Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 18:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 kwietnia 2020, 22:42 

Posty na Forum KP: 6471
Ja widziałem ten spektakl jakiś czas temu. Podobał mi się wtedy bardzo. Walczewski, ze swoim błyskiem szaleństwa w oczach, idealny do roli tytułowej.

PostNapisane: 17 kwietnia 2020, 22:53 

Posty na Forum KP: 537
W ogóle tercet Walczewski-Matyjaszkiewicz-Kowalewski.... Wyżyny aktorstwa.

PostNapisane: 18 kwietnia 2020, 20:41 

Posty na Forum KP: 1403
Tak jak już kiedyś pisałem poza "Wojną domową" Gruzę głównie cenię za spektakle Teatru Telewizji. "Karierę Arturo Ui" uwielbiam (w przeciwieństwie do tej wersji Szulkina). Cały spektakl jest prowadzony po mistrzowsku. Wyjątkowo podoba mi się pierwsza scena z Zapowiadaczem (umiarkowanie lubiany przeze mnie Wojciech Brzozowicz tu mnie po prostu fascynacja), z tą niesamowitą muzyką i prezentacją bohaterów, taka trochę Arlekinada a troszkę Bal manekinów. Z Walczewskim mam to co Rafał z Matyjaszkiewiczem, ale w "Polskich drogach" i "Uim" go po prostu ubóstwiam. Poza Matyjaszkiewiczem i Kowalewskim trzeba wspomnieć koniecznie o Januszu Bylczyńskim, aktorze niewykorzystanym i niedocenianym. Plus jak zwykle dostojny Białoszczyński i jak zwykle sponiewierany Pawlik :)

PostNapisane: 18 kwietnia 2020, 21:37 

Jak zobaczyłem Brzozowicza to aż pożałowałem, że obejrzałem ten spektakl dopiero po śmierci Gruzy, bo szczerze mówiąc to zapytałbym go jak wpadł na to, by w tej roli, ważnej, bo otwierającej spektakl, obsadzić właśnie tego aktora. Bylczyński oczywiście także świetny, Pawlik też, ale tam cała obsada spisuje się doskonale, bo i Bacciarelli przecież, i Kaliszewski, i Szykulska.... I ci wszyscy zacni przedwojenni starcy - Czesław Strzelecki, Kazimierz Brodzikowski, Michał Pluciński i Białoszczyński wśród nich też rzecz jasna.

Oczywiście zupełnie nie zgadzam się z kolegą Brunnerem co do szulkinowskiej "Kariery Artura Ui", która podoba mi się nie mniej niż wersja Gruzy. :-) Jest inna, ale nie mniej ciekawa. Osadzona mocno w latach 90., w tamtejszych realiach, Szulkin tym spektaklem wg mnie znakomicie sportretował epokę, w której kręcił ten spektakl. Może jestem nieobiektywny, bo ja wyjątkowo lubię wyobraźnię Szulkina i w zasadzie wszystko co on nakręcił mi się podoba. :-) W tym kontekście tylko żałuję, że ze spektaklu Axera "na kamerę" nagrano tylko monolog Łomnickiego, że nie przeniesiono całości do Teatru Telewizji. Bo to by były trzy spojrzenia na tekst Brechta - każde inne, każde świetne (bo po Łomnickim choćby mniemam, że spektakl był znakomity) - które można by porównywać i "łowić" w nich znaczenia i konteksty, ślady epoki, itp.

PostNapisane: 25 kwietnia 2020, 22:38 

Posty na Forum KP: 127
Dzisiaj na TVP3 widziałem reklamę serwisu VOD z klasykami Teatru Telewizji. Może warto tam wejść?

PostNapisane: 27 kwietnia 2020, 20:16 

Posty na Forum KP: 4329
W cyklu Teatr wojny na TVP Historia
8 maja - Wywiad z Ballmeyerem

PostNapisane: 27 kwietnia 2020, 20:43 

STEN napisał(a):
W cyklu Teatr wojny na TVP Historia
8 maja - Wywiad z Ballmeyerem

Ohoho, to chyba jedyne wspólne dzieło twórcze Gustawa Holoubka i Andrzeja Wajdy. Do obejrzenia koniecznie. :-)

A tytułową rolę gra Władysław Krasnowiecki. Aktor dziś zupełnie niemal zapomniany, a kiedyś znacząca postać. I bohater anegdot, niekoniecznie pochlebnych. Wg jednej z nich aktorzy mawiali o nim, że powinien zmienić sobie nazwisko na "Krasnosowiecki". Wg innej, gdy w czasie jego dyrekcji w Teatrze Narodowym w jednej ze sztuk jedzony był w pewnej scenie duży, smakowity placek i jakaś osoba po spektaklu zapytała aktorów z nutą pretensji, czy ten placek jest codziennie pieczony specjalnie do spektaklu (to były lata 1949-51, za bogato nie było) któryś z aktorów odrzekł, że tym plackiem leżał Krasnowiecki przed ministrem kultury, żeby zostać dyrektorem Teatru Narodowego. :-)

PostNapisane: 27 kwietnia 2020, 21:00 

Widziałem ten spektakl parę lat temu. Był na TVP Kultura.

PostNapisane: 30 kwietnia 2020, 21:30 

Majowe premiery oper i spektakli Teatru Telewizji - za darmo w TVP VOD!

Źródło informacji: https://centruminformacji.tvp.pl/478225 ... -w-tvp-vod.

PostNapisane: 13 maja 2020, 08:16 

Wczoraj TVP Kultura pokazała spektakl "Kochankowie z Valldemosy" (1995) według Janusza Krasińskiego i w reżyserii Andrzeja Konica. Jego jakość techniczna była fatalna, ale mniejsza z tym. Nigdy tego przedstawienia nie widziałem, z pewnością nie jest to jakoś wybitny teatr, ale interesujący. Młoda Stenka jako Sand - nie jedyny raz, jak wiemy. Do tego Jacek Wójcicki jako Chopin - zaskakujący wybór obsadowy, choć chyba nie do końca trafiony. Z drugiej strony, skoro Chopina mógł zagrać Hugh Grant, to czemu nie Wójcicki, który przynajmniej jest Polakiem i do tego zna się na muzyce. ;-)

PostNapisane: 13 maja 2020, 13:31 

Posty na Forum KP: 1403
karel napisał(a):
Wczoraj TVP Kultura pokazała spektakl "Kochankowie z Valldemosy" (1995) według Janusza Krasińskiego i w reżyserii Andrzeja Konica. Jego jakość techniczna była fatalna, ale mniejsza z tym. Nigdy tego przedstawienia nie widziałem, z pewnością nie jest to jakoś wybitny teatr, ale interesujący. Młoda Stenka jako Sand - nie jedyny raz, jak wiemy. Do tego Jacek Wójcicki jako Chopin - zaskakujący wybór obsadowy, choć chyba nie do końca trafiony. Z drugiej strony, skoro Chopina mógł zagrać Hugh Grant, to czemu nie Wójcicki, który przynajmniej jest Polakiem i do tego zna się na muzyce. ;-)

Skoro mam wybór - a mam ;) - to wybieram radiową realizację tego słuchowiska z Mikołajską i Sewerynem

PostNapisane: 13 maja 2020, 23:25 

Widzę, że w piątek na TVP Kultura będzie "Skąpiec" z Zapasiewiczem. Może ktoś mi nagra? ;-) Bo sam chyba nie będę mógł ani nagrać, ani obejrzeć. Mogę się odwdzięczyć "Wywiadem z Ballmeyerem", "Konstytucją 3 Maja" i jeszcze paroma rzeczami. :-) A jak nie, to niech choć inni sobie zobaczą, Zapasiewicz jako Harpagon brzmi ciekawie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]