Seriale "Ekstradycja" i Dekalog były "kręcone" na taśmie filmowej o szerokości 35 mm.
Serial "Dom" to bardzo słaba taśma 16 mm - dla odcinków 1-16 (tak jak "Zmiennicy"), a dla pozostałych od 17-tego wykorzystano nieco lepszą taśmę s16 mm.
Taśma 35 mm, bez względu na producenta daje wielokrotnie lepszą jakość niż format 16 mm i to pod każdym względem. Poza optyczną definicją rozdzielczością, największym problemem z 16-tkami to gigantyczna ziarnistość materiału. Początek produkcji serialu przypada na 1980 rok i najbiedniejsze lata w dostępie do "dewiz", a co za tym idzie dostępności lepszych taśm, choćby Kodaka.
MarianPaz napisał(a):
Trochę bez sensu oceniać rekonstrukcje, gdy nie mamy informacji i materiałów na temat źródła czyli negatywu. Seriale kręcone były w dwóch różnych epokach. Pytanie jaka była różnica w uszkodzeniach i wszelkiego rodzaju defektach? O "Ekstradycji" wiadomo, że powstał na negatywie Eastman. Każdy odcinek "Domu" ma czas trwania tyle co film fabularny. Obawiam się, że na początku nie powstawał na najwyższej jakości negatywie. Od 14 odcinka pojawia się informacja, że był to Eastman. A wcześniejsze? Do tego mamy kilka sezonów kręconych na przestrzeni lat, więc technicznie też może być nierówno.
Polecam //cyfrowa.tvp.pl/
Jest też "Modrzejewska".
https://cyfrowa.tvp.pl/website/modrzeje ... der=oldestkarel napisał(a):
Na TVP VOD długo nie wchodziłem. Wczoraj zajrzałem, bo chciałem sprawdzić, czy coś może nowego dodali z rekonstrukcji. Straszny śmietnik się tam zrobił, przynajmniej w wersji na Android TV. Szukałem "Modrzejewskiej" i znalazłem dopiero przez wyszukiwarkę w Smart TV - nie ma tego serialu ani w zakładce "kostiumowe", ani "archiwalne". Kategoria "rekonstrukcja cyfrowa" w ogóle nie wiem, gdzie się podziała. Chaos.
Edit:
Scaliłem wpisy - używaj przycisku "edytuj".
Moviemaker