Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 sierpnia 2021, 16:36 

Posty na Forum KP: 768
Poszukiwacze.org poszukują zaginionej kamery Romana Polańskiego na Mazurskich jeziorach,
która wpadła do wody podczas kręcenia filmu "Nóż w wodzie". Kamery nie udało się odzyskać co ciekawe zaginął również tytułowy Nóż, który wpadł do wody mimo, że był rekwizytem pochodzącym z niemieckiej armii. Był to nóż bezwładnościowy a nie sprężynowy o czym każdy
może się przekonać oglądając ten bardzo udany film. Poszukiwacze.org chcą znaleźć te przedmioty przed 60 rocznicą premiery filmu "Nóż w wodzie" i być może wręczyć to wszystko
Romanowi Polańskiemu. Dlatego że właściwie większość ludzi z ekipy filmowej tego filmu już nie żyje lub nie bardzo pamiętają w jakich miejscach na mazurach był film kręcony Poszukiwacze.org proszą wszystkich wielbicieli tego filmu o pomoc lub wskazanie tych miejsc.
Tyle dowiedziałem się z TVN 24.
Mając powyższe na uwadze i jednocześnie wiedząc, że na naszym forum jest kilku tropicieli filmowych lokacji z różnych filmów, którzy mają w swym dorobku sporo udanych odnalezionych
skarbów plenerów filmowych postanowiłem ten temat stworzyć. A " nóż w wodzie" się dogadacie.

Pozdrawiam

PostNapisane: 23 sierpnia 2021, 17:53 

Posty na Forum KP: 537
Tak, też widziałem ten materiał. Świetna inicjatywa, z pogranicza filmu, archeologii, nurkowania. Niestety zupełnie nie potrafię w tym nijak pomóc, ale szalenie mnie ta cała wieść ucieszyła i kibicuję poszukiwaczom z całego serca!

PostNapisane: 27 sierpnia 2021, 19:11 

Do przeszukania są jeziora: Mikołajskie, Kisajno, Jagodne, Śniardwy. Karkołomne zadanie, zważywszy że przez 60 lat jezioro "pracuje" są prądy wodne, zamulenie, rozwój roślinności itd.
Także trzymam kciuki. :-D

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]