Forum Polskiego Kina

Teraz jest 26 grudnia 2024, 17:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2605 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174 ... 218  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 kwietnia 2021, 00:46 

dev napisał(a):
Zresztą nie chodzi tu tylko o ubytek obrazu ale też jak oglądam takie nagrania to mam wrażenia jakby sztucznego zooma i uciętego kadru.

A przypadkiem kadrowanie nie odbywa się w taki sposób, że wybiera się najbardziej odpowiedni obszar zeskanowanej klatki a nie po prostu obcina wszystkie jednakowo? Tu np https://rekonstrukcjablog.wordpress.com/2016/02/17/kadrowanie-na-przykladzie-alternatyw-4/
16:9 mimo lekko uciętego obrazu z góry wygląda lepiej niż 4:3. Chociaż mi puste miejsca po bokach nie przeszkadzają. Oglądałem czeskie "Różowe sny" po rekonstrukcji i tam jest OAR z resztą jak w większości filmów w ich TV. Wątpię by ich widzowie różnili się znacznie od polskich. Więc kadrowanie do 16:9 z oryginalnych proporcji to raczej pomysły ludzi z polskich TV, którzy sądzą, że to po prostu będzie lepiej wyglądać. Dla mnie dziwnym zabiegiem jest zostawianie czołówki np w 4:3 a potem dalszej części filmu już w 16:9. Większość polskich rekonstrukcji jest tak emitowana.

PostNapisane: 24 kwietnia 2021, 12:56 

Nie ma nic gorszego niż uszczęśliwianie na siłę. Mam nadzieję, że ostatnie postulaty zahamują tego typu praktyki a wkrótce pojawią się też wersje OAR, które do tej pory są tylko 16:9 a może to tylko moje pobożne życzenia...

PostNapisane: 24 kwietnia 2021, 14:13 

Posty na Forum KP: 2318
MuzykaFilmPolska napisał(a):
Dla mnie dziwnym zabiegiem jest zostawianie czołówki np w 4:3 a potem dalszej części filmu już w 16:9. Większość polskich rekonstrukcji jest tak emitowana.
Jesli chodzi o filmy fabularne, to jakieś 95% z nich jest emitowana w oryginalnych proporcjach. Problem jest co najwyżej z TVP która emituje i wydaje filmy z przyciętym kadrem, choć na szczęście w VOD wszystkie nowe rekonstrukcje są w OAR. Tu niesądzę by się coś zmieniło, ale z racji internetowego serwisu mamy przynajmniej możliwość obejrzenia seriali w oryginalnym kształcie.

dev napisał(a):
Nie ma nic gorszego niż uszczęśliwianie na siłę. Mam nadzieję, że ostatnie postulaty zahamują tego typu praktyki a wkrótce pojawią się też wersje OAR, które do tej pory są tylko 16:9 a może to tylko moje pobożne życzenia...
Niestety raczej to drugie.

PostNapisane: 26 kwietnia 2021, 11:35 

Co do tego nienaturalnego zooma to to bardziej mnie razi nie tyle w filmach czy serialach, co bardziej w migawkach telewizyjnych jak pokazują archiwalne materiały (np. sportowe) i jest wtedy "ucięty" zawodnik.

PostNapisane: 27 kwietnia 2021, 22:28 

Na swojej stronie dodałem listę kadrowanych filmów zaczerpnięta ze starego wątku na blogu, uaktualnioną, z poprawionymi screenami oraz porównaniami w postaci animacji gif, gdzie od razu widać co zostało wycięte z obrazu. W przygotowaniu podobna podstrona z serialami, ale tych jest nieco więcej, więc trochę to potrwa.

http://rekonstrukcje.eu/kadrowane_filmy.html

Swoją drogą tak na tle wszystkich rekonstrukcji to nie ma tego wiele.

Przy okazji jesli ktoś ma screeny z DVD "Vabank 2 czyli riposta" w 4:3, to proszę o ivh przesłanie, bo tylko do tego filmu nie mogłem zrobić porównania.

PostNapisane: 30 kwietnia 2021, 20:50 

https://35mm.online/ strona jest już aktywna, choć na razie samo tło bez zawartości. Może wystartują na majówkę m.in. z filmem "Wielka majówka".

PostNapisane: 4 maja 2021, 18:01 

Posty na Forum KP: 2675
MarianPaz napisał(a):
Na OLX za 900 zł, ale ponoć bywa i taniej. https://olx.pl/oferta/roman-polanski-an ... IWPA7.html
Jeśli o mnie chodzi, to ja juz wolałbym kupować zachodnie wydania, przynajmniej mają lepszą jakość. Nawet "Nóż w wodzie" ma niedługo wyjść we Francji https://laboutique.carlottafilms.com/co ... n-polanski

Dziekuję za info, bo sprawilem sobie ladny prezent na 50te urodziny :-)

PostNapisane: 5 maja 2021, 12:31 

MarianPaz napisał(a):
https://35mm.online/ strona jest już aktywna, choć na razie samo tło bez zawartości. Może wystartują na majówkę m.in. z filmem "Wielka majówka".

Już jest :)

PostNapisane: 5 maja 2021, 15:56 

Nie wiem czy to był oficjalny start, bo strona w tym momencie znowu nie działa a na Facebooku milczą, zatem pewnie był to błąd i poczekamy jeszcze kilka dni. Tak czy inaczej podlinkowałem w spisie 2/3 filmów, więc już niewiele mi zostało, tyle że na ten moment nie można nic obejrzeć.

PostNapisane: 6 maja 2021, 16:10 

Dobra robota. Lista niemal onieśmielająca tego jest bardzo dużo, naprawdę aż 1/3 z fabularnych (?) jeszcze nie zdążyłeś umieścić stamtąd? Ciekawe, czy będzie DRM, fajnie jakby można było zgrywać filmy jak ze strony tvp i oglądać bez reklam gdzie się chce.

PostNapisane: 6 maja 2021, 16:54 

Listę obecnie podmieniłem na starą, bo póki co linki nie są aktywne, a po wejściu na stronę rząda podania loginu i hasła. Filmów fabularnych było mniej niż te 160 z tytułu projektu, ale być może nie wrzucili jeszcze wszystkiego. Były 3 podstrony, dwie pierwsze po 48 filmów a na trzeciej bylo ich nieco mniej. Wydaje mi się, że jest to identyczne rozwiązanie jak w VOD WFDiF, nawet jest logo wytwórni. Na stronie nie widziałem linka do aplikacji, ale mam nadzieję, że ta zgodnie z założeniami projektu pojawi się.

Teraz pozostaje jedynie czekać na oficjalny start, bo będzie co oglądać. :-)

PostNapisane: 7 maja 2021, 17:06 

Posty na Forum KP: 2675
Ta strona dalej nie działa.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2605 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174 ... 218  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]