Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 października 2019, 23:39 

Posty na Forum KP: 1403
Właśnie obejrzałem odcinek Teatru Sensacji "Człowiek, który stracił pamięć" i stwierdziłem, że to jeden z najlepszych odcinków wliczając w to również serial. Wspaniałe skonstruowana fabuła iście prawdziwy kryminał w stylu Agathy Christie. Wspaniała rola aktorska Damiana Damięckiego, jest on dużo lepszy od swojego brata Macieja z odcinka "Genialny plan pułkownika Krafta". Interesujące są również postacie grane przez Elżbieta Kępińska i Janusza Bukowskiego, genialny Józef Pieracki jako Poller (rola negatywna to u tego aktora rzadkość) i fantastyczny zagrany z werwą, charyzmą i... humorem Eberhardt (Janusz Bylczyński). Tego ostatniego jak na mój gust było trochę za mało. Co ciekawe jest to jedyny odcinek całej serii której nie reżyserował ani Andrzej Konic ani Janusz Morgenstern. Jedynym słabym elementem odcinka jest tragiczny Tadeusz Borowski, w jego spojrzeniu możemy od razu się domyślać wszystkiego, prawie, że podaje swoją rolę na talerzu a jednocześnie gra wyjątkowo kiepsko. Interesujące postaci drugoplanowe stwarzają: Tomasz Zaliwski, Helena Dąbrowska i Emilia Krakowska. Nie są to nazwiska z ówczesnych pierwszych stron gazet, natomiast znakomity scenariusz, wspaniała reżyseria i bardzo interesujące role aktorskie spowodowały, że odcinek ten oglądało mi się najlepiej ze wszystkich odcinków Teatrów Sensacji i zaliczyłbym go jak napisałem do grona najlepszych odcinków całej serii.

PostNapisane: 17 października 2019, 16:33 
ADMINISTRATOR

Dzisiaj przeglądałem nagrane odcinki i... brakuje mi "Partii domina". Czy ktoś może rozwiać moje wątpliwości, co do emisji? Była i nie nagrałem, czy też nie było? ;-)

PostNapisane: 17 października 2019, 19:35 

Była w niedzielę półtora tygodnia temu. Mogę nawet podzielić się nagraniem. ;-)

PostNapisane: 17 października 2019, 20:28 

Fantastyczne są te odcinki Teatru Sensacji Stawki większej niż życie.
Szczególnie ostatnio podoba mi się cała druga seria, czyli te 5 odcinków, które mają miejsce w drugiej połowie lat 40-tych.
Odcinek Cicha przystań oraz Czarny Wilk von Hubertus to moje faworyty z drugiej serii.
W Cichej przystani, w górskim schronisku w Szwajcarii, Hans Kloss występuje w super klimatycznym, narciarskim swetrze, także nie zawsze w mundurze ;-)
Scenografia w tym też odcinku jest jedną z najlepszych z całej serii wg. mojej oceny.
Szkoda, że w serialu telewizyjnym nie było drugiej serii, tej właśnie powojennej, byłoby równie bardzo ciekawie.

Pozdrawiam Forumowiczów!

PostNapisane: 20 lipca 2022, 12:04 
ADMINISTRATOR

Czy ktoś z Was nagrywał może powtarzaną ostatnio Kobrę "Jak błyskawica"?

Edit:
Bardzo dziękuję za odzew na pw, sprawa załatwiona :-)

PostNapisane: 11 listopada 2022, 11:31 

Posty na Forum KP: 1403
Cfeter napisał(a):
MarianPaz napisał(a):
To ta scena - http://www.tvp.pl/seriale/archiwalne/al ... art_rec=16
Milicjanta gra w niej Andrzej Żółkiewski, ale wcale bym się nie zdziwił gdyby ta Kobra została nagrana na potrzeby serialu.

Żółkiewski w Teatrze Telewizji po raz pierwszy zagrał w "Selekcji",więc jest tak jak piszesz :)

Małe sprostowanie. Andrzej Żółkiewski zadebiutował w TTV w roli rycerza Bolesława Krzywoustego w II części "Kronice polskiej Galla Anonima" (1977r.) "Selekcja" była druga :)

PostNapisane: 13 maja 2024, 22:41 

Posty na Forum KP: 127
Dzisiaj premiera "Powiem wam, jak zginął" z czołówką "Kobry". Tak przy okazji, autorem animacji czołówki "Kobry" jest Witold Giersz (rocznik 1927, nadal żyjący). Sporo reżyserował - może warto dodać go do listy najstarszych aktorów i reżyserów?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]