Forum Polskiego Kina

Teraz jest 21 grudnia 2024, 19:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lipca 2023, 15:21 

Posty na Forum KP: 537
Jeden Tele-Tydzień - dzisiejszy - i dwa błędy dotyczące kryminałów. :-)

Na stronie 32 w streszczeniu odcinka "07 zgłoś się" pt. "24 godziny śledztwa" słowa, że winę bierze na siebie opiekun chłopaka, Miński. No jednak ta postać nazywa się Uliński.

Na stronie 71 w ostatnim zdaniu informacji o powtórce od pierwszego odcinka serialu "Kryminalni" podane, że serial będzie emitowany w kanale TVP Fabuła. Takiego kanału w ogóle nie ma. Chodziło oczywiście o TVN Fabuła.

PostNapisane: 6 sierpnia 2023, 15:51 

Tym razem wstydliwy dublecik zalicza "Gazeta Wyborcza":

"Wyborcza TV" 14-20 lipca 2023 - do obsady "Gdzie jest generał" zostaje wpisany Mieczysław Voit.

"Wysokie obcasy" nr 31/2023 - w wywiadzie z Katarzyną Figurą pada nazwisko jej partnera z planu "Pociągu do Hollywood" - Piotr Sienkiewicz. No jednak Siwkiewicz. Nawet jeżeli aktorka nie wyłapała tego w czasie autoryzacji, to wyłapanie było obowiązkiem autorki wywiadu.

PostNapisane: 18 sierpnia 2023, 18:15 

Posty na Forum KP: 254
Nie chcę wchodzić w politykę panie Boże broń, ale czasami włączę sobie stację z którą kompletnie mi nie po drodze i rozbawił mnie (jako fana "Stawki") ten fragment. Sturmbannführer WOLF?:)

https://youtu.be/u-N6UU9uzYA?t=787

PostNapisane: 25 września 2023, 23:35 

Lipcowa "Rewia Rozrywki" proponuje odgadnięcie hasła: "tytuł piosenki Edmunda Fettinga z serialu Przygody pana Michała". :-D

PostNapisane: 1 października 2023, 07:08 

Posty na Forum KP: 1403
Już nie pamiętam gdzie, ale podczas zbierania materiałów do monografii Kobry, wyczytałem w czasopiśmie współczesnym filmowi (i nie był to tytuł branżowy, zwykła gazetówka - więc dziennik najprawdopodobniej), że głos ducha księcia w "Ja gorę" nie należał bynajmniej do Władysława Hańczy, tylko... Ludwika Benoit
Przynajmniej głosy o podobnym tonie, ale Fetting i Herdegen toż to na litość boską dwa odmienne bieguny :)

PostNapisane: 2 października 2023, 23:03 

Napisałem maila do redakcji, dostałem odpowiedź - przyznanie się do pomyłki i obietnicę sprostowania. :-)

PostNapisane: 17 maja 2024, 11:55 

Posty na Forum KP: 1073
https://www.press.pl/tresc/81807,serial ... dniu-w-tvp

Telewizja Polska w grudniu pokaże serial "U Pana Boga w Królowym Moście", czyli odcinki filmu w reżyserii Jacka Bromskiego pod tym samym tytułem.
Poinformowano o tym w programie informacyjnym TVP 3 Białystok "Obiektyw". Produkcja jest kontynuacją serii "U Pana Boga za piecem", "U Pana Boga w ogródku" i "U Pana Boga za miedzą". Grają w niej m.in. Andrzej Seweryn i Andrzej Zaorski.

Bardzo to jest ciekawe w jaki sposób zmarły przed kilku laty Zaorski zagra w tej produkcji, w dodatku jedną z głównych ról ;-)

PostNapisane: 19 lipca 2024, 22:17 

A wokół śmierci Jerzego Stuhra też trochę błędów powyskakiwało.

W dzień pogrzebu jechałem z Wrocławia słuchając w samochodzie Trójki. W serwisie usłyszałem: "Zmarłego wspominał także wybitny aktor, Olgierd Łukasiewicz". Najwyraźniej jednak spikerowi ktoś zwrócił uwagę, bo serwisie o kolejnej okrągłej godzinie był już jednak "Olgierd Łukaszewicz".

Wszystko przebiła jednak jedna z prezenterek TVN24, która powiedziała, iż Jerzy Stuhr wystąpił także w filmie "Dekalog Iks". :-D

PostNapisane: 7 grudnia 2024, 00:57 

Myślę, że Stanisław Tym nieźle by się uśmiał, gdyby śledził, co pojawiło się w mediach w dzień jego śmierci... :-)

Ja naliczyłem:

-, tezę, że Tym rozpoczął karierę od roli w filmie "Rejs" - czyli amputację z jego kariery Stodoły i STS-u.
-, dziwną hybrydę dwóch reżyserów - Marka Piwowskiego i Radosława Piwowarskiego, czyli "Marka Piwowarskiego" w roli reżysera "Rejsu".
-, wszelakie i rozmaite próby przypominania kultowych cytatów z filmów z Barei, których współautorem scenariuszy był Tym, z których góra jedna na dwadzieścia była prawidłowym przywołaniem cytatu.
-, doliczanie do tych kultowych cytatów także cytatów z "Poszukiwany poszukiwana" i "Nie ma róży bez ognia", których współscenarzystą był Jacek Fedorowicz, a nie Tym.
-, przypisanie roli funkcjonariusza powtarzającego "rozmowa kontrolowana, rozmowa kontrolowana" w "Rozmowach kontrolowanych" Franciszkowi Trzeciakowi, podczas gdy był to Ryszard Kotys.

Nieźle, jak na jeden medialny dzień. ;-)

PostNapisane: 11 grudnia 2024, 13:47 

Posty na Forum KP: 1073
Wiem, że już nic nie dziwi, ale w tym tekście:
https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114 ... elnia.html

ten fragment: Kultowy aktor i satyryk miał 87 lat i szereg niezapomnianych ról na koncie. Bawił w "Misiu", "Rejsie" i "Poszukiwany, poszukiwana".
:icon_lol:
Bardzo ciekawe kogo rozbawiły ręce Tyma w "Poszukiwany poszukiwana" ;-)

PostNapisane: 11 grudnia 2024, 14:29 

Posty na Forum KP: 1006
Tak, ciekawe :-D aczkolwiek biorąc pod uwagę temat obrazu/ów- motyw dłoni - Bogdana Adamca jest jakaś okoliczność łagodząca dla autora/ki tegoż domyślam się, pożegnalnego artykułu :-D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]