Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 12:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sierpnia 2016, 15:46 

Posty na Forum KP: 629
Wrócę jeszcze na chwilę do zagadnienia jakie poruszył Sebastian999 w poprzednim forum:

Cytuj:
Zastanawiałem się gdzie umieścic, czy na przykład w niezaplanowanych momentach, ale w końcu wybrałem ,,Filmowe smaczki". Chodzi o film ,,Miś" Stanisława Barei. Zwróccie uwagę na zachowanie Chrostowicza granego przez Jerzego Bończaka, siedzącego za stołem w czasie zebrania w sprawie znikniętych parówek . Aktor ma chyba niezły ubaw, bo ta zwałka jest raczej prywatna...
-----
Rzeczywiście tak choć domyślam się, że skorzystałeś Sebastian999 z wydania po rekonstrukcji aby to zauwazyć?
-----
Faktycznie oglądałem wydanie DMMS Smile , ale wydaje mi się, że w wersji niezrekonstruowanej też można to dostrzec.

Oglądałem na dniach Misia w wersji zrekonstruowanej i mi wychodzi, że Bończak miał taki ubaw na skutek Kowalewskiego który siedział obok. Jest to prawie niewidoczne, że siediz obok. ten moment jednak da się wychwycić widać zaledwie czubek głowy Hochwandera.
Po prostu musiał mu coś tam szepnąć śmiesznego i razem mieli polewkę. :lol:

PostNapisane: 7 sierpnia 2016, 17:23 

Posty na Forum KP: 1440
Zespoly Filmowe SA napisał(a):
W wątku poświęconym "Siekierezadzie" (który niestety spadł już w takie miejsce, gdzie mało kto zagląda) @Wit zauważył, że zarówno w filmie "Siekierezada" jak i w filmie "Konopielka" pojawia się nazwisko Bartoszko.
Przypadkowa zbieżność? Być może. Lecz @Wit stawia raczej tezę, że powieściopisarz Redliński przejął to nazwisko od Stachury. Odwrotnie się raczej nie dało, biorąc pod uwagę daty wydań obu książek.
Inni forumowicze nie zwróciliby na taki drobiazg uwagi, no ale @Wit nie na darmo obrał zdjęcie Stachury do swojego awatara.

Ba! ;)
Dzięki @Zespoły Filmowe za zainteresowanie tym szczegółem.
Inna kwestia: Anna Seniuk powtarza w "Konopielce" kilka razy nazwisko "Bartosiewicz",a w napisach do filmu widnieje "Bartoszewicz".Słuchałem tej kwestii po wielokroć i jak dla mnie brzmi to właśnie miękko "Bartosiewicz".Chyba że słuch mnie zawodzi.

PostNapisane: 7 sierpnia 2016, 19:24 

Posty na Forum KP: 254
Bo w metryce, którą Kaziuk dał Uczycielce było nazwisko Bartoszewicz. Tylko Handzia wymawiała je po swojemu ;)

PostNapisane: 8 sierpnia 2016, 12:26 

W komedii Job czyli ostatnia szara komórka jest smaczek jak Arkadiusz Detmer grzebie w śmietniku koło kina, na pytanie Pelego co świrujesz odpowiada: "szukam biletu bo mnie znowu k-wa zamkną". Nawiązanie do Symetrii.

PostNapisane: 8 sierpnia 2016, 12:46 

Posty na Forum KP: 537
Ktoś w jakiejś dyskusji o "Jobie" na jakimś filmowym portalu (nie pamiętam na którym) nawet całkiem dowcipnie napisał, że na nic mu się zdało to szukanie biletu, bo go i tak zamknęli (chodziło oczywiście o film "Git", w którym Detmer znów był za kratami). :)

Zupełnie nie rozumiem tej totalnej krytyki, która spadła na "Job". Moim zdaniem to jedna z naprawdę niewielu udanych (czytaj: zabawnych) polskich komedii pierwszej połowy XXI wieku. A już najmniej trafiony zarzut to to, że "tam nie ma fabuły tylko ciąg scenek". No i co z tego? Bareja w ten sam sposób kręcił wszystkie swoje najsłynniejsze komedie. Oczywiście są w "Jobie"
scenki mniej udane, ale całość jest naprawdę zabawna.

PostNapisane: 8 sierpnia 2016, 12:57 

Tak są mniej udane sceny np. jak Adi z Pelem idą kupić kurs angielskiego, Adi pyta się ile to kosztuje - 1000 brutto a Pele woła: angielski! Ale i tak film ma cała masę świetnych pomysłów,
które wymyślała ta trójka aktorów pomagając scenarzyście. Przynajmniej tak wynika z obsady. Jak choćby typowo barejowa scena z niewidomym z psem w aptece i niewidomy mówi "tylko się rozglądamy". A pomysl ze Stonką to dla mnie geniusz, rodzi ciekawe skojarzenia... i to też niezły smaczek :lol:
No mnie krytyka mało co interesuje ja wiem swoje. 8-)

a propos

Tak nareszcie pojawił się Git na necie więc czas na seans.

PostNapisane: 25 sierpnia 2016, 08:11 

Posty na Forum KP: 1006
Dopiero teraz zwróciłem uwagę. W ,,Karate po polsku" główni bohaterowie przybywają na mazurską wieś by w miejscowej kaplicy namalować fresk. Jednego gra Edward Żentara, a drugim z aktorów jest Michał Anioł. No właśnie, Michał Anioł ... :). Nie mamy Kaplicy Sykstyńskiej, więc odpowiednie proporcje są zachowane. Nie wiem ile w tym przypadku, a ile inwencji twórców filmu, ale niewątpliwie smaczek jest.

PostNapisane: 26 sierpnia 2016, 08:50 

Posty na Forum KP: 6471
Zdecydowanie nie są to smaczki zamierzone, ale takie swoiste, niepokojące memento...
W "Pannach z Wilka" Tunia (Christine Pascal) zamyka się w swoim pokoju, patrzy przez okno za odchodzącym Wiktorem (Olbrychski). Przestraszone siostry, obawiając się, że Tunia może chcieć targnąć się na swoje życie, dostają się do jej pokoju. Jak wiemy Pascal po latach popełniła samobójstwo skacząc z okna.
Z kolei w filmie Waldemara Podgórskiego "Wesela nie będzie" Jacek Zejdler gra pacjenta szpitala, odratowanego samobójcę. Półtora roku po premierze filmu Zejdler zmarł. Jego śmierć była dość tajemnicza, ale najprawdopodobniej sam odebrał sobie życie zatruwając się gazem.
Fatum czy tylko dwa przypadki upiornej koincydencji?

PostNapisane: 26 sierpnia 2016, 21:39 

Posty na Forum KP: 1440
Pasuje tu jeszcze przykład wspominany kiedyś na starym forum,a mianowicie rola Żentary w "Siekierezadzie",gdzie grał bohatera nastawionego anty do życia,w przeciwieństwie do Olbrychskiego,który był tą postacią na "tak",no i później samobójstwo Żentary,który chyba za bardzo utożsamił się z graną postacią.
http://www.youtube.com/watch?v=xLF4TOXwbEo
http://www.youtube.com/watch?v=XRYxfHIP25s

PostNapisane: 27 sierpnia 2016, 21:59 

Posty na Forum KP: 6471
Tak, jak najbardziej pasuje.

PostNapisane: 27 sierpnia 2016, 22:57 

Może taki sobie smaczek ale w filmie "Tylko umarły odpowie" 1969 Sylwester Chęciński cała obsada (nie licząc epizodów) to aktorzy grający w "Stawce większej niż życie".

PostNapisane: 27 sierpnia 2016, 23:33 

Posty na Forum KP: 1544
No fakt - Filipski, Sochnacki, Kuziemski, Krasicki, Wiśniewska, Schmidt, Płotnicki. Z drugiej strony, kto wówczas nie grał w "Stawce..."? W filmie "Profesor na drodze" jest dialog między nauczycielem i uczniem, w którym ten pierwszy pyta drugiego co ogląda w telewizji. No i uczeń wymienia kilka pozycji, między innymi "Stawkę większą niż życie". Na co nauczyciel dopytuje -A z poważniejszych rzeczy? Kto gra w tej scenie? Nalberczak i Sochnacki, obaj "stawkowi" aktorzy ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]