Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: "Furioza"
PostNapisane: 24 października 2021, 22:45 

Posty na Forum KP: 2675
Kolejny, po "Bad Boyu" Vegi, film o środowisku kiboli i jego ciemnych stronach/interesach. Tym razem historia nie jest tak jawnie inspirowana konkretnym klubem i jego perypetiami - powiedzmy, że nadmorskie miejsce akcj może sugerować któryś z klubów trójmiejskich, ale z kolei niektóre przedstawione w filmie zdarzenia przypominają mocno zdarzenia w Warszawie...
Ale "Furioza" jest filmem innym. O ile bowiem Vega, czy to rozmyślnie czy przez brak talentu skarykaturyzował kibolski światek, o tyle reżyser "Furiozy" podchodzi do sprawy mocno serio - i nawet z pewnym szacunkiem do określonych zasad w nim obowiązujących.
Punktem wyjścia dla scenariusza jest grupa dawnych przyjaciół z osiedla - przywódca grupy chuligańskiej Furioza "Kaszub", jego prawa ręka i główny wojownik Furiozy "Golden"; brat "Kaszuba" Mateusz, dawniej początkujący kibol i chuligan, a obecnie odsunięty od grupy za tchórzostwo....początkujący chirurg (sic!) ; oraz "Dzika", dawniej członkini Furiozy, po śmierci brata policjantka, aktualnie robiącą w narkotykach i przestępczości zorganizowanej....
I zaczynają się zawirowania i komplikacje relacji pomiędzy tą czwórką, a oliwy do ognia dolewają bohaterowie drugiego planu, czyli dwaj mafiosi Chabior i Bobrowski (pseudonimy już sobie podaruję) oraz zwierzchnik Dzikiej, w tej roli Łukasz Simlat, który ostatnio polubił najwyraźniej rolę policjantow.
Przy pewnych lukach i naciągnięciach scenariusz niewątpliwie wciąga widzą i to jest plus dla reżysera. Mimo, że film jest długi (2 h i 20 minut) to nie wierciłem się na foteliku i nie drętwiały mi nogi. Spora w tym zasługa aktorów, którzy się solidnie do swoich ról przykładają, ale też żwawego montażu, braku dłużyzn, film nie jest też specjalnie przegadany. Aczkolwiek gwoli sprawiedliwości - dialogi pozostawiają trochę do życzenia, sporo jest marnej jakości dowcipów, sporo schematyczności.
Kto się wyróżnia aktorsko?
W sumie nikt jakoś specjalnie :-) podobała mi się Ksiazkiewicz w odmienionym emploi, daje radę Banasiuk tym razem; Simlat gra innego gliniarza niż w "Rojscie" - tym razem gra cynika, brutala, uczciwego ale bez przesady. Bardzo fajnie zagrał Bobrowski - miał chyba najciekawszą postać, bezwzględnego bossa narkotykowego, dla którego jednak konserwatywne zasady kibolski są taką enklawą, w której w odróżnieniu od życia obowiązują jakieś normy.... Sporo się pisze o roli Damięckiego jako "Goldena" - wg mnie nie powala, ale kobietom się pewnie spodoba. Aha - bardzo podobała mi się rola aktora, którego mało co kojarzyłem do tej pory, czyli Konrada Eleryka - bardzo interesująco, oszczędnymi środkami zagrał rolę kibola z zasadami.
Film wg mnie ma podstawową wadę - zakończenie. Wygląda ono tak, jakby reżyser nagle się przestraszył, że ktoś sobie pomyśli, że to kibolstwo może nawet nie jest takie złe i niesie za sobą jakieś wartości - i szybciutko, doraźnie dokleił inny finał. A może tak miało być, może to taka szekspirowska aluzja - bo pewien szekspirowski motyw i wątek się w pewnym momencie w filmie pojawia? W każdym razie w moim odbiorze wypadło to jak "deus ex machina" i nie do końca trzyma się kupy....
Film mocny, momentami bardzo brutalny, raczej tylko dla widzów dorosłych. Ma swoje wady, ale nieźle się ogląda.
6,5/10.

Tytuł: Re: "Furioza"
PostNapisane: 11 kwietnia 2022, 14:37 

Pojawił się ostatnio na Netflixie, to i poświeciłem mu jeden wieczór. Moją irytację, jak zwykle, wzbudziło nagłośnienie dialogów. Za cholerę nie mogłem pewnych rzeczy zrozumieć z tego bełkotu - i po 15 minutach włączyłem napisy :-D
Niemniej jednak, film bardzo dobry, nie spodziewałem się, że tak mnie wciągnie. Ponoć robi furorę również za granicą przez wiadomą platformę. ;-)
Aktorstwo porządne, najsłabsza Książkiewicz, kompletnie mnie nie przekonała w tej roli. Chabior i Bobrowski najlepsi , dorzucam Sebastiana Stankiewicza w roli Buły (spory akcent komediowy wnosi). No i ta scena z "drewnianymi Jezuskami" :-D :-D :-D
Jak dla mnie 7,5/10.

PostNapisane: 6 września 2022, 22:41 

Świetne kino !!! Świetny Damięcki.
Włoski film "Ultra" to klasyka.

PostNapisane: 17 marca 2023, 12:32 

Widzę słabe zainteresowanie dobrym polskim filmem gangsterskim.

Fabuła filmu jak i lokalizacja akcji została zbudowana na faktycznie istniejącej
grupie Hooligans i zdaje się Ultras. Zwanymi przez media pseudokibicami a przez
lokalne władze wręcz stadionowymi bandytami. To swego czasu jeszcze bardziej rozsierdziło te grupy i zantagonizowało ich stosunek do lokalnych władz. Bo oficjalnie chcieli oni uchodzić za wiernych kibiców stadionowych swoich ulubionych drużyn i swoich ukochanych miast. Faktycznie robili oni ustawki i walki.

Natomiast cały wątek filmowy działań w grupach zorganizowanych uważam jest zmyślony. Nie przeszkodziło to w realizacji ciekawego i nawet bym powiedział eksportowego kina. Z niesamowitym Bobrowskim, który wcześniej już się pozytywnie gangstersko zaznaczył na Wybrzeżu. A z chyba życiową rolą Damięckiego którego kojarzę z ról pajaców jakiś o których to postaciach szybko się zapomina. Dobrze powiedziałem, że eksportowego?

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]