Forum Polskiego Kina

Teraz jest 21 grudnia 2024, 19:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 listopada 2022, 11:58 

Posty na Forum KP: 6471
Rafal Dajbor napisał(a):
W pierwszej serii popularny bluzg na "k" pada jeden raz - przy zwłokach Kamila Zybertowicza (Tomasz Kozłowicz).

Właśnie. Doskonale pamiętam tę scenę i grube słowo, które wtedy robiło na mnie wrażenie, bo miałem 14 lat. "Jak go, k..., pilnowaliście?".
Ale poza tym to rzeczywiście bardzo grzeczny serial, zważywszy w jakim środowisku się rozgrywa i o czym opowiada.

PostNapisane: 16 listopada 2022, 21:41 

Posty na Forum KP: 127
Tuż po premierze pierwszego odcinka był jakiś wywiad na żywo z reżyserem i konstatacja prowadzącej: "a więc jednak można zrobić film sensacyjny bez przekleństw".

PostNapisane: 25 grudnia 2022, 11:51 

Posty na Forum KP: 1006
W bodajże ostatnim ''Retro'' autorowi artykułu o ''Brunet wieczorową porą'' z cyklu ''Za kulisami filmu'', dwie postacie zlały się w jedną, bowiem słowa uczestnika popijawy w warsztacie samochodowym (Jerzy Karaszkiewicz) przypisuje postaci granej przez Jana Himilsbacha.
Chodzi o słynne ''Panowie... pijcie dalej sami. Ja już widzę białe samochody.'' które bez dwóch zdań w filmie Stanisława Barei wypowiada postać grana przez Karaszkiewicza.

PostNapisane: 26 grudnia 2022, 00:28 

Posty na Forum KP: 537
Oczywiście, że Jerzy Karaszkiewicz.
Jan Himilsbach nawet by nie mógł, bo o dziwo gra zupełnie trzeźwego i trzeźwy zostaje wyrzucony z warsztatu przez Andrzeja Fedorowicza.

PostNapisane: 2 stycznia 2023, 11:10 

Posty na Forum KP: 1073
Swego rodzaju kuriozum - błąd, i to podwójny, w quizie na temat wiedzy o kultowym polskim kinie :icon_lol: W pytaniu nr 7 grany przez Paka Zdzisław Dyrman zamienił się w Stanisława Dyrmę :-D

https://www.plotek.pl/plotek/13,154581, ... uizywyniki

PostNapisane: 18 stycznia 2023, 00:20 

Posty na Forum KP: 1403
Kuriozum w wydaniu z Onetu.
Rzadko wchodzę na tzw. testy, chyba, że zrobione wszystko co miało być zrobione. Ostatni papieros przed snem i bezmyślne surfowanie po Internecie.
Test z polskich filmu, w opisie do poprawnej odpowiedzi z pytania o "Stawkę większą niż życie"

dowiadujemy się

że postać Hermanna Brunnera grał...

LEON NIEMCZYK !!!

PostNapisane: 18 stycznia 2023, 07:52 

Oj, się czepiasz drobiazgów... Podobni przecież tacy do siebie Karewicz z Niemczykiem. I nazwiska niemal identyczne. ;-)

PostNapisane: 18 stycznia 2023, 11:02 

I obaj grali z Gorczyńskim. :-D A tak poważnie mówiąc, to podejrzewam nie tyle brak wiedzy, co po prostu pośpiech we wklepywaniu w komputer. Co oczywiście nie umniejsza rangi błędu, bo jest on kuriozalny.

PostNapisane: 18 stycznia 2023, 11:17 

Rafal Dajbor napisał(a):
A tak poważnie mówiąc, to podejrzewam nie tyle brak wiedzy, co po prostu pośpiech we wklepywaniu w komputer.

Oby. Aczkolwiek wątpię. Dzisiaj naprawdę bym się nie zdziwił, słysząc, że jakiś młody człowiek, zamieszczający wpisy w portalu internetowym, myli Niemczyka z Karewiczem. Bohaterów Marvela może nie pomyli, ale z wybitnymi polskimi aktorami może być gorzej. Takie czasy.

PostNapisane: 22 stycznia 2023, 14:45 

Cfeter napisał(a):
Ledwo co zacząłem lekturę książki Jacka Wakara "Pierwsze życie Marka Kondrata" , a już dowidziałem się o istnieniu Jerzego Kurnakowicza i Ignacego (!) Wołłejki :icon_e_surprised:

Tam są jeszcze inne "kwiatki". Możemy dowiedzieć się choćby, że druga seria "Ekstradycji" (1997) powstała przed "Psami" Pasikowskiego (1992). Tak twierdzi w rozmowie z autorem Olaf Lubaszenko. :icon_eek: Ponadto Wojciech Malajkat mówi, że z Kondratem zagrał tylko w "Ogniem i mieczem", czego autor nie prostuje, a przecież wspólnie wystąpili też w "V.I.P" Machulskiego. Te błędy są tak dziwaczne, jakby rozmowy nie były autoryzowane, co jest przecież niemożliwe... Tak czy inaczej wydaje mi się zdumiewające, że: 1) mogły być popełnione przez ludzi kina, 2) autor ich nie zauważył.

PostNapisane: 22 stycznia 2023, 18:42 

Że mogły być popełnione przez ludzi kina to mnie nie dziwi. Odbyłem grubo już ponad 100 rozmów o Gorczyńskim na stronę i chyba z drugie tyle wywiadów dla prasy z aktorami, reżyserami i zadziwiało mnie nieraz jak pamięć płatała im figle. Ile razy to ja prostowałem im pamięć w kwestii ich własnych życiorysów. Ale że autor nie zauważył... No to już jednak znacznie gorzej.

PostNapisane: 9 lutego 2023, 13:53 

Posty na Forum KP: 2675
Na portalu stronakobiet.pl ukazał się 07.02 artykuł o Beacie Tyszkiewicz. Dowiadujemy się z niego miedzy innymi, że zagrała rolę Izabeli Łęckiej w filmie „Lalka”…Andrzeja Wajdy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]