Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: ''1670''
PostNapisane: 16 grudnia 2023, 23:11 

Posty na Forum KP: 1006
Zasiadając do serialu ''1670" zastanawiałem się czy i na ile starczy mi sił - bo osobisty zapas tolerancji na niedobre produkcje filmowe został już przez ostatnie lata mocno nadwyrężony. Nawet mój ''zawodowy'' kodeks by oglądać rzeczy do końca, ostatnio poluzowałem - ''Erynie'' - nawet nie cały jeden odcinek, ''Informacja zwrotna'' - dwa odcinki, ''Warszawianka'' trzy do czterech - dokładnie nie pamiętam i właściwie wzruszenie ramion, ''The Office Pl'' trzy odcinki, ale głównie z względu na mocny sentyment do brytyjskiego oryginału - bo rzecz mocna wysilona na zabawność łamaną przez celową żenadę, przy czym zawiodło kilka elementów, między innymi aktorstwo i uczucie zażenowania pojawiło się, ale nie tam gdzie trzeba.
Przykra wyliczanka naturalnie mogła by trwać dalej - w końcu obrodziło, szczególnie ostatnio - ale na Siedlcach zakończmy i przenieśmy się do Adamczychy i wieku siedemnastego. Za tą satyryczną komedią kostiumową stoją reżyserzy Maciej Buchwald i Kordian Kądziela, scenarzysta Jakub Różyłło - maczał swoje scenopisarskie pióro przy wspomnianej już rodzimej wersji kultowego ''The Office'' - oraz naturalnie reszta filmowej ekipy od tej realizatorskiej strony kamery, której wszystkich nazwisk nie będę przytaczał - choć chyba warto by było :-)
Czemu - bo dostaliśmy produkt wysokiej jakości, właściwie filmową perełkę. W ''1670'' wszystko gra i co ważniejsze, współgra. Od muzyki, dźwięku - naprawdę wszystko dobrze słychać, poprzez bardzo ładne zdjęcia - stylizowane na obrazy z epoki, jednocześnie przy ciekawej, aktywnej pracy kamery opowiadającej nam historię na równi z bohaterami, bo mamy kilkoro narratorów i różne punkty widzenia, po kostiumy - za niektóre odpowiada znany projektant i świetną scenografię, oddającą barokowy charakter, jednocześnie nawiązując do współczesności - nie mam tu tylko na myśli gadżetów typu siedemnastowieczny tablet.
I w tych okolicznościach - myślę tu zarówno o warstwie wizualnej, jak i dźwiękowej - nie zawiodło to co najistotniejsze w tego typu komediowo-satyrycznych przedsięwzięciach - czyli bazujący na przywarach i stereotypach dowcip, tu naprawdę wysokiej próby, komentujący też, a może nawet przede wszystkim nasze tu i teraz - raz subtelnie, momentami rzecz jasna grubiej, bardziej żywiołowo, ale wszystko z wyczuciem - timing - i w proporcjach odpowiednich dla gatunku. Wszystko niby grubą kreską, ale masa pysznych szczegółów, pomysłowych tekstów
UWAGA SPOILER:
, drobnych przekąsów, czy pojedyńczych reakcji poszczególnych postaci - dodajmy postaci wyrazistych, bo na każdą widać pomysł. Dużo też dzieje się na drugim planie, czy wręcz w tle - więc oczy szeroko otwarte. Plus cała masa nawiązań i cytatów filmowych z historii kina, że nadmienię tylko ''Potop'', ''Czas apokalipsy'' czy ''Chłopaki nie płaczą'' - rewelacyjny Bartłomiej Topa, niewątpliwie udanie i świadomie fragmentami gra Cezarym Pazurą z filmu Lubaszenki. W ogóle aktorstwo to mocny punkt tej produkcji - no cóż, dobry tekst, plus odpowiedni dystans do swojej roli - tutaj w punkt właściwie wszyscy - Martyna Byczkowska, Kirył Pietruczuk, Bartosz Gellner, czy Sebastian Pawlak, ale też mogłyby to być nazwiska - Dobromił Dymecki, Radosław Krzyżowski, Paulina Matusewicz, czy Michał Sikorski itd
Chapeau bas !

Ostatnio edytowano 17 grudnia 2023, 11:14 przez Sebastian999, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł: Re: ''1670''
PostNapisane: 16 grudnia 2023, 23:28 

Posty na Forum KP: 537
No właśnie jestem namawiany by zasiąść do "1670" i chyba się skuszę, ale nie zgodzę się z oceną "The Office pl". Oczywiście, nie wszystko tam jest genialne. ;-) Ale ja to oglądam z uśmiechem. To serial na łagodne ubarwienie wieczoru, bez większych ambicji poza rozśmieszaniem i wg mnie zadanie spełnia. :-)

PostNapisane: 17 grudnia 2023, 00:21 

Rafal Dajbor napisał(a):
To serial na łagodne ubarwienie wieczoru

Może i tak - ładnie to nazwałeś Rafał :-) - ale mi właśnie czegoś/albo kogoś zabrakło. Jedna pani na Filmweb napisała - ''Śmieszne momenty tu są serio śmieszne, ale te męczące są niesamowicie męczące'' - i coś w tym chyba jest, a przy tego typu formule, taka sinusoida to grzech śmiertelny. Nie do końca mnie przekonywał/pociągnął temat Piotr Polak - szczególnie przy mocniejszym aktorsko Woronowiczu, a zarówno w wersji brytyjskiej, jak i amerykańskiej odpowiednio Ricky Gervais, Steve Carell właściwie od razu biorą widza na lep - przy czym podkreślmy to były dwie odmienne koncepcje - aktorskie - Gervais intryguje, manipuluje zarówno postaciami z biura, jak i widzem, Carell z kolei robi mocny show, jednocześnie finalnie będąc w sumie nie takim żałosnym gościem :-D jak i całościowe - oryginał bliżej dokumentu, żenada i śmieszność idą tu pod rękę, a wersja amerykańska to rzecz zdecydowanie bardziej komediowa w pełnym tego słowa znaczeniu, w kolejnych odsłonach zresztą coraz bardziej rozbuchana, choć niepozbawiona pewnej dozy liryzmu.
Rzecz jasna, swoją nienajlepszą opinię o polskiej odsłonie opieram na raptem trzech obejrzanych odcinkach, więc tak kategorycznie skreślić/określić jej nie mogę :-)

PostNapisane: 27 grudnia 2023, 00:44 

Jestem po połowie "1670" i póki co potwierdzam opinię Sebastiana. Rzecz jest niewątpliwie ambitniejsza artystycznie i satyrycznie niż "The Office.pl" i spełnia to założenie. Jak dooglądam całość, to się szerzej wypowiem. :-)

PostNapisane: 27 grudnia 2023, 22:48 

Posty na Forum KP: 1073
Jestem po obejrzeniu całości, więc z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że to najlepsza polska produkcja na Netfliksie. Wreszcie serial z fajnym pomysłem, dobrze napisanym scenariuszem, świetnymi dialogami, znakomitym aktorstwem. Bartłomiej Topa i Michał Sikorski są rewelacyjni, Katarzyna Herman niewiele im ustępuje, bardzo dobrze wypadają Martyna Byczkowska i Kirył Pietruczuk. Nieco mniej pola do popisu mają Dobromir Dymecki i Andrzej Kłak. Warto zwrócić uwagę na bardzo dobry drugi i trzeci plan, który nie ustępuje głównym postaciom, ot choćby taki cymes jak epizod płaczki w wykonaniu Elżbiety Okupskiej!
Generalnie jak przy wszystkim, tak i tu można wyszukiwać słabsze sceny, mniej brawurowy odcinek, gorzej napisaną postać (starszy syn Jana), a przede wszystkim postulować, czego za mało, czego za dużo, na jaki humor położono zbyt duży nacisk, a na jaki za mały, ale w tym wypadku to zwykłe czepialstwo, bo wreszcie mamy autentycznie zabawny serial o polskiej mentalności, z licznymi odwołaniami do różnego rodzaju klasyki. W historycznym anturażu, ale aktualne jak diabli.

Moja ocena: 8.5/10.

PostNapisane: 30 grudnia 2023, 09:47 

Posty na Forum KP: 2675
Serial oceniam bardzo wysoko, ma w sobie coś z ducha pełnometrażówek Monty Pythona a tego rodzaju humor zawsze mi pasował. Śledząc opinie o 1670 na X dochodzę do wniosku, że bardzo nie spodobał się tak skrajnej prawicy jak i skrajnej lewicy - przy czym ta druga jest sprytniejsza w krytyce, mówi najczęściej o boomerskim humorze :-).
Owszem, na upartego można się doczepić o pewien schematyzm, o czasem dużą dosłowność chwytów komediowych (jak te husarskie skrzydła, przeszkadzające na każdym kroku :-)) - ale to są detale wg mnie. Ogólnie dostaliśmy inteligentną komedię, wymagającą od widza zarówno pewnej znajomości historii dawnej jak i pewnej znajomości historii najnowszej, czyli różnego rodzaju kodów kulturowych i memicznosci pewnych sytuacji dziejących się wokół nas. Do tego kilka dobrych kreacji aktorskich, z brawurowym Topą na czele.

Niech i będę boomerem, ale więcej nie potrzebuję.

PostNapisane: 30 grudnia 2023, 12:44 

Ludziom o poglądach skrajnie lewicowych i skrajnie prawicowych nie da się dogodzić, mają oni bowiem skłonność do podchodzenia do rzeczywistości na klęczkach i dziwacznym oczekiwaniu, że chociaż należą do mniejszości w mniejszości w mniejszości - to świat będzie robił tak, jak oni uważają za słuszne. Należy takie towarzystwo olewać.

A ja planuję niebawem dooglądać serial. Jak na razie to, co zobaczyłem bardzo mi się podoba. Szczególnie podobał mi żart z Żydami, którzy czekają czy da się zorganizować marsz równości, jeden mówi, że może pociągniemy za pewne sznurki, a drugi mu odpowiada, żeby się uspokoił bo "naprawdę nie rządzimy światem". Świetne i przewrotnie mądre.

PostNapisane: 31 grudnia 2023, 22:03 

Dooglądałem serial i potwierdzam wszystkie moje wcześniejsze pozytywne odczucia. Świetny pomysł, świetne aktorstwo i ogólnie świetne wykonanie. Nie dziwię się, że serial może wkurzyć skrajnych prawaków i lewaków, bo hojnie rozdziela drwiny w obie strony, wyśmiewając różnego rodzaju kalki myślowe, stereotypy itp. Naprawdę warto to zobaczyć. :-)

Ale nawiążę jeszcze do tematu "The Office.pl", który łączy z "1670" osoba scenarzysty Jakuba Różyłły. Jeszcze raz muszę pochwalić także i ten serial. Po naszej wymianie zdań sporo się na niego pogapiłem i uważam, że jest to naprawdę zabawny, fajny serial z momentami głębszego przesłania. I tak, jak na ogół zwracam baczniejszą uwagę na role drugoplanowe i epizodyczne, tak w "The Office.pl" bardzo podobają mi się aktorzy grający trzy najważniejsze role, czyli Piotr Polak, Vanessa Aleksander i Adam Woronowicz. Cała trójka tworzy bardzo prawdziwe portrety ludzi przeraźliwie samotnych, ale umiejących stworzyć mnóstwo pozorów, które owo poczucie samotności mają zamaskować. Wg mnie są świetni.

PostNapisane: 5 stycznia 2024, 11:57 

Tygodnik ''Polityka'' w rankingu seriali roku - bez podziału na krajowe i zagraniczne - ''1670'' umieścił na miescu 8, zaś ''The Office PL 3'' na miejscu 5 :-) - hmm, może faktycznie za szybko zrezygnowałem...

PostNapisane: 7 stycznia 2024, 23:57 

Sebastianie, właśnie obejrzałem pierwsze trzy odcinki i nie wiem czemu się zniechęciłeś. :-) Wg mnie Piotr Polak sceny ze śpiewaniem szanty i piosenki Dawida Podsiadły gra brawurowo i świetnie. Dla przykładu. :-)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]