Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 22:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 grudnia 2020, 22:01 

Posty na Forum KP: 1006
Dwa dni temu na portalu Onet.pl pojawił się bodajże rocznicowy quiz dotyczący serialu ''Alternatywy 4''. Nie był jakoś specjalnie wymagający, ale jedno pytanie przez chwilę wprawiło mnie w lekką konsternację, a mianowicie -
''5. Kto podkradał mleko Furmanowi ?''
a dostępne odpowiedzi, bo to w tym istotniejsze
''Teodor''
''Teofil''
''Alfons''

Wybrnąłem z tego, zaznaczając pierwszą możliwość, ale o ile pamiętam mleko podkradała pani Balcerkowa, a największym stratnym w tym wszystkim był właśnie pies docenta.

PostNapisane: 3 grudnia 2020, 16:05 

Posty na Forum KP: 537
A ja znalazłem błąd w książce, z której korzystam już od kilkunastu lat, a błąd dopiero dziś wpadł mi w oko, w dodatku jest to błąd dotyczący filmu z udziałem Mariusza Gorczyńskiego. "Encyklopedia Polskiego Rocka" Leszka Gnoińskiego i Jana Skaradzińskiego, hasło "Grechuta Marek", a w nim wspomniane związki Grechuty z kinem. I wymieniony film, do którego bohater hasła napisał muzykę: "Temida: Powrót po śmierci".
Niestety, ale to była "Temida: Powrót po śmierć", jeśli już, a jeszcze ściślej: film "Powrót po śmierć" z cyklu "Temida", lub odcinek serialu "Temida", bo owa "Temida" jest w piśmiennictwie czasem ujmowana jako serial, a czasem jako cykl filmowy.
Błędzioch wymknął się Skaradzińskiemu, bo to on jest podpisany jako autor hasła "Grechuta Marek".

PostNapisane: 14 grudnia 2020, 02:04 

Posty na Forum KP: 1073
Błąd w sobotnio-niedzielnej "Gazecie Wyborczej" w tekście Tadeusza Sobolewskiego o Feliksie Falku:
https://wyborcza.pl/7,101707,26593490,falk.html

Sobolewski pisze: W 1977 r. wydarzeniem stał się „Wodzirej”.
W oczywisty sposób film nie mógł być wydarzeniem w momencie realizacji, tylko rok później, kiedy wszedł na ekrany kin i brał udział w festiwalu w Gdyni i w Łagowie, gdzie dostał Złote Grono.

PostNapisane: 11 stycznia 2021, 15:20 

Najnowszemu "Tele-Tygodniowi" wymsknął się "Roman Wilchelmi". :-D

PostNapisane: 13 stycznia 2021, 10:55 

Błąd tak kuriozalny, że aż redakcja e-teatru zrobiła swój przypis: https://e-teatr.pl/pilsudskiego-obraz-w ... erski-7637 Trzeci akapit.

PostNapisane: 13 stycznia 2021, 11:01 

Posty na Forum KP: 6471
Przy czym w tym dopisku też jest błąd, a przynajmniej spore uproszczenie czy skrót myślowy, ponieważ "Zamach stanu" to nie tylko serial, ale przede wszystkim film fabularny, który powstał w roku 1980. Z serialem widzowie mogli zapoznać się dopiero w 1987 r.
Dodam jeszcze, że zupełnie nie zgadzam się z autorem tekstu w ocenie roli Mariusza Ostrowskiego w spektaklu Wojtyszki (o przedstawieniu i roli pisałem w odpowiednim teatralnym wątku). To nie rola Ostrowskiego jest kuriozalna a zarzuty autora. Ostrowski nie grał w spektaklu "Marszałka", tylko bardzo młodego Piłsudskiego, zachowującego się w sposób młodzieńczy, nonszalancki, niedojrzały. To nie postać z cokołów, tylko osoba, która na owe cokoły dopiero miała z czasem zasłużyć.

PostNapisane: 13 stycznia 2021, 11:17 

Nieścisłości to jest po kokardy. Tak się składa, że wszystkie trzy wspomniane tu produkcje - "Polonia Restituta", "Zamach stanu" i "Nad Niemnem" - miały wersje kinowe i wersje telewizyjne-serialowe. I to się totalnie tutaj rozjechało.

PostNapisane: 15 stycznia 2021, 13:21 

Ooo, w poprzednim "Tele-Tygodniu" też błąd. Na stronie 63 w artykule o roli Wacława Kowalskiego w serialu "Dom" pomylona Stefania Iwińska z Heleną Kowalczykową.

PostNapisane: 18 stycznia 2021, 00:07 

Posty na Forum KP: 1073
Błąd w artykule Anety Kyzioł w "Polityce" o mobbingu i molestowaniu w teatrze we fragmencie: Jerzy Stuhr wspomina, jak Jarocki nie zwolnił Jana Nowickiego z próby do „Procesu”, by ten mógł wziąć udział w uroczystej premierze „Sklepów cynamonowych” Hasa, w których grał główną rolę. A sam poszedł, kontynuację próby nakazując Stuhrowi.
Oczywiście chodzi o "Sanatorium pod klepsydrą", a nie "Sklepy cynamonowe", bo taki tytuł nosił film Hasa.
Tutaj tekst w całości: https://e-teatr.pl/gdy-wielcy-sa-winni-7317
na stronie "Polityki": https://www.polityka.pl/tygodnikpolityk ... ngiem.read

PostNapisane: 18 stycznia 2021, 00:40 

Nieźle się ten rok zaczyna. :-)

"Tele-Tydzień" 1/2021 - pomylenie Heleny Kowalczykowej ze Stefanią Iwińską
"Tele-Tydzień" 2/2021 - "Wilchelmi"
"Sieci" 2/2021 - Filipski jako Piłsudski u Poręby
"Polityka" 1-2/2021 - pomylenie tytułu jednego z najbardziej znanych filmów Hasa

Aż strach się bać co będzie dalej. :-D

PostNapisane: 17 lutego 2021, 14:42 

"Wyborcza TV" 15-21.01.2021 wpisała lektora, Macieja Gudowskiego, na czwarte miejsce w obsadzie filmu Clinta Eastwooda "Listy z Iwo Jimy".

Z kolei autor krzyżówki w "Rozrywce" nr 4/2021 dał definicję: "Film z Jadwigą Smosarską (metagram imienia Kilia)". Metagram - czyli słowo powstałe poprzez zmianę jednej litery. Odpowiedź to "Kizia". Pech w tym, że film ten nosił tytuł "Kizia-mizia", a nie "Kizia".

PostNapisane: 22 lutego 2021, 13:29 

Wpadła mi w ręce gazeta "Warsaw Point" ze stycznia 2007. Temat numeru - choroba alkoholowa. Ponieważ sam jestem alkoholikiem mającym szczęście nie pić już 10 rok - zacząłem przeglądać. Natrafiłem m.in. na artykuł o artystach wykończonych przez alkohol, a w nim na zdanie: "Zdzisław Maklakiewicz odszedł niedługo po Janie Himilsbachu". :-D :-D :-D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 33  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]