Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 04:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2603 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 213, 214, 215, 216, 217
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 października 2024, 18:49 

Posty na Forum KP: 6471
Moviemaker napisał(a):
Na przykład Canal+ ma "na pokładzie" dwie aplikacje - Canal+ Online i Canal+ Premiery. W tej drugiej płatne jest wszystko. Pomijając już fakt, że nie chodzi tu o "premiery" w dosłownym tego słowa znaczeniu a raczej o "premiery na platformie C+"... To przede wszystkim są tam (odpłatnie!) filmy, które na zwykłym Canal+ Online są dostępne bez dodatkowych opłat, w ramach abonamentu. To dopiero jest "wyższa szkoła jazdy"... Ktoś chce zobaczyć np. "Amatora" i zapłaci w C+ Premiery 10 zł a obok ten film jest bez dodatkowej opłaty.

O, tak. To prawdziwe kuriozum. Każą też płacić za dostęp do filmów, które były u nich na antenie w linearnej tv jakiś czas temu. Przez pewien okres są dostępne na życzenie bez opłat, a potem płatne. Dajmy na to trzeba zapłacić za film, który z Canal+ "spadł" do AleKino+ i w nim jest bezpłatnie do obejrzenia. :-D

PostNapisane: 3 listopada 2024, 22:03 

To ja im życzę powodzenia, bo wypożyczanie na 48h to opcja z której nigdy nie korzystałem i nie zamierzam. Jak wprowadzą abonament w sensownej cenie to inna sprawa. Dziwi mnie, że nie poszli najpierw w reklamy skoro mogli już komercjalizować te filmy.
RIP 35mm

PostNapisane: 11 listopada 2024, 20:14 

Znachor leci ciągle w tv (ten z 1982) i ani razu nie był wyemitowany w wersji po rekonstrukcji a jest świetna. Wolą puszczać to coś w jakości wyglądającej jak upscale 240p do hd.

PostNapisane: 12 listopada 2024, 19:20 
ADMINISTRATOR

To kolejna "fantastyczna praktyka", którą trudno racjonalnie wyjaśnić... Może oprócz tego, że często w takich kwestiach rządzi przypadek.

A wracając jeszcze do 35mm, aplikacja "wyleciała" już z mojego boxa. Praktycznie nic jej nie broni - słaby poziom techniczny, wizualny (kopia www) no i wreszcie większość filmów płatna. Co ciekawe - nie ma żadnej opcji abonamentu, tylko każdy tytuł trzeba kupić osobno. Na dodatek nie można tego zrobić z poziomu aplikacji, która... odsyła na komputer :icon_lol: Dobrze, że nie trzeba iść do kiosku po zdrapkę ;-) Żeby jeszcze te filmy były w jakości bluray, z bitrate 25 Mbit/s, można byłoby to wszystko jakoś uzasadnić / wytłumaczyć. W takiej sytuacji to raczej żart lub nieporozumienie, które mam nadzieję wyjaśni się za jakiś czas.

PostNapisane: 20 listopada 2024, 21:29 

Telewizja Polska udostępniła film "Jańcio Wodniki" w wersji po rekonstrukcji cyfrowej a 2024 roku

https://vod.tvp.pl/filmy-fabularne,136/jancio-wodnik,345948

ale jest jeden minus bo zrobili na nowo napisy początkowe po swojemu używając innej czcionki niż była w oryginale i jakoś to razi przynajmniej mnie

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 29 listopada 2024, 15:57 

Posty na Forum KP: 240
Forum obserwuję od dawna, a kiedyś się nawet tu udzielałem, bo bardzo nadzieje we mnie rozpalała rekonstrukcja polskich filmów. Z chęcią oglądam dzieła po rekonstrukcji, a to, ile rekonstrukcji się pojawiło w ostatnich latach, napełniło mnie nadzieją na zobaczenie filmów znanych z przeszłości w końcu w porządnej jakości. Trochę tego udało mi się nadrobić, jednak to, co się ostatnio stało z 35mm.online niestety bardzo mnie zniechęciło do oglądania klasyki polskiego filmu.

Pisze ten post, bo chcę się podzielić oburzeniem. Serwis, który miał za darmo udostępniać to, na co od lat czekali miłośnicy polskiego kina, czyli polski film, szumnie w materiałach prasowych kilka lat temu nazywany "dziedzictwem narodowym", nagle stał się aktem komercyjnym, a przy tym bezcelowym. Już wcześniej zauważyliście bezsens komercjalizacji serwisu, pod czym się podpisuję. Jeszcze niedawno zapowiadali, że mniejszość filmów będzie odpłatna, obecnie bezpłatnych jest zaledwie kilka tytułów. Pisze tu o fabule, a nie o dokumentach czy, ekhem, muzyce.

Ponadto, nawet chcąc ostatnio zobaczyć Krzyżaków, którzy akurat są na tej platformie darmowi, zauważyłem, że po aktualizacji systemu mojego Samsung TV (na Google TV) aplikacja zniknęła na amen. Zatem płacimy za filmy w celu utrzymania rentowności serwisu, a oni nie raczą nawet aktualizować aplikacji na bieżąco. Szkoda słów. Dobrze, ze coś udaje się zobaczyć na TVP VOD (z reklamami, ale da się przeżyć, choć czasami atakują dwukrotnie) - ostatnio nawet zobaczyłem cały serial "Dom" po rekonstrukcji!

Żale wylane, ale przy okazji zapytam: czy ktoś z Was posiada aplikację Ninateka na TV? Regularnie szukam od ok. pół roku możliwości jej zainstalowania na Samsung TV, jednak nadal nie jest dostępna (a nie mam niszowego TV czy też systemu). Muszę oglądać przez stronę WWW na TV, co jest nieco uciążliwe. Na innym TV (starszym) o dziwo ta aplikacja jest dostępna. Możliwe, ze taki urok mojej najnowszej superaktualizacji - czy Wam tez poznikały lub macie niedostępne w/w aplikacje?

PostNapisane: 29 listopada 2024, 17:13 
ADMINISTRATOR

35mm chciało chyba odciążyć swoje serwery, dlatego zrobili wszystko płatne - teraz nikt nie ogląda;-)) No ale już serio - dziwny ruch, myślę że w tej formule nie przetrwają zbyt długo. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tej masy klientów kupujących przez stronę internetową dostęp do pojedynczych polskich filmów po reko...

Co do aplikacji Ninateka. Mam ją na systemie Android TV. Pierwotnie zapowiadali także na Tizena i webOS ale chyba na razie poprzestali na Androidzie i AppleTV (co do tego drugiego nie jestem pewny). Ludzie trochę się denerwują w sieci, że od lipca czekają... no ale tradycyjnie, chyba nikt się tymi głosami nie przejmuje.

PostNapisane: 29 listopada 2024, 18:25 

Witam serdecznie miłośników filmów po rekonstrukcji. Co do aplikacji Ninateka , 35 mm i tvp vod to ja używam na android tv aplikację Kodi. Instaluje się z repozytorium wtyczki które chcemy. Plusem jest też to że nie ma reklam na tvp vod. Szczegóły jak zainstalować znaleść można na stronie „Kodi w pigułce” .
Pozdrawiam

PostNapisane: 30 listopada 2024, 14:07 

Posty na Forum KP: 6471
U mnie też Ninateka normalnie działa na TV.

PostNapisane: 30 listopada 2024, 19:29 

Na portalu 35mm.online pojawił się "Stan Strachu" za którym lobbowałem kiedyś. Może poczekam aż wypłynie gdzieś za darmo. Swoją drogą, po screenach trochę mnie niepokoi czy go przypadkiem nie przycięli do 16x9. https://35mm.online/vod/fabula/stan-strachu

Edit: jednak 16x9, masakra. Myślałem, że już tak nie przycinają przy rekonstrukcjach ale jednak.

PostNapisane: 19 grudnia 2024, 00:40 

Nie zauważyłem tego wcześniej ale rok temu producent filmu "Zabić sekala" zawnioskował o dofinansowanie na rekonstrukcję filmu. Ciekawe czy już zrobili. Czesi dużo wcześniej zrekonstruowali ten film.

https://pisf.pl/dotacje/sesja-1-2023-16 ... hatgpt.com

Dodatkowo, nie wiem czy ktoś wspominał, ale będzie rekonstrukcja 4K filmu Symetria w reż K. Niewolskiego. Dosyć popularny film.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2603 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 213, 214, 215, 216, 217

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]