Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 08:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 maja 2022, 22:27 

Posty na Forum KP: 768
Ogladałem "W naszym domu" i stwierdzam że Karabasz dość przewrotnie stawia tam pytania do Polaków o ich wybory na przyszłość. Tak jak by nie miał pewności co do rezultatu tych przemian, które nastepują, a są one nieuchronne ponieważ Polacy mają dosyć ustroju socjalistycznego i ciągłego stania w kolejce po dobrobyt. Spektakl przedstawia nam trzy
pokolenia Polaków jedni stoją na rozdrożu nie mogąc się zdecydować czy żyć w Polsce czy korzystać z okazji brać paszport i uciekać za granicę. Drudzy ochoczo i z entuzjazmem opowiadają o zmianach w Polsce po 1989 roku oraz nie widzą dużego problemu w tym, że dotychczas byli funkcjonariuszami organów państwowych i wyznawali czerwone poglądy a teraz się przemalują i będą żyć już bez podwójnej osobowości.Są też przedstawiciele pokolenia którzy brali udział w 2 wojnie św i odbudowywali ten kraj z wojennych
zniszczeń. Tym zostają tylko wspomnienia bo nie łączą żadnych perspektyw ze zmianami, które dokonują się w kraju. Czują jakąś wewnętrzną satysfakcję z tego co robili i co udało im się zrealizować ale to zadowolenie podszyte jest jakąś obawą aby ich wysiłek nie został jakimś nieodpowiedzialnym ruchem zniweczony (symboliczna scena ze ściętym drzewem).
Spektakl jest poprawnie zagrany przez wszystkich aktorów. To nie jest jakieś wybitne przedstawienie.
Podczas rozmów możemy się dowiedzieć ciekawych argumentacji uzasadniających poszczególne wybory jakich dokonują bohaterowie spektaklu oraz jakie kryteria brane są pod uwagę.
Myslę że Kazimierz Karabasz chciał nam wszystkim zasygnalizować jak wielka jest waga wyboru i konieczność analizy jego konsekwencji aby dokonać go w pełni świadomie i w przeswiadczeniu że dokonaliśmy go jako ludzie wolni a nie pod wpływem cudzych rad , podszeptów czy jakiejś formie nacisku.

PostNapisane: 16 maja 2022, 19:19 

Posty na Forum KP: 1074
Kazimierz Jankowski napisał(a):
Ogladałem "W naszym domu" i stwierdzam że Karabasz dość przewrotnie stawia tam pytania do Polaków o ich wybory na przyszłość. Tak jak by nie miał pewności co do rezultatu tych przemian, które nastepują, a są one nieuchronne ponieważ Polacy mają dosyć ustroju socjalistycznego i ciągłego stania w kolejce po dobrobyt. Spektakl przedstawia nam trzy
pokolenia Polaków jedni stoją na rozdrożu nie mogąc się zdecydować czy żyć w Polsce czy korzystać z okazji brać paszport i uciekać za granicę. Drudzy ochoczo i z entuzjazmem opowiadają o zmianach w Polsce po 1989 roku oraz nie widzą dużego problemu w tym, że dotychczas byli funkcjonariuszami organów państwowych i wyznawali czerwone poglądy a teraz się przemalują i będą żyć już bez podwójnej osobowości.Są też przedstawiciele pokolenia którzy brali udział w 2 wojnie św i odbudowywali ten kraj z wojennych
zniszczeń. Tym zostają tylko wspomnienia bo nie łączą żadnych perspektyw ze zmianami, które dokonują się w kraju. Czują jakąś wewnętrzną satysfakcję z tego co robili i co udało im się zrealizować ale to zadowolenie podszyte jest jakąś obawą aby ich wysiłek nie został jakimś nieodpowiedzialnym ruchem zniweczony (symboliczna scena ze ściętym drzewem).
Spektakl jest poprawnie zagrany przez wszystkich aktorów. To nie jest jakieś wybitne przedstawienie.
Podczas rozmów możemy się dowiedzieć ciekawych argumentacji uzasadniających poszczególne wybory jakich dokonują bohaterowie spektaklu oraz jakie kryteria brane są pod uwagę.
Myslę że Kazimierz Karabasz chciał nam wszystkim zasygnalizować jak wielka jest waga wyboru i konieczność analizy jego konsekwencji aby dokonać go w pełni świadomie i w przeswiadczeniu że dokonaliśmy go jako ludzie wolni a nie pod wpływem cudzych rad , podszeptów czy jakiejś formie nacisku.

Widziałem jakiś czas temu i przyznam,że oglądało mi się to niczym dokument,którego mistrzem był przecież reżyser.

PostNapisane: 27 maja 2022, 13:46 

Posty na Forum KP: 6471
Dzisiaj w cyklu Teatr Historii "Mein Kampf" w reż. Glińskiego z Barcisiem, Matyjaszkiewiczem i Janem Kociniakiem.

PostNapisane: 13 czerwca 2022, 23:11 

Jak zwykle obejrzałem zakończenie festiwalu Dwa Teatry, choć tym razem nieco mniej uważnie niż zwykle.
To nie był najlepszy rok dla Teatru TV, na co z pewnością wpływ miały ciągłe zawirowania związane z pandemią, ale i inne kwestie. Dość powiedzieć, że w konkursie brało udział jedynie 12 przedstawień, co jest liczbą mizerną (po części wynika ona też z powodów pozaartystycznych, bo sezon był skrócony - poprzednia gala miała wszak miejsce we wrześniu zeszłego roku).
Grand Prix przypadło niedawnej premierze, czyli "Królowi Edypowi" i z pewnością tegoroczny zwycięzca budzi u mnie mniejsze kontrowersje niż ten z zeszłej edycji ("Dzień gniewu"). Inna sprawa, że po prostu konkurencja była, jako się rzekło, niewielka. Nagrody aktorskie dla Magdaleny Kuty ("Matka odchodzi według Różewicza"; nie widziałem tego monodramu) i Piotra Polka ("Akompaniator" - tu jestem nieco zaskoczony. Nie uważam tej roli za złą, ale czy aż na aktorską nagrodę zasługuje?).
Galę prowadzili w miarę sprawnie Przemysław Stippa i Katarzyna Sanocka, choć on był nieco manieryczny, a ona mówiąc w zasadzie nie otwiera ust. Ale w porównaniu z koszmarną Klynstrą-Komarnicką z zeszłego roku to i tak postęp, jeżeli chodzi o konferansjerów.

PostNapisane: 16 czerwca 2022, 22:07 

Posty na Forum KP: 1403
karel napisał(a):
Piotra Polka ("Akompaniator" - tu jestem nieco zaskoczony. Nie uważam tej roli za złą, ale czy aż na aktorską nagrodę zasługuje?)..

Ja oczywiście tego spektaklu nie widziałem, ale Wojciech Majcherek z którym miałem zajęcia na AT (i chyba właśnie te oraz jego brata, Janusza, wspominam najmilej i doceniam najbardziej) stwierdził, że Polk otrzymał tę nagrodę z braku innych, lepszych, kandydatów

PostNapisane: 17 czerwca 2022, 09:10 

No właśnie. Po prostu nie bardzo było w czym wybierać.

PostNapisane: 17 czerwca 2022, 22:27 

Posty na Forum KP: 127
Nie podoba mi się festiwal "Dwa Teatry". Przede wszystkim: TVP i Polskie Radio same sobie przyznają nagrody.

PostNapisane: 17 czerwca 2022, 23:48 

Posty na Forum KP: 537
Geo Dutour napisał(a):
Nie podoba mi się festiwal "Dwa Teatry". Przede wszystkim: TVP i Polskie Radio same sobie przyznają nagrody.

Jakie to praktyczne i jak zmniejsza napięcia i problemy. :-D :-D :-D

PostNapisane: 18 czerwca 2022, 12:27 

Geo Dutour napisał(a):

Mnie się nie podoba już od dłuższego czasu. Oglądam niejako z przyzwyczajenia.

PostNapisane: 14 lipca 2022, 21:16 

Posty na Forum KP: 1074
Nowych spektakli przestało przybywać :-|
Obejrzałem większość wrzuconych i tu wzmiankowanych, ale sprzydałyby się kolejne ;-)

PostNapisane: 18 lipca 2022, 00:13 

Witam, czy ktoś może mi pomóc odnaleźć tytuł (z tego co pamiętam spektaklu teatru telewizji) o człowieku, który chodził do lasu, żeby grzebać wisielców, którzy mu za to płacili. Zwany był chyba "kuternoga".

PostNapisane: 25 sierpnia 2022, 17:46 

Posty na Forum KP: 1403
Wreszcie coś odgrzebali. 23 września o 20:15 na TVP Historia Teatr Sensacji "Twarz pokerzysty" J. Hena z Januszem Gajosem w roli głównej. Od razu zwracam się np. do Pana Anatola o nagranie :) Słuchałem radiowej wersji tego spektaklu (w roli głównej Henryk Bąk) i muszę przyznać, że scenariuszowo jest to bardzo ciekawe. Warto też wspomnieć, że jest to pierwszy Teatr Sensacji nagrany na taśmie kolorowej. Obok Gajosa występują m.in.: Zygmunt Hübner, Janusz Bukowski, Eugeniusz Kamiński, Józef Fryzlewicz, Emilia Krakowska, Bogdan Baer, Bolesława Płotnicki, Michał Pluciński, Stanisław Gawlik, Czesław Lasota, Krzysztof Kumor, Janusz Paluszkiewicz i Eugeniusz Robaczewski.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]