Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 52, 53, 54, 55, 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 września 2022, 05:44 

Posty na Forum KP: 1403
A 07.10. na TVP Historia o 20:45 i 21:35 pierwsza i druga część TTV z 1972r. według Leona Kruczkowskiego i w reżyserii Jana Bratkowskiego pt. "Kordian i cham". W głównych rolach: Jan Englert, Władysław Hańcza oraz Jerzy Zelnik.

PostNapisane: 13 września 2022, 01:21 

Posty na Forum KP: 127
Dzisiaj w TVP1 była powtórka "Warszawy". Nasunęła mi się taka konstatacja: jak silna musi być w Polsce tęsknota za tużprzedwojenną Warszawą. Która to już inscenizacja z wykonem piosenki o pannie Andzi co ma wychodne...

PostNapisane: 23 września 2022, 22:33 

Posty na Forum KP: 6471
Brunner napisał(a):
Wreszcie coś odgrzebali. 23 września o 20:15 na TVP Historia Teatr Sensacji "Twarz pokerzysty" J. Hena z Januszem Gajosem w roli głównej. Od razu zwracam się np. do Pana Anatola o nagranie :) Słuchałem radiowej wersji tego spektaklu (w roli głównej Henryk Bąk) i muszę przyznać, że scenariuszowo jest to bardzo ciekawe. Warto też wspomnieć, że jest to pierwszy Teatr Sensacji nagrany na taśmie kolorowej. Obok Gajosa występują m.in.: Zygmunt Hübner, Janusz Bukowski, Eugeniusz Kamiński, Józef Fryzlewicz, Emilia Krakowska, Bogdan Baer, Bolesława Płotnicki, Michał Pluciński, Stanisław Gawlik, Czesław Lasota, Krzysztof Kumor, Janusz Paluszkiewicz i Eugeniusz Robaczewski.

Nieudane, niestety. Mimo tylu świetnych nazwisk jakieś wymuszone, zagrane bez przekonania. Gajos jako domorosły detektyw chodzi i deklamuje, jakby na odczepnego. Trochę mi przypomniał Cieślaka z "07...", co przy całej mojej sympatii dla serialowego Borewicza komplementem dla Gajosa raczej nie jest. Karel śmieje się i płacze na przemian i w zasadzie tyle można powiedzieć o jej roli. Z kolei Hübner sprawia wrażenie śmiertelnie znudzonego swoim występem. Zaskakujące, ale chyba najlepiej wypadł Fryźlewicz, za którym nigdy nie przepadałem.
Nie wiem, co zawiodło. Kiepskie prowadzenie aktorów przez reżysera czy niezbyt dobry tekst Hena? Może jedno i drugie.
W każdym razie, jeśli ktoś nastawia się na "Prawo i pięść" w teatralnej wersji, to srodze się zawiedzie.

PostNapisane: 24 września 2022, 19:31 

Posty na Forum KP: 1249
karel napisał(a):
Nieudane, niestety. Mimo tylu świetnych nazwisk jakieś wymuszone, zagrane bez przekonania. Gajos jako domorosły detektyw chodzi i deklamuje, jakby na odczepnego. Trochę mi przypomniał Cieślaka z "07...", co przy całej mojej sympatii dla serialowego Borewicza komplementem dla Gajosa raczej nie jest. Karel śmieje się i płacze na przemian i w zasadzie tyle można powiedzieć o jej roli. Z kolei Hübner sprawia wrażenie śmiertelnie znudzonego swoim występem. Zaskakujące, ale chyba najlepiej wypadł Fryźlewicz, za którym nigdy nie przepadałem.
Nie wiem, co zawiodło. Kiepskie prowadzenie aktorów przez reżysera czy niezbyt dobry tekst Hena? Może jedno i drugie.
W każdym razie, jeśli ktoś nastawia się na "Prawo i pięść" w teatralnej wersji, to srodze się zawiedzie.

Rzeczywiście, spektakl niebyt udany, mimo udziału w nim wielu fantastycznych aktorów. Akcja jakoś taka niemrawa, a zachowanie bohaterów sztuczne, podobnie jak dialogi. Choć jest parę wyjątków, a i spektakl całkiem atrakcyjny wizualnie, ze względu na zmieniającą się scenerię, szerokie kadry, sceny w restauracji itp.
Gajos trochę denerwujący, grał z manierą podobną do tej w "Kocich śladach": taki jakby zblazowany, zdystansowany, wręcz rozlazły. Czyżby popadł w dłuższy letarg i samozadowolenie po sukcesie Pancernych? Zgodnie z logiką scenariuszową, bohater grany przez Gajosa powinien raczej wykazywać się determinacją i pasją w poszukiwaniu agenta - zdrajcy, a on tak jakby z uśmiechem i totalnym luzem chodzi od jednego świadka do drugiego i przepytuje od niechcenia. Porównania do Cieślaka nie wydają mi się trafne, zupełnie nie wyczuwam analogii. Borewicz to był kawał skurczybyka z ciętym językiem i chamskimi odzywkami niekiedy również wobec kobiet. Cieślak odtwarzał tę postać bardzo autentycznie, jak prawdziwy aktor. Tutaj, w przypadku Gajosa jest duże rozczarowanie.
Jeśli chodzi o wspomniane wyjątki, to podobali mi się aktorzy w rolach drugoplanowych (exc. Irena Karel ;-) ): Płotnicki, Baer, Gawlik i Kumor.

PostNapisane: 25 września 2022, 17:38 

Jeszcze nie widziałem (heheh ;)) ale od znajomego słyszałem dość podobne opinie. Również wyróżnia drugi plan (jeszcze Michała Plucińskiego).

PostNapisane: 21 października 2022, 11:20 

Dziś na Historii "Epilog" autorstwa i w reżyserii Macieja Wojtyszki z Janem Nowickim w roli Adama Mickiewicza.

PostNapisane: 2 listopada 2022, 17:36 

18.11..o godz. 20 na TVP Historia "Zapiski majora Pycia" według "Generała Barcza". W obsadzie Dmochowski, Bąk, Hańcza, Pietruski, Pyrkosz (wtedy jeszcze aktor spoza stolicy więc jego udział jest swoistym ewenementem), Mikołajska, Horecka, Pawlik, Gliński, Płotnicki

PROSZE O NAGRANIE :)

PostNapisane: 10 listopada 2022, 00:24 

Posty na Forum KP: 127
Pamiętam spektakl z początku lat 80. Wśród postaci był niejaki Kacyk. Taka dziwna komedia pomyłek, dziwnych gości w pewnym mieszkaniu, itp. Pamięta ktoś?

PostNapisane: 24 listopada 2022, 18:39 

23 grudnia o 20:40 na TVP Historia emisja "Powrotu posła" Niemcewicza z 1977r.
W obsadzie Maciej Maciejewski, Barbara Horawianka, Janusz Kłosiński, Renata Kossobudzka, Ewa Borowik, Wojciech Brzozowicz, Piotr Loretz, Małgorzata Pritulak i Maciej Damięcki. To w rolach znanych z dramatu bo wydaje się, że spektakl nie jest li tylko inscenizacją tekstu Niemcewicza bo dodatkowo pojawiają się postaci m.in. Komentatora (Gustaw Holoubek), Króla Stanisława Augusta (Gabriel Nehrebecki), Generałowej Grabowskiej (Małgorzata Lorentowicz), Jana Suchorzewskiego (August Kowalczyk) czy samego Juliana Ursyna Niemcewicza (Wacław Szklarski)

PostNapisane: 20 grudnia 2022, 15:09 

Wczoraj TVP przypomniała spektakl z 2000 roku "Urodziny mistrza", w którym główną rolę zagrał Jan Nowicki. Wcześniej zastanawiałem się, dlaczego akurat to przedstawienie wybrano, skoro ani to sztuka wybitna, ani spektakl jakoś szczególnie dobrze oceniany i zapamiętany. Po obejrzeniu (wcześniej go nie widziałem) stwierdzam jednak, że był to dobry wybór. Napisana przez Zbigniewa Książka i zaadaptowana dla Teatru TV przez Martę Meszaros sztuka nabrała wraz ze śmiercią Nowickiego nowych znaczeń, jest nie tylko hołdem dla aktora, ale też jego szczególnym pożegnaniem. Nie ponurym i smutnym, ale w sumie pogodnym, drapieżnym i pełnym charakterystycznego dla Nowickiego humoru i dystansu. Do tego O. Lubaszenko, Zawadzka, Charewicz, Orzechowski, Dedek, Telega i nader wdzięczna Samusionek. Można się nostalgicznie uśmiechnąć, doceniając zarazem krakowskie smaczki w rodzaju tytułów, które główny bohater czyta w gazecie, np. "Franek Smuda wraca pod Wawel". Jak wiadomo Nowicki był wielkim kibicem Wisły Kraków.

PostNapisane: 25 stycznia 2023, 20:20 

Posty na Forum KP: 1074
Przybyło kilka spektakli :
-"Cyd"
-"Grube ryby"
-"Ciężkie czasy"
-"Znajomek z Fiesole"

A tutaj spektakl "Lizystrata" Antoniego Halora.Obsada przednia ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=0RvynvK0Xfc

PostNapisane: 30 stycznia 2023, 03:47 

Już trochę czasu minęło więc zaryzykuję pytanie:
Ma ktoś "Powrót posła" w reż. Rakowieckiego?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 52, 53, 54, 55, 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]