Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 kwietnia 2022, 16:25 

Posty na Forum KP: 1006
Tym razem mój celownik padł na niejakiego Sebastiana999, który to dnia 09.09.2021 w pożegnaniu Wiesława Gołasa przypisał aktorowi rekord absolutny, jeśli chodzi o grane role w filmach reżyserowanych przez Stanisława Bareję. Niewątpliwie Gołas był ważnym dla i często współpracującym z reżyserem ''Nie ma róży bez ognia''...ale, gdy wracając ostatnio z pracy zacząłem myśleć o Wojciechu Pokorze i jego filmowych dokonaniach, w pewnym momencie zdałem sobie sprawę, iż pojawił się on u Barei aż dziewięciokrotnie !...więc jeśli ktoś miałby dzierżyć ten absolutny rekord to chyba jednak on...Absolutnie ! :-D

PostNapisane: 15 kwietnia 2022, 10:21 

Posty na Forum KP: 6471
U mnie w domu zawsze były tzw. zdzieraki, czyli małe kalendarze ze zdzieranymi kartkami, na których są różne rocznice i ciekawostki. Na jednej z takich kartek mamy informację, że Juliusz Machulski pojawił się w swoim filmie "King size". :-)

PostNapisane: 27 kwietnia 2022, 00:11 

Posty na Forum KP: 537
A ja z kolei czasem w poszukiwaniu błędów zapuszczam się do dziedzin pokrewnych filmowi, czasem nawet obejmujących te same osoby, które znamy z ekranu. Czyli do teatru, estrady, szeroko pojętej sztuki występowania.
I właśnie w "Trybunie" z lutego znalazłem felieton pana Łanochy, drwiący niemiłosiernie z faktu, że wokalistą Budki Suflera został Jacek Kawalec. Autor tak się zapętlił w swoich prześmiewczych woltach, że aż napisał, iż słowa "Nic nie może przecież wiecznie trwać" śpiewał Krzysztof Cugowski. :-D
Podejrzewam, że Anna Jantar i Romuald Lipko mogli się symultanicznie w grobach przewrócić, a jeśli przeczytali to Cugowski oraz autor tekstu, Andrzej Mogielnicki, to wyobrażam sobie ich miny. :-)

PostNapisane: 27 kwietnia 2022, 21:36 

Teraz z kolei coś "o sobie samym". :-D
W mojej książce "Mój mąż jest z zawodu dyrektorem, czyli jak u Barei 2" przypisałem Zofii Merle rolę Jenny w "Operze za trzy grosze" w reżyserii Konrada Swinarskiego. No niestety, ale Merle grała Betty, a nie Jenny. :-)

PostNapisane: 27 kwietnia 2022, 22:47 

Posty na Forum KP: 254
Rafal Dajbor napisał(a):
Teraz z kolei coś "o sobie samym". :-D
W mojej książce "Mój mąż jest z zawodu dyrektorem, czyli jak u Barei 2" przypisałem Zofii Merle rolę Jenny w "Operze za trzy grosze" w reżyserii Konrada Swinarskiego. No niestety, ale Merle grała Betty, a nie Jenny. :-)

"Tak, tak. Proszę państwa to jest typowy przykład samoobywatelskiej krytyki"

Jak to powiedziała kiedyś jedna Pani Uczycielka :-D

PostNapisane: 1 maja 2022, 15:20 

Valdi,''Odwrotnie, samokrytyki obywatelskiej'' :-D :-D

PostNapisane: 4 maja 2022, 13:10 

Posty na Forum KP: 1074
Czytam ciekawą skądinąd książkę Pawła Jaskulskiego "Niewygodna zagadka.Twórczość Janusza Nasfetera" i Mieczysława Czechowicza autor uporczywie tytułuje Marianem :icon_rolleyes: :-)

PostNapisane: 4 maja 2022, 22:29 

A ja mam coś z myszką. "UK Raport Gazeta Konstancińska" 10/1996 recenzuje film "Matka swojej matki" utrzymując, że grały w nim Maria Seneryn i Joanna Ziółkowska. :-D

PostNapisane: 17 maja 2022, 12:59 

Słucham w samochodzie różnych rozgłośni, ostatnio mam włączone Akademickie Radio Kampus. I oczywiście rozumiem, że dla prowadzących je bardzo niekiedy młodych ludzi aktorka zmarła w 2004 roku jest postacią na swój sposób "prehistoryczną", ale mimo wszystko irytuje mnie gdy w audycji o korkach ciągle słyszę, że Al. Solidarności stoi "od skweru Trafanowskiej".
Zwłaszcza, że to radio puszcza nie tylko muzykę, ale ma też ambitne audycje o naukowym charakterze, co powinno nieco zobowiązywać.

PostNapisane: 17 maja 2022, 13:26 

Posty na Forum KP: 6471
W sieci też można - nomen omen - natrafić na taki właśnie błędny zapis nazwiska. Swoją drogą dzięki Twojemu wpisowi dowiedziałem się, że ta aktorka została w ten sposób upamiętniona w stolicy. :-)

PostNapisane: 24 maja 2022, 19:35 

Miałem ostatnio okazję zerknąć w najnowszą publikację dotyczącą twórczości Stanisława Barei - ''Stanisław Bareja. Jego czasy i filmy'' - o której wspominała niedawno Nałka. Oprócz kilku wątpliwości, wpadły mi w oko dwa błędy.

Dorota Skotarczak przypisuje Katarzynie Barei (córce reżysera) scenę z czytaniem książek w obcym języku - słynne, kultowe ''Nie...tak, czytam''. Najwidoczniej dwie młode blondynki na zakładzie w Pol-Pimie zlały się w jedną postać/osobę. Czytająca młoda pani do której zagaduje Dudała (Tym) zostaje wezwana do ciemni, a dopiero potem pojawia się w kantorku Katarzyna Bareja z plastrem na uchu o czym informuje syko-szeptem Dudałę pracownik Pol-Pimu (Friedmann)

Z kolei przy omawianiu serialu ''Alternatywy 4" Skotarczak wymienia aktorów, którzy właśnie przy tej realizacji po raz pierwszy mieli okazję współpracować z reżyserem ''Misia'' i obok nazwisk Wilhelmiego, Voita i innych, wymienia również Kazimierza Kaczora :icon_cool:
Gdyby jeszcze w grę wchodziło tylko ''Nie ma róży bez ognia'' gdzie Kaczor w maciupeńkim epizodziku wcielił się pielęgniarza (z nie swoim głosem dodajmy)...ale przecież później była jeszcze, też epizodyczna, ale jakże o wiele bardziej znana, wręcz słynna rólka kierownika warsztatu co to na czas patrzy po gospodarsku...ale co ciekawe w rozdziale dotyczącym ''Co mi zrobisz jak mnie złapiesz'' wspomina o udziale aktora w tej produkcji.

.

PostNapisane: 4 lipca 2022, 19:13 

A ja mam tym razem błąd nie tyle filmowy, co popełniony w tekście przez filmowca.

Kinga Dębska w "Urodzie życia" 5/2019 smaży felieton o różnicach między kobietami a mężczyznami w dziedzinie przeżywania niepowodzeń, spędzania wolnego czasu i w ogóle. I oto w felietonie tym znajduje się takie zdanie: "Na przykład mężczyzna łowi ryby (czy ktoś widział kobietę łowiącą ryby?)".

Tak, widziałem, niejedną, wędkarek jest w Polsce wcale niemało i generalnie jak się zabiera za pisanie felietonu w którym się występuje z pozycji znawczyni tematu, to można by zerknąć na statystyki, są na stronach PZW, trochę wystarczy poszukać. A w ogóle od osoby, która uprawia taki zawód, jak reżyseria filmowa, zawód polegający na opowiadaniu ludzkich losów w formie historii, oczekiwałbym jednak..... nieco większej znajomości rzeczywistości, ludzi, świata.... Można się nie znać na czymś bardzo szczegółowym, ale wywracać się merytorycznie na takim banale - wręcz nie uchodzi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]