Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 listopada 2021, 18:34 

Posty na Forum KP: 537
Kolejna wypowiedź "przyjaciołowa" - Andrzej Golejewski. :-)

PostNapisane: 23 listopada 2021, 21:34 

Zawiesiłem wypowiedź Jana Jurewicza.
I na tym, przynajmniej na razie, koniec w temacie "Przyjaciół", bo niestety Bogusław Sar nie żyje (bardzo źle zrobiłem, że zaniedbałem możliwość rozmowy z nim gdy jeszcze żył), a do Edwarda Bukowiana nie mogę złapać kontaktu.

PostNapisane: 10 grudnia 2021, 21:40 

Z radością informuję fanów "07 zgłoś się", że zawiesiłem dziś wypowiedź Krzysztofa Nowika. :-)

PostNapisane: 26 grudnia 2021, 00:07 

Jest odkrycie - udział Mariusza Gorczyńskiego w programie "Szopka Noworoczna 1986". Szopce zrobionej siłami Teatru Syrena. Szopka aktorsko-kukiełkowa, Gorczyński jest głosem kukiełki Ryszarda Szurkowskiego.

PostNapisane: 2 stycznia 2022, 23:28 

Trochę zaskakującą wypowiedź zawiesiłem na stronie. Maciej Englert. Zdumiał mnie podczas wywiadu, że pamiętał Gorczyńskiego i sporo o nim umiał powiedzieć. :-)

PostNapisane: 8 stycznia 2022, 00:11 

Dostałem dziś info od znajomego, że jego zdaniem pierwszy z prawej na tym fotosie:
http://fototeka.fn.org.pl/pl/strona/wys ... 1641593215
jest Mariusz Gorczyński.
Żeby była pełna jasność - to nie jest szukanie na siłę. W podarowanym mi przez śp. Mariana Pysznika folderze Zespołu Estradowego Wojsk Lotniczych Eskadra, którego Gorczyński jest nie tylko jednym z bohaterów, ale i współredaktorem, Gorczyński wpisał sobie "Kanał" do swoich filmów przy swoim biogramie. Raczej tego na bezczela nie wymyślił. Zwłaszcza, że przecież studiował w czasie zdjęć do "Kanału" w łódzkiej szkole, a w filmie tym grali studenci z Łodzi - przecież w Łodzi powstawała duża część zdjęć, kanały były w Łodzi wybudowane.
Postać jest mocno zamglona, niewyraźna, ale wg mnie wyraz twarzy i fryzura wskazują, że to jest Gorczyński. Rozesłałem dwojgu znajomym spoza Forum, którzy są (poprzez przyjaźń ze mną) "mocni gorczyńskologicznie". Jedno z nich odpisało, że to na 99% Gorczyński. Drugie, że wygląda że tak, ale obraz niewyraźny, więc pewności nie ma. Wrzucam więc tutaj i poproszę o konsultację. :-)

PostNapisane: 8 stycznia 2022, 01:27 

Posty na Forum KP: 1006
Cholera, sprawa jest poważna...ale moim zdaniem ta osoba z zdjęcia to nie Gorczyński.
Chyba jego/tej osoby twarz widzimy w 44:02 filmu, gdy Zadra (Gliński) przechodzi wzdłuż swojej ekipy pod kamienicą, by za chwilę zostać zaczepionym przez zrozpaczoną matkę szukającą córki.
Mężczyzna jest faktycznie trochę w typie Gorczyńskiego, że tak powiem...ale to raczej na pewno nie on. Wszyscy obok których przechodzi Zadra, włącznie z drzwiami za Michałem (Sheybal) i Korabem (Janczar) stoją mniej więcej/podobnie jak na fotosie z planu. Mniej, więcej 15, 16 osób do kobiety która szuka córki. Na zdjęciu podobnie przy czym w tym wypadku musimy założyć, że ze dwie osoby zasłania kamera i dwie/jedną członkowie z ekipy realizatorskiej.
Z kolei minutę wcześniej, to znaczy 43:01 mamy scenę paniki na ulicy i tam scenkę gdy dwóch powstańców podnosi jednego rannego z prawą ręką w bandażu/ albo gipsie. Ten podnoszący z lewej strony ekranu trochę posturą i fryzurą mógłby teoretycznie...ale twarzy na wprost nie widzimy, a i profil ciężko dostrzec...więc czy to MG, ciężko stwierdzić.

PostNapisane: 8 stycznia 2022, 01:34 

No właśnie. Poza tym obecność na planie i na fotosie nie musi oznaczać, że aktor pozostał w filmie. Muszę to sprawdzić dość dokładnie.

PostNapisane: 8 stycznia 2022, 01:41 

Posty na Forum KP: 1006
Chyba Go mam...42:05 przyklęka z automatem i papierosem w ustach po lewej stronie poniżej poziomej środka ekranu...by za chwilę cofnąć się pod kamienicę z napisem NIECH ŻYJE AK, tam rozejrzeć i dalej w prawo do góry...

PostNapisane: 8 stycznia 2022, 02:00 

Tak, to chyba ta postać i rzeczywiście na dwoje babka..... To może być Gorczyński. Nie ma go nigdzie bliżej. A ja tak podejrzewałem, że jeśli on gdzieś miga w "Kanale", to właśnie w tej wielkiej zbiorówce.

PostNapisane: 9 stycznia 2022, 19:28 

Posty na Forum KP: 1249
Moim zdaniem to może być Ryszard Filipski, który miał wówczas taką właśnie fryzurę, co widać chociażby w "Końcu nocy". A akurat w obsadzie "Kanału" jest wymieniony.

PostNapisane: 10 stycznia 2022, 20:04 

Filipski jest "Kanale" zupełnie gdzie indziej i wygląda zupełnie, ale to zupełnie inaczej. :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]