Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 23:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 345 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 29  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wołyń
PostNapisane: 3 października 2016, 18:10 

Posty na Forum KP: 6173
STEN napisał(a):

Zychowicz, Zychowicz, czy to nie ten, co złorzeczył, że w 1939 roku Polska nie poszła na Rosję radziecką wraz z Hilterem?
Cytuj:
Nie mam najmniejszych wątpliwości, że ''Wołyń'' jest najwybitniejszym filmem historycznym w dziejach polskiej kinematografii. Jest to prawdziwe arcydzieło, które od pierwszej do ostatniej minuty ogląda się z zapartym tchem. I rosnącym przerażeniem.

Mocno powiedziane, ale to zdanie historyka, poczekajmy na zdanie kogoś, kto się zna na filmach...

Cat-Mackiewicz (idol intelektualny Zychowicza), mówił, że każda powieść jest historyczna, z wyjątkiem, tych stricte mieniących się historycznymi (w tych historii jest za grosz)...
Podobnie jest z filmami, a mieliśmy ich troszkę... Każdy mówi nam o świecie i historii swoich czasów. Zatem Smarzowski powiedział nam lepiej i więcej, niż o historii powiedzieli nam Kutz, Has, Munk, Wajda, Kawalerowicz, czy Konwicki?
Aż chce się pójść do kina, by samemu się przekonać...

Aha, Sten masz kolejny problem, bo w tej recenzji facet potwierdza to, co pisałem niedawno o polskich zbrodniach na ukraińskich cywilach:
Cytuj:
Z drugiej strony widzimy polskie ofiary, ale również polskich morderców. A więc tych Polaków, którzy postanowili odpowiedzieć pięknym za nadobne i brali udział w odwetowych atakach na ukraińskie wsie. Wtedy również w ruch szły siekiery i również ginęły niewinne dzieci.

A taki byłeś zadziwiony i zniesmaczony...
Czytaj może własne linki, nie będziesz drugi raz tak oszołomiony faktami z polskiej historii.

Recenzent potwierdza zdanie reżysera:
Cytuj:
'Wołyń'' nie jest antyukraiński. ''Wołyń'' jest antynacjonalistyczny.

Co na to nasz drogi nacjonalista?

PostNapisane: 4 października 2016, 11:55 

Posty na Forum KP: 6173
MarianPaz napisał(a):
Smarzowski nie ma szczęścia w Gdyni, zwłaszcza gdy w jury jest międzynarodowe. Podobnie było przy "Róży".

Ma , nie ma - nie wiem. Ale dość ładnie przyjął to na klatę:

Cytuj:
Werdykt jury festiwalu w Gdyni szanuję i przyjmuję. Gdybym przyjął nagrodę prezesa poza sceną, poza swoim środowiskiem, poza zgodą organizatorów, ustawiłbym się w kontrze do tego środowiska, a także podważyłbym sens tych nagród. Po prostu źle bym się z tym czuł, a to dla mnie ważne – zapewnił Smarzowski.

http://wyborcza.pl/7,75410,20787515,sma ... p-nie.html

Bardzo spodobało mi się jego zachowanie. Nie skamle, nie szuka winnych -walczy o swój film
Cytuj:
Prezes Kurski dobrze wie, że to "Wołyń" potrzebuje wsparcia, a nie reżyser Smarzowski. Telewizja, która jest koproducentem filmu może nam bardzo pomóc w jego promocji, żeby jak najwięcej ludzi mogło „Wołyń” zobaczyć.

Smarzowski rezygnuje ze 100 tys. złotych nie chcąc antagonizować środowiska. Rzadka sprawa...

PostNapisane: 4 października 2016, 17:12 

Posty na Forum KP: 2318
Dobrze że TVP jednak pomaga. W niedzielę tuż przed serialem "Ranczo" wyemitowano pełen zwiastun (2 minutowy).

PostNapisane: 5 października 2016, 14:38 

Posty na Forum KP: 6471
Holt_ napisał(a):
A ja mam już bilet na piątek. Wieczorem wrzucę moje uwagi.

Ja zamierzam się wybrać w poniedziałek. Tym razem do kina studyjnego, bo ostatnia wizyta w multipleksie wystarczy mi na jakieś pół roku. :P

PostNapisane: 5 października 2016, 15:29 

To podobnie jak ja, choć nie mam jakiegoś urazu do multipleksów. Lubię chodzić tam na wczesne seanse, bo ludzi z popcornem jest wtedy zwykle znacznie mniej.

PostNapisane: 5 października 2016, 16:48 

Zatem MarianPaz nie przepada za kinami wielosalowymi ze względu na zapach prażonej kukurydzy. Karel zaś unika multipleksów jak może - z powodów sobie wiadomych.
Mnie zaś odstręcza ryk głośników emitujących dźwięk reklam obowiązkowo poprzedzających film fabularny. Zawsze zabiera mi dobrych kilka, kilkanaście minut nim uszy się przyzwyczają do zapodawanego odgórnie natężenia hałasu.

PostNapisane: 5 października 2016, 19:00 

Posty na Forum KP: 4329
Choć korci, to jednak i ja poczekam swoje kino osiedlowe, a grają tam dopiero od 25.10

PostNapisane: 5 października 2016, 19:53 

Wybieram się na ten film
Pójdę w środę jak bilety będą po 15 zeta

PostNapisane: 5 października 2016, 20:49 

Posty na Forum KP: 1440
W "Środy z Orange" bilet kosztuje 11,50 ;)

PostNapisane: 5 października 2016, 20:55 

Posty na Forum KP: 4329
Film Wołyń pokazuje prawdę - Ks. Tadeusz Isakowicz Zaleski

https://www.youtube.com/watch?v=qdEApaOBMDY

banderowcy to czyste zło. Prawy.pl recenzuje film Wołyń - Aleksander Szycht

https://www.youtube.com/watch?v=y24_HlzLDTw

PostNapisane: 5 października 2016, 21:59 

Posty na Forum KP: 629
STEN napisał(a):
Film Wołyń pokazuje prawdę - Ks. Tadeusz Isakowicz Zaleski

Ksiądz twierdzi, że film nie jest antyukraiński ale mimo tego spodziewa się że nie trafi on do
dystrybucji na Ukrainie. Sugeruje podziemną bibułe w wersji DVD na Ukrainie. Widać człowiek starej daty (suchar) nigdy nie słyszał o internecie czy ruskich torentach... :lol:

PostNapisane: 5 października 2016, 22:31 

"Róża" trafiła na listę zakazanych filmów w Rosji, to i "Wołyń" może w Ukrainie. Z pewnością Ukraińcy nie bedą mieli problemu z obejrzeniem go choćby z nielegalnej dystrybucji, natomiast pytanie jest czy bedą chcieli? Rosjanie pewnie z wielką chęcią go zakupią tym bardziej, że chcieli wesprzeć jego produkcję.

Zespoly Filmowe SA napisał(a):
Zatem MarianPaz nie przepada za kinami wielosalowymi ze względu na zapach prażonej kukurydzy.
Aż tak to nie jest, bo w końcu wiekszość filmów ogladam właśnie w multipleksach. Zapach popcornu bywa irytujacy, ale to akurat nie jest wielki problem. W wypadku "Wolynia" nie wiem czy nie zdecyduję się ostatecznie na multipleks gdzie mają znacznie większy ekrana i lepszy system audio. Co do dzwięku w reklamach, to moim zdaniem nie są one za głośne, a przynajmniej nie mam takiego odczucia. Słuch mam dobry, bo niedawno badałem. :P

Ostatnio edytowano 5 października 2016, 22:37 przez MarianPaz, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 345 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 29  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]