Forum Polskiego Kina

Teraz jest 3 stycznia 2025, 05:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 czerwca 2016, 16:16 

Posty na Forum KP: 2318
Nie tak dawno oglądałem w C+ Discovery "Niezapomniane lata 90" gdzie jednym z komentatorów był właśnie Mikołaj Radwan i przyznam, że od razu go rozpoznałem. "Tata, a Marcin powiedział..." mógłby powrócić do TV wraz ze startem kanału TVP Nostalgia, choć równie dobrze może to być TVP Kultura która powtarza teraz np Lalamido.

Co do książki o Fronczewskim, to mam ją na swej liście zakupowej. :)

PostNapisane: 10 czerwca 2016, 16:34 

Posty na Forum KP: 629
Holt_ napisał(a):
Bo takie role jak "Ziemia obiecana", "Parada oszustow", "Polskie drogi", epizodzik w 40latku.....to dowody klasy.
Do tych wszystkich bardziej znanych dorzuciłbym jego super rolę wysokiego sekretarza patryjnego z "Ucieczka z kina Wolność".
Podobną rolę otrzymał w Czarnym Czwartku. I tu i tu fakt o jakim wspomniał Rafał Dajbor - Fronczewski poniżej pewnego poziomu nie schodzi.

P.S.

"Tata, a Marcin powiedział" - zgrywka jednego odcinka z VHSa aktualnie
nic innego w sieci nie ma:

http://www.sadistic.pl/tata-a-marcin-powiedzial-vt133272.htm

PostNapisane: 10 czerwca 2016, 17:23 

Posty na Forum KP: 768
Były jeszcze całkiem dobre role w Kung-Fu, Bilans Kwartalny, ....Zapalniczka, 07-zgłoś się (Hieny). No tak większość jego wspaniałych ról to role teatralne .

Pozdrawiam

PostNapisane: 10 czerwca 2016, 17:28 

Posty na Forum KP: 6471
Pai-Chi-Wo napisał(a):
I tu i tu fakt o jakim wspomniał Rafał Dajbor - Fronczewski poniżej pewnego poziomu nie schodzi.

Ja - choć Fronczewskiego bardzo lubię jako aktora, a niektóre jego role filmowe, teatralne czy kabaretowe wręcz uwielbiam - z tym stwierdzeniem się jednak nie zgodzę. Według mnie poniżej pewnego poziomu od jakiegoś czasu nie schodzi np. Gajos czy Englert. Natomiast Fronczewski i owszem. Najmniej widać to może w kinie, gdzie nie dostaje wielkich ról, a z zadań, które otrzymuje wywiązuje się w zasadzie bez zarzutu (nawet w nie najlepszym przecież "Sępie" stworzył dość wyrazistą postać). Zaś jego występy np. w Teatrze TV od dawna mnie nie przekonują, a nawet drażnią, bywają nieznośnie manieryczne, przerysowane, pompatyczne, takie "grane" właśnie. Przykłady? Okropny "Król Edyp" sprzed dobrych paru lat (jeszcze w reżyserii Holoubka) czy niedawny "Ja, Feuerbach". Na szczęście wśród tych nieudanych według mnie teatralnych wcieleń pojawiają się też kreacje warte uwagi, choćby świetny Stroop w "Rozmowach z katem" wg Moczarskiego.

PostNapisane: 10 czerwca 2016, 17:49 

Posty na Forum KP: 537
karel, ale to jest inne zagadnienie. Te role mogą Cię irytować, być grane w sposób, którego Ty nie akceptujesz, tak jak przed laty wielu nie mogło znieść sposobu w jaki grała np. Irena Eichlerówna. Ale mimo to nie stanowią zejścia poniżej pewnego poziomu. :)

PostNapisane: 10 czerwca 2016, 18:57 

Posty na Forum KP: 2675
Karelu, rola Feuerbacha to manieryzm wpisany w treść sztuki. Nie czepiałbym się Fronczewskiego.

PostNapisane: 12 czerwca 2016, 13:00 

Czy Łomnicki w roi Feuerbacha był równie manieryczny co Fronczewski? Według mnie nie.

PostNapisane: 12 czerwca 2016, 13:15 

Nadal uważam, że Fronczewski obniżył loty, że jego wcześniejsze role były zdecydowanie lepsze od tych współczesnych (z wyjątkami). Już to kiedyś pisałem, ale powtórzę tutaj: sądzę, że Fronczewski sprzed lat paradoksalnie lepiej zagrałby Feuerbacha niż dzisiejszy. Są aktorzy, którzy wraz z upływem lat nabierają charakteru, wyrazu, ich sztuka aktorska krzepnie, wznosi się na określony poziom i już go nie opuszcza (jeszcze raz zaznaczę, że takim aktorem jest dla mnie choćby Gajos), ale są też i tacy, którzy bardzo rzadko nawiązują do wybitnych wcieleń z przeszłości nie dlatego, że nie dostają dobrych ról, tylko dlatego, iż z jakiegoś powodu na scenie czy ekranie prezentują się po prostu zdecydowanie mniej przekonująco. I - moim zdaniem - Fronczewski jest właśnie dobrym tego przykładem.

PostNapisane: 12 czerwca 2016, 15:31 

Posty na Forum KP: 2675
karel napisał(a):
Czy Łomnicki w roi Feuerbacha był równie manieryczny co Fronczewski? Według mnie nie.

Wg mnie bardzo. Zresztą Łomnicki był w ogóle aktorem dość manierycznym, także poza sceną. Wielkim, ale...ceniącym tę wielkość i wiedzącym o niej :)

PostNapisane: 13 czerwca 2016, 14:52 

Posty na Forum KP: 1544
Holt_ napisał(a):
Karelu, rola Feuerbacha to manieryzm wpisany w treść sztuki. Nie czepiałbym się Fronczewskiego.

Wiesz, poniekąd tak. Ale ja uważam, zgadzając się trochę z Karelem, że z tym manieryzmem trochę Fronczewski przesadził. To może świetnie grało na scenie teatralnej, ale na ekranie telewizyjnym już nie zaistniało tak dobrze, moim zdaniem Fronczewski mógł się trochę ograniczyć z grą w taki sposób, poddając się trochę środkowi przekazu. Poza tym jednak uważam, że ta rola jest jego osiągnięciem i to jednym z najważniejszych w ostatnich latach, gdzie był zauważany głównie jako Jacek z "Rodziny zastępczej" i twarz jednego z banków.

PostNapisane: 13 czerwca 2016, 17:56 

Posty na Forum KP: 348
Jaro napisał(a):
To może świetnie grało na scenie teatralnej, ale na ekranie telewizyjnym już nie zaistniało tak dobrze

Może faktycznie, coś w tym jest, w końcu to spektakl przeniesiony z Ateneum: czy zagrany 1:1, czy nieco dostosowany do TV, nie wiem, nie widziałam wersji "teatralnej". O ile nad manieryzmem roli Feuerbacha można dyskutować, to tragedii antycznej (Edypa) nie da się zagrać bez patosu i pompatyczności, w końcu to... tragedia antyczna właśnie i te elementy są wpisane w gatunek. :) Aczkolwiek też mi się Fronczewski tam nie podobał. Nie nazwałabym go jednak aktorem manierycznym, dla mnie takim przykładem jest D. Olbrychski, który nawet udzielając wywiadu gra i to w sposób nieznośnie manieryczny. :-) O jego ostatnich dokonaniach nie wspomnę, może faktycznie nie dostaje ciekawych propozycji :)

PostNapisane: 13 czerwca 2016, 18:22 
ADMINISTRATOR

Bardzo lubię rolę Fronczewskiego w sztuce "Skarpetki, opus 124" (razem z Wojciechem Pszoniakiem).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]