Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 03:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 września 2023, 20:18 

Posty na Forum KP: 537
Agnieszka Holland jest jedną z najwybitniejszych reżyserek filmowych świata, wyzywanie jej od faszystowskich propagandystów świadczy o tym, że ministrowi naprawdę się dużo rzeczy pomyliło.

PostNapisane: 6 września 2023, 21:19 

Zawsze bezpieczniej byłoby od sowieckich, wśród nich przynajmniej jakieś znaczniejsze nazwiska się przewijały od czasu do czasu. ;-)

PostNapisane: 6 września 2023, 23:03 

Posty na Forum KP: 6471
Wahałbym się, czy określenie "jedna z najwybitniejszych reżyserek świata" pasuje do Holland. Jest reżyserką dobrą, tu nie mam wątpliwości. Już jakiś czas temu tu zresztą się na temat jej kina wypowiedziałem. Moim zdaniem trochę jej jednak do owej wybitności brakuje, m.in. ze względu na wcale niemała liczbę projektów chybionych, filmów średnich bądź zwyczajnie nieudanych.

PostNapisane: 6 września 2023, 23:15 

Ma potknięcia, to jasne, ale jednak jeśli wziąć pod uwagę reżyserujące kobiety (a zaczynała Holland w czasach, gdy kobietom w tym zawodzie było o wiele bardziej pod górkę niż dzisiaj), to jednak w tej, że tak powiem, kategorii płciowej, zdecydowanie należy do światowej czołówki.

PostNapisane: 7 września 2023, 10:26 

A, tak. Tu się zgadzam.

PostNapisane: 9 września 2023, 23:38 

"Zielona granica" otrzymała Nagrodę Jury na festiwalu w Wenecji.

PostNapisane: 21 września 2023, 18:35 

A propos "Zielonej granicy" - zastanawia mnie tylko jak to jest u licha możliwe, że politycy (serio mniejsza o to co ja o nich sądzę osobiście, lub co ktokolwiek o nich sądzi, bo nie o politykowanie tu chodzi) nie znają, nie rozumieją, nie wiem co jeszcze - zjawiska "efektu Streisand". Nie ma wśród moich znajomych chyba nikogo, kto by nie przebierał nogami, by pójść do kina na ten film. A jeszcze z miesiąc temu większość nawet nie wiedziała, że powstał. Zjawisko "efektu Streisand" znane jest od lat. Jest nazwane, opisane, można się z nim dokładnie zapoznać w każdej wyszukiwarce internetowej. Jak można nie pojmować, że jak się w kontekście jakiegoś filmu powie "tylko świnie siedzą kinie", jeśli minister czy prezydent będą o nim mówić, to polecą do kin istne tabuny widzów??? Może jestem jako Asperger zbyt logiczny w swoim pojmowaniu świata, ale nie mogę tego po raz kolejny pojąć i takie wielkie "JAK TO MOŻLIWE" mi się w głowie pojawia.

PostNapisane: 21 września 2023, 19:41 

Otóż wyjaśniam, że nie chodzi o to, by ludzie na film nie poszli, tylko żeby wzbudzić kontrowersje - nawiasem mówiąc, najlepiej takie pomiędzy tymi, którzy film zobaczyli, i tymi, którzy go nie zobaczyli, żeby przypadkiem nie doszło do jakiegoś konsensusu ;-)

PostNapisane: 21 września 2023, 20:56 

No chyba, że tak. :-)
Swoją drogą szkoda, że bierzemy z Amerykanów tyle różnych słabych kawałków, a nie mamy dystansu, takiego jak oni - w amerykańskich filmach bynajmniej nie artystycznych, ale zwykłych komercyjnych strzelankach aż się roi od funkcjonariuszy amerykańskich służb mundurowych skorumpowanych, psychopatycznych, itp. :-D
Rzecz jasna te dywagacje są pewnie i tak na nic, bo chyba Pan Anatol ma rację, nie chodzi o nic innego poza kampanią wyborczą. :-D

PostNapisane: 21 września 2023, 21:22 

Posty na Forum KP: 127
Nagroda w Wenecji... Czy to ten sam kraj, który ma Lampedusę?

PostNapisane: 21 września 2023, 23:09 

Nie widzę związku. To nie Włosi przyznają na tym festiwalu nagrody, tylko międzynarodowe jury.

PostNapisane: 27 sierpnia 2024, 16:02 

Może i jest dobrą reżyserką, ale niestety jej poglądów plus to jak nagrała Zieloną Granicę, - po prostu nie popieram. Uważam, że to, ze niektórzy nazywają ją propagandystką itd. jest po prostu słuszne. Jest to oczywiście moja opinia i macie się prawo z nią nie zgodzić. Co do jej filmów - to okay np. Całkowite Zaćmienie. Coś jeszcze pisali tutaj https://jastrzebiezdroj24.pl/polskie-fi ... i-nowosci/ Ale to jakieś chyba tylko jedno zdanie na temat pani Holland.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]