Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 08:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 października 2024, 16:37 

Posty na Forum KP: 537
W filmie "Szczęścia chodzą parami" grali małżeństwo z Piotrem Machalicą. Smutne, że nie ma już ich obojga.
Aktorka, mam wrażenie, w sensie ekranowym, dwóch tytułów - jeden z nich to "Vabank" (licząc tu oba filmy z tego cyklu), drugi to "Matki, żony i kochanki". Choć ja osobiście wolę ją w "Nadzorze" i jako żonę Jaszczuka w "07 zgłoś się". No i Szulkin, jeden z najwyżej przeze mnie cenionych reżyserów i "O-bi, o-ba. Koniec cywilizacji". Zagrała beztekstowy epizodzik prostytutki, ale z tego ją będę zawsze pamiętał, bo.... Bo to Szulkin!

PostNapisane: 29 października 2024, 18:51 

Posty na Forum KP: 6471
Była aktorką pełną uroku i często w kinie obsadzano ją "po warunkach". Oczywiście "Vabanki" też wymieniłbym na pierwszym miejscu - jej "przynęta" uwodząca Kramera była cudna.
Z "Nadzoru" też ją pamiętam. Oglądałem ten film jako nastolatek i zrobił na mnie ogromne wrażenie, podobnie jak sceny między Zającówną i Szapołowską, które wówczas jeszcze nie w pełni rozumiałem.
Dodam rolę strażniczki w "Seksmisji", gdzie spojrzeniem swoich wielkich oczu taksowała pilnowanych przez siebie samców. :-)
"Matki, żony i kochanki" z pewnością przyniosły jej spora popularność, ale ja tego serialu nigdy nie oglądałem, więc w mojej pamięci o Zającównie nie ma poczesnego miejsca.

PostNapisane: 29 października 2024, 21:31 

Posty na Forum KP: 537
Serdecznie polecam "Matki żony i kochanki" - dziś oglądane są ruchomym muzeum lat 90.
Także z punktu widzenia kręcenia zdjęć filmowych. Nikt jeszcze nie znał pojęcia "lokacji produktu", więc jak ktoś np. jechał samochodem, to nie zasłaniało się logotypu marki auta. No ale przede wszystkim z tego serialu można sobie przypomnieć (jak się jest starszym), lub dowiedzieć się (jak się jest młodszym) jak żyliśmy te niemal 30 lat temu, jak wyglądały mieszkania, ulice, ubiór, itp.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]