Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 04:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 czerwca 2016, 10:20 

Posty na Forum KP: 537
Witam w nowym/starym miejscu. :)

Jak kiedyś wspominałem na forum - miałem już pewne wyrzuty sumienia zasypując temat o aktorach drugiego planu Mariuszem Gorczyńskim. Dlatego pozwalam sobie założyć po prostu poświęcony mu temat. Tu będę zachęcał do odwiedzania mojej strony, do wpisywania się na jej księgę gości (bardzo do tego zachęcam, księga działa już bez zarzutu), informował o mogących zaciekawić ogół forumowiczów sprawach związanych z Gorczyńskim.

Pozdrawiam i cieszę się, że znów się widzimy. :)

PostNapisane: 7 czerwca 2016, 18:21 

Posty na Forum KP: 3391
Jak dla mnie - aktor bardzo, bardzo drugoplanowy.... nie powiem - ze nie rozpoznawalny... ale jednak
Pozdrawiam serdecznie ;)

PostNapisane: 7 czerwca 2016, 21:20 

Oczywiście. Aktor nawet bardziej epizodyczny, niż drugoplanowy. Ale z powodu kilku rzeczy (duża rola w "Końcu nocy" z Filipskim, Polańskim i Cybulskim, role u Różewicza i Barei, kilka ról w "07 zgłoś się") - jednak zdecydowanie dla miłośników i badaczy polskiego kina - rozpoznawalny! :)

PostNapisane: 7 czerwca 2016, 21:26 
ADMINISTRATOR

Jeszcze jakiś czas temu nie rozpoznałbym z nazwiska tego aktora ale... twarz jest rozpoznawalna od zawsze! Rafał, świetna strona.

PostNapisane: 7 czerwca 2016, 21:47 

Moim celem było właśnie to, by ten doskonale znany "z gęby" aktor był także znany z nazwiska. Moim zdaniem w pełni na to zasłużył, choć nie wszystko w jego życiu i karierze przebiegało bez zakrętów. Moviemaker, dzięki za ciepłe słowa, one zawsze motywują do dalszej roboty i zachęcam do skreślenia podobnych w księdze gości. ;)

PostNapisane: 7 czerwca 2016, 22:45 

Posty na Forum KP: 4329
07 zgłoś się bez Gabora (którego nie wiem po co zmieniono na Sorokę :))? w życiu, moje ulubione odcinki :)

PostNapisane: 7 czerwca 2016, 23:14 

Gwoli wyjaśnienia - tak się złożyło, że to nie było zmienienie Gabora na Sorokę. Oba te odcinki miały swoje pierwowzory literackie. Gabor i Soroka to całkiem inne postacie napisane przez innych pisarzy. A więc doszło nie do zmiany nazwiska bohatera, ale do obsadzenia całkiem różnych bohaterów tym samym aktorem. A dlaczego?

Krzysztof Szmagier - co wiem od ludzi, którzy z nim współpracowali - miał pewną swoją osobistą cechę jako reżyser. Otóż on jak gdyby nie przyjmował do wiadomości, że to co kręci i co nosi tytuł "07 zgłoś się" to serial. Miał takie coś, że każdy z odcinków traktował u siebie w głowie jak osobny film. Wiem, że współpracownicy zwracali mu uwagę, że przesadza angażując swoich ukochanych aktorów - a więc Drzewicza, a więc Fronczewskiego, a więc Gorczyńskiego - w więcej nawet nieraz niż dwóch rolach. Szmagier kompletnie jakoś tego nie potrafił załapać i rozbrajająco twierdził, że "ale przecież to było w innym filmie". :) I stąd te obsadowe powtórki, które dziś dają tyle smakowitych ciekawostek fanom serialu.

PostNapisane: 10 czerwca 2016, 20:17 

Ważna rola w Katastrofie w Gibraltarze płk. Gralewskiego, jednej z bardziej tajemniczych postaci naszej emigracyjnej "wojskówki"... jednej z kluczowych w tej "katastrofie", której nie było...

PostNapisane: 10 czerwca 2016, 22:01 

Poręba nie ustawił tej postaci zbyt pozytywnie... Już w pierwszej swojej scenie Gralewski pokazuje się jako arogancki bufon, gdy dżip którym jedzie (nie prowadzi go, fakt, ale nim jedzie) potrąca objuczonego osła tak, że juki spadają, a Gralewski w ogóle nie zwraca na to uwagi. Potem wyraźnie widać rezerwę, jaką ma wobec niego porucznik Łubieński grany przez Romana Kosierkiewicza. No a potem na lotnisku Gralewski znów jawi się jako rozhahany bawidamek, w czym chyba trochę pomógł fakt, iż kręcąc tę lotniskową scenę Gorczyński był "pod wpływem". :)

PostNapisane: 10 czerwca 2016, 22:13 

Faktycznie, salutowanie do kapelusza... gdyby nie on można by pomyśleć, że dopiero co wyszedł z taxi 1313 :) a Łubieński... znam go z mętnych wypowiedzi z lat 90 w Rewizji nadzwyczajnej na ten temat...

PostNapisane: 10 czerwca 2016, 22:35 

He he, a teraz mi zwróciłeś uwagę, że faktycznie są pewne podobieństwa w grze Gorczyńskiego w "Katastrofie w Gibraltarze" i "Zmiennikach". :) Nawet garnitury podobne. :)

PostNapisane: 10 czerwca 2016, 22:38 

Posty na Forum KP: 1074
Gorczyński to w ogóle elegant.Jak słyszę "Mariusz Gorczyński",to zawsze go w tym odzieniu przed oczyma widzę.W pierwszej kolejności "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz".Gustowny beż :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]