Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Krawiec
PostNapisane: 10 maja 2022, 14:37 

Posty na Forum KP: 127
Chylę czoła przed charakteryzatorami Danuty Stenki. Nie poznałem, nie było szans. No dobrze, ale co z głosem? Czy to możliwe, że to NIE BYŁ dubbing? Normalnie w to nie wierzę.
Generalnie mamy ostatnio cały cykl przedstawień, realizowanych w jakichś futurystycznych, nowoczesnych wnętrzach: szybkobieżne windy, wielkie rusztowania z błyszczących rur, wielkie szklane akwaria, marmurowe schody, dworcowe przestrzenie, itp. A ja tęsknię za spektaklami realizowanymi w zwykłym telewizyjnym studiu. Mam już dość tego kapitalistycznego blichtru i full wypasu. Może jestem niedzisiejszy?

Tytuł: Re: Krawiec
PostNapisane: 10 maja 2022, 20:21 

Posty na Forum KP: 6471
Spektaklu jeszcze nie widziałem, ale mam podobnie jak Ty. Wydaje mi się, że większość współczesnych twórców Teatru TV za bardzo skupia się na warstwie wizualnej przedstawienia i w tym wszystkim ginie gdzieś sam tekst i to, co z sobą niesie. Przecież najważniejsza jest sama sztuka, a reszta to tylko - ważny, ale jednak dodatek. Można zrobić teatr, w którym za dekorację posłużą tekturowe meble a i tak będziemy mieli wybitny spektakl. Niestety najwyraźniej dzisiejsi reżyserzy uważają inaczej.

PostNapisane: 10 maja 2022, 22:29 

Posty na Forum KP: 537
Obawiam się, że to nie kwestia reżyserów, a przynajmniej nie tylko - ale instytucji produkujących, czyli dających pieniądze. Nikt nie wyłoży pieniędzy na spektakl z tekturowymi meblami, na spektakl w stylu, który skończył się mniej-więcej w połowie lat 90. XX wieku. To minęło i se ne vrati.

PostNapisane: 11 maja 2022, 14:28 

Moja uwaga o tekturowych meblach była pewną metaforą, uogólnieniem, podkreśleniem tego, że często ważniejsze jest nie jak, ale co chcemy powiedzieć.
Aczkolwiek też bym polemizował. Teatr to nie kino czy seriale, to obecnie w TV sfera niszowa, oglądają go ci, którzy teatrem w ogóle zwyczajnie w świecie się interesują. Reszta widzów i tak nie zaszczyci go spojrzeniem - niezależnie od tego jak rozbuchana byłaby warstwa wizualna. Zresztą, na TVP Kultura zdarzają się wciąż spektakle ze skromną, minimalistyczną scenografią, a nawet monodramy.
Tak więc wydaje mi się mimo wszystko, że to nie kwestia pieniędzy, a raczej błędnego myślenia o widzu i zakładania z góry, że ten współczesny musi mieć wszystko w eleganckim błyszczącym opakowaniu. Nie przeczę, tak niestety często bywa. Ale raczej nie w przypadku odbiorców sztuki teatealnej.

PostNapisane: 12 maja 2022, 00:09 

Posty na Forum KP: 127
Fakt faktem, że niektóre sztuki mają nawet już po pięć powojennych realizacji telewizyjnych. Mam wrażenie, że każdy nowy reżyser/producent chce po prostu zabłysnąć użyciem najnowszych w swoim czasie technologii telewizyjnych. A poprzednie realizacje pokrywa kurz zapomnienia. Smutne to trochę.

PostNapisane: 24 maja 2022, 11:20 

Geo Dutour napisał(a):
Chylę czoła przed charakteryzatorami Danuty Stenki. Nie poznałem, nie było szans. No dobrze, ale co z głosem? Czy to możliwe, że to NIE BYŁ dubbing? Normalnie w to nie wierzę.

Ja właśnie dzięki głosie rozpoznałem Stenkę w Krawcu, bo głos ona ma bardzo charakterystyczny. Rola ta zresztą świetna, jakaś taka upiorna, nieprzyjemna i powodująca spory dyskomfort u widza, a przynajmniej u mnie. Ale ze wszech miar interesująca. Podobnie zresztą jak i intrygujący jest sam spektakl - klimatyczny, wysmakowany estetycznie, z dobrą muzyką, choć zarazem niełatwy w odbiorze. Raczej na lata go nie zapamiętam i z pewnością nie będę miał potrzeby oglądania go po raz kolejny, jednak na tle obecnej mizerii w Teatrze TV jest to przynajmniej jakaś propozycja ze strony reżysera i aktorów.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]