Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 06:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 451 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 września 2021, 02:07 

Posty na Forum KP: 156
Moviemaker napisał(a):
Dźwięk na LD bywał cyfrowy ale obraz nie.

To absolutnie nie upoważnia do nazywania LD cyfrowym nośnikiem.

PostNapisane: 14 września 2021, 17:48 

"To absolutnie nie upoważnia do nazywania LD cyfrowym nośnikiem."

Przeczytja kolego dokladnie caly post i komentaze , a nie zgrywaj cwaniaka. !

1 napisane jak byk OBRAZU I DZWIEKU .
2 nosniki sa ulozone wedlug daty ukazania sie w oficjalnej sprzedazy .
3 LD na samym poczatku (koniec lat 70tych i poczatek 80tych byl 100% analogowy ,
pozniej dziek byl cyfrowy , thx , dolby digital .
LD z Dzwiekiem cyfowym – dysk zalicza sie do cyfrowych .

Koniec tematu .

Caly post byl napisany z mysla o dyskach optycznych .

zapozyczone ,copy & paste z innego forum!

PostNapisane: 17 września 2021, 21:57 

Posty na Forum KP: 2318
Obrazek

Length: 1:43:00.591
Total Bitrate: 40.19 Mbps
Video: MPEG-4 AVC Video / 35824 kbps / 1080p / 23.976 fps / 16:9 / High Profile 4.1
Audio: Polish / LPCM Audio / 1.0 / 48 kHz / 1152 kbps / 24-bit
Audio: English / Dolby Digital Audio / 1.0 / 48 kHz / 192 kbps / DN -31dB
Subtitle: English / 36.542 kbps

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Porównanie: http://www.dvdbeaver.com/film3/blu-ray_ ... lu-ray.htm

PostNapisane: 17 listopada 2021, 22:06 

To chyba pierwszy taki przypadek, że przed Bożym Narodzeniem nie zaplanowano wydania zrekonstruowanych polskich filmów na BluRay.

PostNapisane: 17 listopada 2021, 22:30 

Posty na Forum KP: 2318
Też mnie to smuci, tym bardziej, że przybyło tak dużo rekonstrukcji a wydań ciągle tak niewiele. Dobrze, że na otarcie łez jest 35mm.online, tyle że jakościowo to już nie to samo co BD, zwłaszcza na większym ekranie.

Najbardziej smuci mnie, że "Noce i dnie" pojawiły się wyłącznie na DVD.

PostNapisane: 18 listopada 2021, 00:24 

Mogliby spakować wydane już na BluRay filmy Barei, dodać  niewydanego nigdy na BluRay "Misia" (a jeszcze lepiej dodatkowo  "Męża swojej żony" oraz "Małżeństwo z rozsądku" i byłby świetny prezent pod choinkę.

PostNapisane: 15 grudnia 2021, 16:30 

Posty na Forum KP: 1031
Kupiłem wydanie blu ray filmu Ostatni Prom i niestety obraz jest bardzo kiepski. Wygląda na to że ziarno dorzucili już po rekonstrukcji, migający obraz itp. Zastanawia mnie czy taka była słaba rekonstrukcja czy takie słabe jest wydanie na BD. Może ktoś się wypowie w tym temacie , co jest nie tak z tym ziarnem ?

PostNapisane: 15 grudnia 2021, 17:09 

To raczej wina rekonstrukcji - z tego co pamiętam jest dość stara i chyba wykonywana przez TVP. Tak ktoś niestety kiedyś wymyślił, że należy najpierw odziarnić obraz, usuwając przy okazji większość szczegółów, a potem dodać nowe, "ładne" ziarno. Na szczęście obecnie polscy rekonstruktorzy już tak nie robią, z tego co widziałem, ale musimy teraz żyć z tymi wieloma zepsutymi rekonstrukcjami.

A swoją drogą samo wydanie na BD też może pogarszać sprawę - jeśli bitrate i kompresja są słabe, to ziarno będzie wyglądać jeszcze gorzej.

PostNapisane: 17 grudnia 2021, 11:27 

Posty na Forum KP: 1031
Wielkie dzięki za info, niestety odradzam kupowanie tego filmu na BD, mimo tego, że film jest świetny. Mam tylko nadzieje, że tego typu wydawnictw będzie mało.

PostNapisane: 17 grudnia 2021, 13:51 

Z dwojga złego, to już chyba lepiej dodać sztuczne ziarno, niż zostawić odziarniony, "woskowy" obraz.

PostNapisane: 30 grudnia 2021, 09:41 

Cześć.

Nie wiem, czy problem, o który chciałbym Was zapytać, był już na forum poruszany. Jeśli tak to sorry za powielanie wątku. ;-)

Powstaje pewien projekt, dzięki któremu może zostać wydana spora ilość zrekonstruowanych polskich filmów na płytach blu-ray (zwłaszcza wydawanych w naszym pięknym kraju). Robią to profesjonaliści, ale wcześniej spotkałem się na forum z uwagami co do jakości samych wydań polskich klasyków. Mogę was zapewnić, że problemy typu "kastrowanie obrazu" nie wchodzą tutaj w grę. Chodzi mi jedynie o wskazówki techniczne, na jakie trzeba zwrócić uwagę, aby wydane filmy w jak najwyższym stopniu wykorzystywały możliwości i pojemność wspomnianego nośnika. ;-) Z góry - dzięki za pomoc. Jeśli sprawę uda się doprowadzić do szczęśliwego finału to może, dzięki pomocy forumowiczów, będziemy mieli naprawdę świetny produkt!

PostNapisane: 30 grudnia 2021, 11:44 

Posty na Forum KP: 212
Witam
Kibicuję "takim" akcją i trochę luźnych uwag:
1. Mówię zdecydowane nie kastratom czyli oryginalne proporcje obrazu (zdecydowane NIE dla przycinania do 16:9 nawet gdyby się znalazł teraz nie wiem np operator zdjęć i mu odpowiadało kastrowanie do 16:9).
2. Dźwięk bezstratny.
3. Klatkaż zdecydowanie filmowy (24 itp). NIE telewizyjny (25) który rodzi duże problemy jeśli chodzi o wyświetlanie obrazu nie tylko w Polsce ale i za granicą.
4. Jeśli kompresja (zapewne x264) to jeśli jest możliwość (a raczej miejsce) zdecydowanie kodowanie CRF które daje lepsze wyniki jakościowe (w stosunku do kodowania 2 przebiegowego) i ustawienia dla blu-ray np --level 4.1 --bluray-compat --preset veryslow --crf 15 --open-gop --ref 3 --slices 4 --vbv-bufsize 30000 --vbv-maxrate 40000 --no-mbtree --no-fast-pskip itp. Jeśli już musicie się zmieścić w "pojemności" to kodowanie 2 przebiegowe i też profil veryslow ale niektóre sceny trzeba będzie "trimować" i ustawiać wyższe parametry by się "zakodowały" bez widocznych błędów kompresji :)
5. Menu zdecydowanie 2-u językowe (angielskie, polskie) popyt jest spory za granicą na nasze dzieła wiec też i napisy poza angielskimi można dorzucić w innych językach oraz region płyty free, skoro nośnik 2-warstwowy to przydałyby się jakieś dodatki też na płytkach umieścić poza menu.
6. Płytki tłoczone nie wypalane
7. Pudełka dobrej jakości (nie żadnego digipacki itp).
8. Marzeniem byłoby dostać tzw slipcovery które w niektóry zagranicznych wydaniach są piękne, niektórym też na pewno do gustu przypadły by wydania w steelbooku.

Fajnie gdybyście wydali filmy które przeszły nowszą rekonstrukcje niż np 10 lat temu aczkolwiek np "Miś" "Killer" "Psy" z chęcią bym zobaczył i przygarnął na niebieskim krążku.
Problemem starszych rekonstrukcji i przez to późniejszych wydań jest mocne odziarnianie na etapie chyba już skanowania (jeśli się nie mylę). Filmowego ziarna nigdy za wiele a trzeba brać poprawkę że kodek x264 potrafi ziarno "zmiękczać" (ratuje tutaj sytuacje właśnie kodowanie CRF).

Kibicuję i trzymam kciuki

Szczęśliwego Nowe Roku!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 451 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]