Forum Polskiego Kina

Teraz jest 26 grudnia 2024, 08:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2604 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176 ... 217  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 maja 2021, 08:33 

dima napisał(a):
TVP liderem rynku rekonstrukcji cyfrowej.
Źródło informacji: https://centruminformacji.tvp.pl/53929211/telewizja-polska-liderem-rynku-rekonstrukcji-cyfrowej.

Jak widać, z tych 2 mld, które podatnicy im wpłacili, po odliczeniu pensji dla zatrudnionych tam funkcjonariuszy, zostało coś na rekonstrukcję...

PostNapisane: 28 maja 2021, 22:46 

Witam!

Przejrzałem trochę ten wątek, mimo że forum odkryłem dopiero wczoraj. Chciałbym was zapytać co sądzicie o poszczególnych wydaniach zrekonstruowanych filmów na DVD/BD, tzn. edycjach poszczególnych firm. Przepraszam, zapewne takie informacje się tu już przewijały, ale wątek jest jednak ogromny.

Chodzi mi o to, jak zapatrujecie się na edycje DMMS, Filmostrady i wydań z boxu Studia Tor. Pomijam kwestię AR i wiem też, że np. pomiędzy poszczególnymi tytułami na Blu-ray z Filmostrady są różnice w jakości, chodzi mi o ogólne wrażenie.

Planuję zakupy większości tytułów, łącznie z boxem Studia Tor. Na razie obejrzałem kilka filmów, które wydali jedynie na DVD. Wydania DMMS zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie, jeśli chodzi o ich jakość obrazu. Natomiast np. ze "Sprawą Gorgonowej" z Filmostrady było już gorzej. Czy DMMS rzeczywiście odwaliło najlepszą robotę, jeśli chodzi o te kilkanaście tytułów, które mają w katalogu zrekonstruowanych polskich filmów?

PostNapisane: 28 maja 2021, 23:24 

Niestety trudno odpowiedzieć na tak globalne pytania, bo jednak bywa tak, że jakość obrazu na dwóch wydaniach od tej samej firmy różni się diametralnie, czasem z powodu różnic w jakości samej rekonstrukcji. Generalnie powiedziałbym tak: wydania DMMS faktycznie były najlepsze. Jeśli istnieje wydanie danego filmu od DMMS, to najprawdopodobniej jest to najlepsza dostępna wersja tego filmu, więc jeśli da się ją jeszcze gdzieś kupić za normalne pieniądze, to radziłbym to brać. Porównywalne jakościowo były wydania z serii Martin Scorsese Presents, ale tego już chyba nie można nigdzie dostać. Jeśli chodzi o Filmostradę, to byłem pozytywnie zaskoczony ich wydaniami filmów Wajdy. Są dość odległe od doskonałości, czasem same rekonstrukcje są nie najlepsze, ale część wygląda naprawdę ładnie. Myślę, że też warto zakupić. Natomiast wydania od Toru są niestety dość słabe. Niektóre naprawdę trudno oglądać (Zaklęte rewiry), niektóre pomimo niedoskonałości da się zdzierżyć, a parę chyba jest nawet niezłych. Warto spojrzeć najpierw na stronę poral.eu i wrzucone tam screeny.

Przypominam też, że parę innych firm też wypuściło trochę polskich filmów na Blu-ray. Przede wszystkim bodajże AlterDystrybucja wydała trochę filmów Studia Kadr - dość różnych jakościowo. Np. Kanał czy Noce i dnie wyglądają nieźle, natomiast Do widzenia, do jutra jest odziarnione (ale to wina rekonstrukcji), a w Wielkim Szu pojawiło się schodkowanie.

Jak lubisz Kieślowskiego, to warto sięgnąć po zagraniczne wydania wczesnych filmów oraz Dekalogu od wydawnictwa Arrow. To najlepsze wydania tych filmów.

PostNapisane: 28 maja 2021, 23:45 

Dzięki, o takie informacje mi właśnie chodziło. Wszystkie filmy wydane przez DMMS ma jeszcze dvdmax i przynajmniej te na DVD w większości są tanie, ale np. za Krzyżaków śpiewają 500 zł :P Z boxów Scorsesego mam pierwszy, niebieski, reszta, jak na razie, jest kompletnie niedostępna. Nie mam zresztą pojęcia, jak wyglądała ich dystrybucja, szczególnie że nakład był chyba bardzo mały.

Co do filmów ze Studia Tor - o "Zaklętych rewirach" już czytałem, że jest kiepsko, ale tak czy siak, to jedyne wydania jakie są i jakie pewnie jeszcze dłuuugo będą. Mają tam wiele filmów, które bardzo lubię, a także takie, których nigdy nie widziałem, więc bez względu na to jak wyglądają, chcę sobie kupić cały komplet :)

Mam jeszcze pytanie odnośnie Trylogii, a przynajmniej Pana W. i Potopu - znowu, dvdmax oferuje box z DMMS, oczywiście bardzo drogo. Ale były potem wydania chyba ze Studia Blu? A teraz jeszcze najnowsze, oferowane przez FINA. Z tym, że to chyba te same wersje Studia Blu... Które wydanie jest najlepsze?

PostNapisane: 29 maja 2021, 00:07 

Ja kupiłem wszystkie boxy Scorsese naraz, bodajże w lutym 2017 roku. Strona sklepu nie działa, więc trudno powiedzieć, co z tym będzie dalej. Cieszę się, że mam te wydania, ale jednak sporo jest tam starych i niedoskonałych rekonstrukcji - teraz może warto czekać na nowe, już wkrótce przecież nowa odsłona Popiołu i diamentu (na razie wydana tylko za granicą), a może i doczekamy się Rękopisu znalezionego w Saragossie i innych.

Co do Toru, oczywiście rozumiem - to wydania często bardzo niedoskonałe, ale i tak lepszych raczej nie ma. W ostatnim czasie trochę jednak tych rekonstrukcji wychodzi na nośnikach, a po ostatnich informacjach o powtórnych rekonstrukcjach Popiołu i diamentu oraz Sanatorium pod klepsydrą mam jednak odrobinę nadziei, że powoli te stare, słabe rekonstrukcje i wydania będą zastępowane przez nowsze i lepsze. Dlatego na razie zakupiłem tylko dwa wydania od Toru - moje ulubione Świadectwo urodzenia (jakość obrazu taka sobie) oraz nie do końca ulubioną, ale jednak lubianą Zazdrość i medycynę (obraz całkiem OK z tego co pamiętam).

Co do Trylogii, z tego co wiem, to jednak wydania DMMS są zdecydowanie najlepsze (zgodnie z tym, co mówiłem wcześniej). Dwa późniejsze wydania są chyba takie same albo prawie takie same, z nieco gorszą kompresją, również coś z poziomami czerni było chyba nie tak, ale nie interesowałem się tak bardzo, bo Potop od DMMS udało mi się kiedyś dorwać za stówkę (zaś Pana Wołodyjowskiego nie cenię aż tak bardzo, by wydawać na niego spore pieniądze). Oczywiście późniejsze wydania są sporo tańsze, więc będziesz musiał znaleźć sobie screeny (pojawiły się chyba kiedyś tutaj na forum) i sam ocenić, czy różnica jest dla Ciebie aż tak wielka, by dopłacać 200 zł do DMMS-ów.

PostNapisane: 29 maja 2021, 07:19 

Dzięki :) Tak co do nowych rekonstrukcji na zachodzie - nie pokładałbym zbyt wielkiej nadziei, owszem, "Popiół i diament" od Criteriona jest miłym zaskoczeniem, ale pamiętajmy, że to chyba dopiero ich drugi polski film na Blu-rayu po "Podwójnym życiu Weroniki" (nie liczę kolorowej trylogii Kieślowskiego, zresztą nie wiem, czy wznowili ją na BD, czy była tylko na DVD). Poprzednio Popiół... u Criteriona był na DVD i to wiele lat temu, ale razem z Kanałem i Pokoleniem. Teraz zdecydowali się na wznowienie tylko 1 filmu. Natomiast Arrow często przewyższa jakością swoich wydań nawet Criteriona, ale wydali już kilka rzeczy Kieślowskiego, który na Zachodzie - tak mi się wydaje - jest lepiej kojarzony niż Wajda, oraz "Dzieje grzechu" i osobno box Borowczyka, którego inne filmy ciężko uznawać za polskie. No i przede wszystkim skupiają się bardziej na marce "Arrow Video", gdzie wypuszczają kino mocno gatunkowe i klasyki B movies ;)

Edit: Zapomniałem oczywiście o Przypadku i Dekalogu od Criteriona... no ale to też Kieślowski, który na zachodzie jest polską marką, a którego ja osobiście nie lubię jakoś szczególnie (chociaż "Przypadek" uwielbiam).

PostNapisane: 29 maja 2021, 15:13 

Akurat nie mówiłem konkretnie o wydaniach na Zachodzie (choć przeważnie jest to jednak gwarancja lepszej jakości w stosunku do wydania polskiego...) - tylko o tym, że Popiół i diament od Criteriona to najnowsza rekonstrukcja, a więc już druga z kolei. Podobnie ostatnio doszły do nas wieści o powtórnej rekonstrukcji Sanatorium pod klepsydrą Hasa. To wszystko sprawia, że można mieć nadzieję, że stare, słabe rekonstrukcje będą stopniowo zastępowane nowymi - a prędzej czy później ktoś je raczej wyda, czy to na Zachodzie, czy u nas.

Większe nadzieje pokładam jednak faktycznie w polskich wydawcach, bo kino polskie nie ma aż tak silnej pozycji na świecie, by coś poza największymi klasykami było wydawane za granicą. Zresztą może nawet kluczem nie jest klasyczność jakiegoś tytułu, tylko to, czy dany reżyser tworzył za granicą, przede wszystkim we Francji. Zwróćcie uwagę, jacy polscy reżyserzy otrzymali niedawno swoje zagraniczne wydania - Kieślowski, Żuławski, Borowczyk... czyli ci, którzy największy rozgłos zyskali filmami francuskimi. Wajda, u nas największy z tuzów, coś tam wprawdzie we Francji zmajstrował, ale nic aż tak głośnego - no i poza tym klasykiem klasyków, Popiołem i diamentem, raczej nie jest za granicą wydawany. Has - pomijając Rękopis - też nie (choć kiedyś we Francji dostał chyba jakiś komplet DVD). Tak samo Zanussi, Kawalerowicz itd. Trochę chyba można by liczyć na Skolimowskiego, bo ma on pewien status w Wielkiej Brytanii, ale nie wiem, kto by się tego podjął. Trudno powiedzieć, czy Arrow będzie się jeszcze bawić w wydawanie polskich filmów po tych zestawach Kieślowskiego. Pamiętajmy jeszcze o wydawnictwie Second Run, które specjalizuje się w kinie środkowoeuropejskim i ma sporo filmów czechosłowackich i węgierskich na Blu-ray. Jakiś czas temu wydawali też filmy polskie, ale tylko na DVD. Jeśli kiedykolwiek filmy Hasa, Kawalerowicza czy Zanussiego zostaną wydane za granicą, to liczyłbym przede wszystkim na Second Run.

PostNapisane: 4 czerwca 2021, 17:31 

Mnóstwo gości na Majowym Święcie Kina Ocalonego od Zapomnienia.
Źródło informacji: https://centruminformacji.tvp.pl/541012 ... apomnienia.

PostNapisane: 7 czerwca 2021, 18:39 

W ostatni czwartek znowu w TVP 1 czy 2 można było zobaczyć "Nie ma róży bez ognia" w oryginalnych proporcjach. Z kolei w najbliższą niedzielę będzie emisja tegoż filmu na TVP Kultura, więc być może oprócz OAR możemy też liczyć na nieco lepszy bitrate.

PostNapisane: 9 czerwca 2021, 14:53 

Z informacji jakie uzyskałem platforma vod 35mm ma wystartować dopiero na jesień. Taką informację uzyskałem pisząc na FB wiadomość do nich.

PostNapisane: 10 czerwca 2021, 12:51 
ADMINISTRATOR

To jest w ogóle bardzo "ciekawy projekt". Kilka dni temu, na moją wiadomość odpowiedzieli w ten sposób:
Cytuj:
O terminie startu platformy poinformujemy w najbliższych tygodniach na naszych mediach społecznościowych. Pozdrawiamy, zespół 35mm

Na dodatkowe pytanie o opóźnienia oczywiście zasłaniali się pandemią. Na razie wygląda to n kolejny nieudany projekt, który może szybko nie wystartować. Dobrze będzie jeśli w ogóle wystartuje. Na marginesie dodam, że dzisiaj ok. 1 w nocy strona była widoczna, odtwarzały się też niektóre filmy. Mniej więcej połowa strony była "aktywa", po chwili znowu ją wyłączyli.

PostNapisane: 10 czerwca 2021, 14:32 

Na profilu fb pokazali fragment filmu "Pajęczarki" którego nie ma na liście na naszej stronie www. Ciekawe jakie jeszcze mają asy w rękawie. Jak komuś uda się tam zalogować fajnie jakby udało się zrobić print screen. Do jesieni jeszcze trochę czasu...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2604 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176 ... 217  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]