Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 04:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 stycznia 2021, 23:14 

Jest to polski film, z elementami komedii obyczajowej (tak podejrzewam, choć niekoniecznie), prawdopodobnie z lat 80. albo wczesnych 90., oczywiście w kolorze. Kolor jednak był słaby, co pozwala mi przypuszczać jego produkcję w latach 80. albo była to wina złego nagrania, kiepskiej kopii. Emitowany w telewizji (TVP Polonia), ciężko mi powiedzieć w którym roku. Stawiam na lata 1997-2000. Pamiętam scenę odwiedzin na jakimś cmentarzu. Ktoś (prawdopodobnie rodzice z dziećmi) odwiedzają grób jakiegoś człowieka, znajomego. Nie pamiętam niestety jego nazwiska - to już mogłoby ułatwić znalezienie. Ale pamiętam dialog w stylu "To był nieboszczyk mąż..." czy coś podobnego. W odpowiedzi jakiś chłopiec odpowiedział: "To w końcu umarł pan (... tu nie pamiętam nazwiska) czy pan Nieboszczyk?". Rodzina była pokazana w jednym kadrze, czyli na pewno rodzina i jedno dziecko lub dwoje dzieci. W innym momencie pojawił się dialog o psie, który miał na imię Szatan (na 100%). Pamiętam, że wnuk rozmawiał z dziadkiem, że ksiądz nie pozwolił, aby Szatan leżał na cmentarzu. Wnuk tłumaczył zatem, że to jego pies miał tak na imię.

PostNapisane: 31 stycznia 2021, 20:49 

Posty na Forum KP: 1006
Widziałem już kolegi apel na Filmweb, a ten pies Szatan gdzieś mi krąży, choć nie wiem czy to nie autosugestia, bo czasem i tak bywa. A coś więcej, twarze aktorów, jeszcze jakiś szczegół, cokolwiek ?

PostNapisane: 13 lutego 2021, 11:13 

Sebastian999 napisał(a):
A coś więcej, twarze aktorów, jeszcze jakiś szczegół, cokolwiek ?

Niestety nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Przypuszczam, że był to jednak odcinek jakiegoś serialu, który pewnie obejrzałem przypadkiem jako dziecko i na tym koniec. Ewentualnie może to być jakieś niszowe kino w stylu "Jeśli serce masz bijące" albo "Pogrzeb świerszcza" i znalezienie tego graniczy z niemożliwością.

PostNapisane: 9 marca 2024, 13:57 

Znalezione! Mój trop był błędny, ale dzięki pewnej zagranicznej wyszukiwarce cytatów (po angielsku) jak widać - znalazłem. To jednak był czeski film "Na skraju lasu" (1976) i tam jest dokładnie taki cytat oraz scena.
"What? - Who died, Mr. Petrina or Mr. Deceased?"

Być może dlatego zapamiętałem napisy, bo zapewne mógł być emitowany z napisami - przynajmniej w niektórych momentach mogły się one pojawiać. Dodam, że dzieci mówią raz do psa "czart", ale nie ma tej drugiej sceny jakby, czyli pewnie musiałem zmiksować z innym filmem. Na pewno gdzieś indziej był motyw z tym psem na cmentarzu o imieniu szatan.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]