Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 08:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 maja 2020, 20:41 

Widzę że włożylem kij w mrowisko. Katyń był filmem krytykowanym w Polsce przez ludzi mądrzejszych niż ja choc zapewne część tej krytyki wynikało z tego że do tematu przymierzało się o ile pamietam kilku innych rezyserów. Opinia była taka ze temat zmarnowano a nominacja do Oskara... znów - jesli pamieć mnie nie myli - oceniano ją jako na wyrost i szans większych nie dawano. Nie mieszam też z błotem tego filmu (a zwłaszcza Wajdy jako reżysera) bo musiałbym zmieszać też Pendereckiego, kilka dobrych ról, ale film po prostu dla mnie był nieudany.

PostNapisane: 20 maja 2020, 22:08 

Posty na Forum KP: 6471
Nie, kij w mrowisko nie... To w końcu forum, trzeba się czasem nie zgodzić z kimś, a nie tylko sobie basować. Trochę rozruszałeś towarzystwo. :-)

PostNapisane: 20 maja 2020, 22:46 

Posty na Forum KP: 537
Zwłaszcza w temacie filmów Wajdy - to był twórca, któremu przyprawiono w pewnym momencie "gębę" ekranizatora lektur szkolnych, a przecież Wajda to był ktoś, kto nieraz niejedną burzliwą dyskusję wywołał - "Pokoleniem" rozbił socrealizm, "Kanałem" oraz "Popiołem i diamentem" zadziwił świat, "Popiołami" wywołał ogólnonarodową dyskusję, "Ziemią obiecaną" wkurzył zarówno gorących obrońców polskości, jak i poszukiwaczy antysemityzmu tam, gdzie go nie ma, "Człowiekiem z marmuru" i "Człowiekiem z żelaza" wkurzył peerelowską władzę, "Korczakiem" wkurzył zachodnich widzów, którzy nagle sobie uświadomili, że ich wiedza historyczna jest powierzchowna i taka sobie, "Panem Tadeuszem" wkurzył pewną zakonnicę (to widziałem na własne oczy - jako prenumerator "Filmu" byłem na przedpremierowym pokazie tego filmu z udziałem producenta bodajże, po którym gdy głos zabierali widzowie - głos zabrała też zakonnica i wyraziła swój głęboki niesmak, że postać księdza Robaka gra Bogusław Linda, aktor znany z występów w "takich filmach"- definicja sformułowania "takie filmy" z zacnych duchownych ust nie padła, ale i tak wszystkim na sali mowę odjęło :-D), a "Powidokami" przewidział wykopanie Kazika z Trójki. :-) Jak najbardziej pasują więc do niego różnorakie spory i dyskusje i myślę, że się z tego teraz cieszy. ;-)

PostNapisane: 27 lipca 2020, 15:37 

Warte odnotowania: https://www.e-teatr.pl/wenecja-kanal-an ... -kina-1533

PostNapisane: 9 października 2020, 22:38 

Takie zdarzenie w Warszawie: https://e-teatr.pl/warszawa-na-zoliborz ... jdzie-4195

PostNapisane: 9 czerwca 2021, 08:29 

https://e-teatr.pl/gdansk-andrzej-wajda ... waju-12789
No, można by się "czepnąć" końcówki, że jeśli chodzi o nurt Kina Moralnego Niepokoju, to Wajda stworzył w tym właśnie nurcie nie tylko "Człowieka z marmuru" i "Człowieka z żelaza", ale także filmy "Bez znieczulenia" i "Dyrygent", ale w sumie to drobiazg. ;-)

PostNapisane: 9 czerwca 2021, 09:03 

Posty na Forum KP: 6471
Można by dyskutować, czy akurat "Człowiek z żelaza" w ogóle się w ów nurt wpisuje. Moim zdaniem średnio. Wspomniane przez Ciebie "Bez znieczulenia" i "Dyrygent" to zdecydowanie bardziej modelowe przykłady, choć dzieło nagrodzone w Cannes (niedawno mieliśmy 40. rocznicę tego wydarzenia) na pewno głośniejsze.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]