Forum Polskiego Kina

Teraz jest 19 listopada 2024, 22:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 369 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 października 2016, 20:18 

Posty na Forum KP: 629
Rafal Dajbor napisał(a):
Aktor, historyk, teoretyk pedagogiki i fizyk w jednym. Geniusz.

Tak nie opowiadając się za czy przeciw ... chcę zwrócić uwagę, że również wybitni naukowcy geniusze też w coś tam zawsze wierzą ... 8-)

PostNapisane: 12 października 2016, 22:46 

Posty na Forum KP: 6173
Pai-Chi-Wo napisał(a):
Rafal Dajbor napisał(a):
Aktor, historyk, teoretyk pedagogiki i fizyk w jednym. Geniusz.

Tak nie opowiadając się za czy przeciw ... chcę zwrócić uwagę, że również wybitni naukowcy geniusze też w coś tam zawsze wierzą ... 8-)

No i???

PostNapisane: 13 października 2016, 11:45 

Posty na Forum KP: 2318
Chojrak napisał(a):
Z cyklu "Jerzy Zelnik nadaje":

Cytuj:
W ocenie Jerzego Zelnika na film "Smoleńsk" powinny chodzić szkoły.
Wygląda na to, że szkoły przestały już chodzić i obecnie wybierają "Wołyń". U mnie dziś "Smoleńsk" schodzi z repertuaru lokalnych kin, a i tak był grany już jedynie w jednym multipleksie na 3, w dodatku raz dziennie. Jest o już niemal ostateczne pożegnanie z filmem i koniec wpływów z biletów. W ostatni weekend nie złapał się już do 10 najchętniej oglądanych filmów weekendu, gdzie ostatnie miejsce miał tytuł z liczbą 7 253 widzów. Nie wiem jak wyglądała liczba sprzedanych biletów na tygodniu, ale pewnie finalnie nie przekroczył 500 tysięcy widzów, a jak już to nieznacznie. Myślę że wynik mocno rozczarował inwestorów, a i daleko mu do 970 520 widzów "Wałęsy. Człowieka z nadziei". :P

PostNapisane: 26 października 2016, 20:05 

Stan na 16 października to 454 795 widzów.

PostNapisane: 28 października 2016, 02:25 

MarianPaz napisał(a):
Stan na 16 października to 454 795 widzów.
To psychologicznej bariery 0,5 mln raczej już nie przekroczy? Z drugiej strony, to niemal 4x tyle, co "Ida"! Po niechybnym deszczu nagród festiwalowych, może jeszcze powróci na ekrany jak film Pawlikowskiego? ;)

PostNapisane: 28 października 2016, 20:18 

Raczej są małe szanse by przekroczyli tą magiczną liczbę tym bardziej, że mało które kino gra jeszcze "Smoleńsk". Z "Idą" nie ma sensu go porówywać, bo podobnie jak "Papusza" skierowane były do wąskiego grona miłośników kina artystycznego. Za to całkiem dobrze wypada na tle całej masy filmów którym nie udało sie zgromadzić choćby części takiej widowni. Taka mega produkcja jak "Hiszpanka" miała 8 krotnie mniejszą liczbę widzów, dlatego wynik "Smoleńska" jest na prawdę przyzwoity, choć niższy od oczekiwań producentów czy środowisk prawicowych. Oscar mu raczej nie grozi, tym bardziej, że i tak wybrano film Wajdy. :D

PostNapisane: 29 października 2016, 17:20 

MarianPaz napisał(a):
Taka mega produkcja jak "Hiszpanka" miała 8 krotnie mniejszą liczbę widzów, dlatego wynik "Smoleńska" jest na prawdę przyzwoity
To teraz porównujesz film zrobiony za "wdowi grosz" z megaprodukcją z zagraniczną obsadą? ;)
Przy obu filmach zresztą zysk nie był za bardzo oczekiwany. To teraz taka świecka tradycja, że jak nie zrobi się o czymś filmu, to to nie istnieje.

Nie widziałem "Hiszpanki", ale "Smoleńsk" ma swoją ukrytą siłę. JAk na katastroficzny film przystało, wystraszył do imentu kiniarzy z `Berlina:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title, ... &_ticrsn=5

Cytuj:
"Tagesspiegel" zaznacza: "jakie przemówienie wygłosić miałby polski ambasador, tego nie wiadomo. Lecz na jego kierunek mogłaby wskazać kartka dołączona do zdezaktualizowanego zaproszenia". O "Smoleńsku" napisano tam, że ten film wybitnego polskiego reżysera Antoniego Krauzego jest próbą ukazania prawdopodobnego przebiegu wydarzeń i ich społeczno-politycznego kontekstu, szczególnie w odniesieniu do roli mediów przy zatajaniu faktów i poszukiwaniu prawdy.

Ukraińcy boją się "Wołynia", Niemcy zaś "Smoleńska". ;)

PostNapisane: 30 października 2016, 10:27 

Chojrak napisał(a):
To teraz porównujesz film zrobiony za "wdowi grosz" z megaprodukcją z zagraniczną obsadą? ;)
Tylko ten wielki budżet i zagraniczna obsada nie przyłożyły się na widzów pedzacych do kin.
Chojrak napisał(a):
"Przy obu filmach zresztą zysk nie był za bardzo oczekiwany. To teraz taka świecka tradycja, że jak nie zrobi się o czymś filmu, to to nie istnieje.
Przy każdym filmie realizowanym za prywatne pieniądze zysk, a przynajmniej zwrot poniesinych kosztów jest oczekiwany.Wątpie by producenci "Smoleńska" byli zadowoleni z tego wyniku tym bardziej, że film nie osiągnął ani sukcesu artystycznego ani komercyjnego.

PostNapisane: 11 listopada 2016, 08:24 

Posty na Forum KP: 4329
Przed chwilą obejrzałem Smoleńsk. Niestety jest to film słabiutki i nużący. Na początku znakomita muzyka zachęcająca, że dalej może być podobnie i ciekawie. Niestety nie jest i muzyki dalej też nie ma. Jedyna ciekawa kwestia bodaj Marka Probosza o wiedzy Amerykanów i wywiadów, która nas ma przerazić. Ale to widzimy na trailerze. Gra aktorów nijaka. Wyróżnia się Lech Łotocki i całkiem nieźle, choć niepodobny, udaje Olbrychskiego aktor, którego nie rozpoznaję.

PostNapisane: 11 listopada 2016, 15:40 

STEN napisał(a):
Przed chwilą obejrzałem Smoleńsk. Niestety jest to film słabiutki i nużący.

Mamy tu taką niepisaną tradycję wystawiania ocen w skali 1-10. Zatem na ile wyceniasz obraz A. Krauze?

Jakkolwiek film ma pewne trudności z zaistnieniem na rynku niemieckim, to z kolei idzie jak huragan na Litwie i w Austrii:
http://film.onet.pl/wiadomosci/w-wilnie ... nsk/86dcvh
http://niezalezna.pl/88507-tomasz-lysia ... -w-wiedniu

Kilka dni temu wstrząsnęła Filmwebem znakomita recenzja filmu:

http://www.filmweb.pl/reviews/Kino+wyso ... %B3w-19342

Kilka ciekawszych wyimków:

Cytuj:
Portret kobiety przedstawiony w dziele Krauzego przypomina mi kreacje z filmów Altmana i Kubricka, dawno nie mieliśmy do czynienia z tak przemyślaną, dychotomiczną rolą w polskim kinie, chapeau bas!

Cytuj:
Nie jest to może superprodukcja ani kasowy hit, ale propozycja dla wymagającego widza, o elastycznym umyśle, który potrafi odróżnić prawdę od fikcji i docenić solidny warsztat reżyserski. Ode mnie mocne 8/10.

PostNapisane: 11 listopada 2016, 17:42 

Chojrak napisał(a):
Jakkolwiek film ma pewne trudności z zaistnieniem na rynku niemieckim, to z kolei idzie jak huragan na Litwie i w Austrii:
A już myślałem, że film trafił do ich dystrybucji a tymczasem to tylko pokazy specjalne.

PostNapisane: 11 listopada 2016, 17:45 

Posty na Forum KP: 4329
Powinieneś też pamiętać, że olewam tą dziesiątkową ocenę. Na Filmwebie stosowałem zawsze tylko 1,10 i rzadko 5 jako film średnich stanów. Na 5 jednak ten film nie zasługuje, ale i na 1 też nie za te mikroelementy co napisałem. Wychodzi więc 3

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 369 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 31  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]