Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Akcja V
PostNapisane: 22 czerwca 2020, 14:25 

Posty na Forum KP: 6471
Brunner napisał(a):
To tak w ramach dygresji, ponieważ nad omawianym postem nie ma co się dłużej zatrzymywać, gdyż jego autor próbował wpleść w nim ewidentnie teorię o swojej wyższości nad spektaklem. Co w przypadku takiego dzieła, jak "Akcja V" jest - proszę mi wybaczyć - zwyczajnie śmieszne.

Wybacz, ale zwyczajnie śmieszny jest Twój wpis. A w zasadzie złośliwy, lekceważący i odrobinę obraźliwy, choćby z tego powodu, iż nie zwracasz się do mnie bezpośrednio, tylko piszesz o mnie w trzeciej osobie, jakbyś mnie publicznie obgadywał - to po pierwsze. Nie mam też obowiązku klękać przed "Akcją V" jak pątnik przed Czarną Madonną tylko dlatego, że Ty uważasz ją za skończone arcydzieło - to po drugie. Po trzecie imputujesz mi coś, czego absolutnie nie napisałem, będąc jednocześnie święcie przekonanym, że tak właśnie jest. Zwłaszcza, że w swoim komentarzu zawarłem tylko drobną krytyczną uwagę - o ile w ogóle można ją uznać za krytyczną - na temat JEDNEJ tylko sceny, która wydała mi się naciągana. Mam prawo do swojego osądu. A Ty mi tu wyjeżdżasz z jakąś "wyższością"...

PostNapisane: 26 czerwca 2020, 18:15 

Mam już nagrany drugi odcinek - proszę chętnych o wiadomość prywatną. ;-) Jakby ktoś chciał od razu zamówić cały komplet, to też proszę o wiadomość.

PostNapisane: 3 lipca 2020, 18:45 

Nagrałem trzeci odcinek - gdyby ktoś poza osobami, z którymi się już umawiałem, chciał, żeby udostępnić mu nagranie, proszę o wiadomość.

PostNapisane: 5 lipca 2020, 20:42 

Posty na Forum KP: 1074
Jeśli chodzi o mnie,to jestem "telewizyjnie" na bieżąco.Gdybym kiedys nie mógł obejrzeć/nagrać któreś części to się do Ciebie Anatolu uśmiechnę ;)

PostNapisane: 24 lipca 2020, 12:46 

Wczoraj TVP Kultura zakończyła emisję "Akcji", więc może parę słów podsumowania.
To niewątpliwe wyjątkowe i oryginalne przedsięwzięcie w historii Teatru TV - kilkuczęściowy spektakl, zrealizowany z pietyzmem i wzbogacony o filmowe zdjęcia. Imponująca obsada, aktorzy z reguły świetnie dobrani i czujący swoje role. Mnie podobali się szczególnie Śmiałowski, Chamiec, Zakrzeński, Hanin i Baer. Bardzo fajnie brzmi też motyw muzyczny na czołówce i napisach końcowych każdego odcinka.
Wśród najwybitniejszych spektakli Teatru Telewizji co prawda bym "Akcji V" nie umieścił, bo to moim zdaniem jednak nie ten - nomen omen - kaliber, ale całość obejrzałem z przyjemnością, wracając w pewnym sensie do czasów dzieciństwa.

PostNapisane: 24 lipca 2020, 21:24 

Posty na Forum KP: 1249
karel napisał(a):
Bardzo fajnie brzmi też motyw muzyczny na czołówce i napisach końcowych każdego odcinka.

Muzyka jest wręcz "bondowska" i kto wie, czy nie tam należy szukać inspiracji ;-)
Z aktorów najbardziej podobali mi się: cała ekipa londyńska, ze szczególnym wyróżnieniem Ignacego Machowskiego, Teofili Koronkiewicz i Andrzeja Stockingera w skromnej, ale bardzo sugestywnej rólce.
Z frakcji "polskiej" wyróżniłbym Ryszardę Hanin, Janusza Zakrzeńskiego i Bogdana Baera. No i Aleksandra Zawieruszanka, ale to już tak bardziej wizualnie ;-).

PostNapisane: 7 grudnia 2020, 23:23 

Posty na Forum KP: 6173
Brunner napisał(a):
... nad omawianym postem nie ma co się dłużej zatrzymywać, gdyż jego autor próbował wpleść w nim ewidentnie teorię o swojej wyższości nad spektaklem
:icon_e_surprised:

PostNapisane: 19 marca 2023, 19:08 

Obejrzałem niedawno z kiepskiej kopii. Bardzo mi się podobało. Czy jest więcej takich perełek w polskim kinie?

PostNapisane: 21 marca 2023, 00:04 

W kinie? Przecież to kilkuczęściowy spektakl Teatru TV...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]