Forum Polskiego Kina

Teraz jest 3 stycznia 2025, 05:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 grudnia 2020, 10:23 

Posty na Forum KP: 537
Dzięki za info! Będę to niezwłocznie weryfikował. :-)

Już zweryfikowane. :-) Udało mi się bardzo tanio ściągnąć film do swoich zbiorów z brzydkiego, złodziejskiego portalu na "ce cha" z gryzoniem w nazwie. :-D Oczywiście, ten milicjant to Gorczyński. MARAS - wielkie dzięki! :-) :-) :-)

PostNapisane: 12 grudnia 2020, 18:30 

Posty na Forum KP: 6471
Otwieram forum, a tu Gorczyński na pół ekranu. :-D Przyznam, że tego się nie spodziewałem. :-)

PostNapisane: 12 grudnia 2020, 19:04 

Tak będzie przez tydzień. :-)
To z okazji 30 rocznicy śmierci. Do tego jest artykuł na blogu: http://blog.polskiekino.com.pl/mariusz- ... e-smierci/

PostNapisane: 13 grudnia 2020, 16:43 

A ja tymczasem zawiesiłem na stronie wypowiedź Ryszarda Poznakowskiego. Wypowiedź krótka, bo to anegdota. Ale nie liczba znaków się liczy, lecz jakość wypowiedzi! :-D A tu mamy anegdotkę, której bohaterem jest także Ludwik Sempoliński.

PostNapisane: 15 grudnia 2020, 11:13 

https://www.facebook.com/Mistrzowie-Trz ... 4116547118

:-) Tu też się pojawiło info o 30 rocznicy.

PostNapisane: 18 stycznia 2021, 15:38 

W ostatnich dniach wrzuciłem kolejną wypowiedź - aktorki Joanny Ciemniewskiej. :-)

PostNapisane: 12 lutego 2021, 00:18 

Zapomniałem poinformować, że od kilku dni wisi na stronie wypowiedź Alicji Patory-Goller, która pracuje w Teatrze Syrena nieprzerwanie od 1979 roku, obecnie jako specjalistka ds. sekretariatu. :-)

A dopiero dzisiaj zobaczyłem Jarosława Jakimowicza, jak w TVP ściskał się z Macierewiczem i jak komentował coś słowami "nie nadanżam". Oj, słabo, słabo. To nie było "nadanżam" tylko "zdanżam". Niesamowite, jak te medialne gwiazdy "dobrej zmiany" jednocześnie podwieszają się pod Bareję i mylą cytaty z Barei. A nawet są w stanie podpisać Stanisława Masłowskiego jako Stanisława Bareję, bo i taki wycinek z jednego z tzw. "prawicowych" tygodników mam. Chyba w sumie pierwszy raz się nie ucieszyłem do nawiązania do kultowej sceny z Gorczyńskim. Bo takie nawiązania w takiej telewizji w takich ustach, to....... ;-)

PostNapisane: 27 lutego 2021, 00:18 

Wrzuciłem dziś wypowiedź Jacka Szczęka. Wieloletniego dyrektora Stołecznej Estrady. Zapraszam do poczytania, choć akurat wątków filmowych to tam nie ma. ;-)

PostNapisane: 27 lutego 2021, 18:18 

Posty na Forum KP: 1006
Może to będzie spóźniony prezent urodzinowy, kto wie... :-D
Wydaje mi się, że w ''Gorączce'' Agnieszki Holland pojawia się wiadomy aktor.
Scena z bazaru, gdzie Leon i Kama mają przeprowadzić zamach na gubernatora - chwilę potem, gdy Kama pije sok, lemoniadę czy coś w tym stylu, na otrzeźwienie. Przechodzą w inne miejsce i w trakcie widać dwóch rozmawiających mężczyzn, którzy za chwilę przechodzą przed nimi, gdy stoją i rozmawiają - albo bardzo podobny, albo jeden z nich to M.G. Mniej, więcej około 49:15
Rafał zerknij w wolnej chwili, w końcu Ty tę twarz znasz najlepiej :-)

PostNapisane: 27 lutego 2021, 20:18 

Dzięki za wskazanie! Dziś trochę biegam, jutro siądę uważnie się przyjrzeć tym dwóm mężczyznom. :-)

PostNapisane: 28 lutego 2021, 16:16 

Sebastianie, dziękuję za odkrycie. :-) Oczywiście - to jest Mariusz Gorczyński, nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Wygląda tam, jakby się urwał z planu "Polskich dróg", albo "Wielkiego Dodka" - taki wyelegantowany. :-) Nawet jeżeli to miała być większa rola, jeśli miał jakiś tekst, wycięty ostatecznie w montażu, to widać, jak kiedyś kręcono duże sceny zbiorowe... Z aktorami, a nie jak dziś - dla oszczędności - ze statystami. Toteż te zbiorówki tętniły życiem. No i stawiam tezę, że przed rekonstrukcją cyfrową filmu Gorczyński był w nim na pewno kompletnie nierozpoznawalny. Raz go widać z daleka - i nawet przy zrekonstruowanym filmie twarz jest rozmyta. Gdy zaś go widać z bliska - idzie przed kamerą, co także musiało go czynić "nieodnajdywalnym" na zrąbanej taśmie.
Zresztą podobną przygodę miałem z "Sanatorium pod klepsydrą" z Gołda Tencer i Stefanią Staszewską. Obydwie panie doskonale znam (Staszewską znałem, bo już nie żyje), z obydwiema nawet grałem na scenie i w żaden sposób nie mogłem ich u Hasa odnaleźć przeglądając film niezrekonstruowany. A po rekonstrukcji - rozpoznałem je na ekranie natychmiast.
Tak czy siak - dzięki za odkrycie. :-D

PostNapisane: 10 kwietnia 2021, 14:01 

Zawiesiłem na stronie wypowiedź Jana Nowickiego. Oczywiście zapraszam do przeczytania. :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]