pisać o filmach które zostały wydane przed założeniem wątku i są już dokładnie i szczegółowo opisane. Skupialiśmy się tam głownie na tym co było wydawane na bieżąco. Dla przykładu o filmie wszyscy jesteśmy Chrystusami podajesz że jest tam:
Cytuj:
Obraz : 1080p 16:9 Color

a jest tam:
Cytuj:
MPEG-4 AVC Video 22994 kbps 1080i / 25 fps / 16:9 / High Profile 4.1

Dla wielu jest to duża różnica i Twój opis może wprowadzać w błąd. Tak, czepiam się, ale tylko trochę. :P

Kinoman-USA napisał(a):
2 Kazdy ma prawo pisac co chce na tym forum ,jesli to jest zwiazane z filmami na BD !
Wyraziłem tylko swoje zdanie do którego przecież w żadnym stopniu nie musisz się stosować, bo każdy z nas ma tu takie same prawa.

BTW na forum masz nawet funkcję która pomoże Ci ignorować niechciane posty np moje. :D
ucp.php?i=zebra&mode=foes

karel napisał(a):
Sądzę, że forum jednak nie straciłoby na jego "wpadnięciu".
Oczywiście że nie. Daras jest dosyć specyficzny i jedyne co mi u niego przeszkadzało to te namiętne wałkowanie jednego czy dwóch tematów po 100, a może i więcej razy. :)

PostNapisane: 10 czerwca 2016, 22:10 

Milestone Films:
Cytuj:
Martin Scorsese Presents: Masterpieces of Polish Cinema Volume 2 is printing this month.

PostNapisane: 10 czerwca 2016, 22:23 

Zapowiadali że 2 box wyjdzie na festiwal w Cannes, ale jak to zwykle bywa pojawiło się opóźnienie. Ważne że będzie, choć ja czekam na ten ostatni box który dla mnie zapowiada się najciekawiej.

Uaktualnione informacje o Sadze pierwotnej puszczy, brakuje tylko screenów z poszczególnych odcinków. Na BD znalazła się nawet rosyjska ścieżka dźwiękowa. :)
http://poral.eu/saga_prastarej_puszczy.php

W sklepie TVP dają obecnie 40% zniżki.

PostNapisane: 12 czerwca 2016, 00:24 

Update :

Poniewaz moj Oppo 105D nie pokazuje dokladnie jaki jest obraz ,1080p czy 1080i.
podlaczylem moj stary Dune HD Max i teraz juz bedzie dokladnie !

U Pana Boga w ogrodku
Obraz : H.264 1080i / 25 16:9 Color

Wszyscy jestesmy Chrystusami

Obraz : H.264 1080i / 25 16:9 Color

PostNapisane: 12 czerwca 2016, 00:32 

003 Pora mroku - horror
Data premiery na Blu-ray : 16 Pazdziernik 2008

Obrazek

Blu-ray czas :   95 min
Obraz : H.264 1080p / 23.97 16:9 Color
Dźwięk  :   Dolby Digital 5.1 , DTS-ES polski
Napisy : angielskie, polskie
Dodatki: Zwiastun kinowy 1 ,zwiastun kinowy 2 ,reklamy tv ,jak powstwl film,relacja
z premiery,wypowiedzi aktorow,impresja z planu filmowego, galeria fotosow
,zwiastuny Blu-ray
Region : A ,B , C

Na okladce DTS-ES ,ale Oppo pokazuje DTS HD MA 6.1 !

PostNapisane: 14 czerwca 2016, 12:15 

Obrazek

Data premiery: 2016-07-04
Film w Empiku jest za 44,99 a w wielu sklepach po 79.99 zł. :roll:

Przy okazji widzę, że pojawiły się screeny Sagi prastarej puszczy - http://poral.eu/saga_prastarej_puszczy.php

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 451 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 38  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]