Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 12:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 marca 2020, 14:57 

Posty na Forum KP: 1073
Od czwartku są zamknięte kina: "Jeżeli chodzi o poszczególne filmy, to wydaje się, że największymi przegranymi mogą okazać się nowości, które trafiły do kin zaledwie tydzień temu i były w nich grane tylko przez sześć dni. Mowa tu o takich produkcjach jak Naprzód, Sala Samobójców. Hejter czy Niewidzialny człowiek. Film Pixara wystartował z poziomu niemalże 100 tys. widzów, jednak to ten drugi był liderem zestawienia, gromadząc podczas swojego premierowego weekendu mocne 143 tys. widzów. To rezultat ponad dwukrotnie lepszy od tego, który zaliczyła Sala Samobójców w 2011 roku (69 978). Biorąc pod uwagę dobre recenzje, które film Jana Komasy zaczął zbierać, można było liczyć na niewielkie spadki i wynik końcowy w okolicach tego odnotowanego przez poprzednika (ponad 800 tys.), a może nawet powyżej miliona. Teraz wydaje się to mało prawdopodobne, nawet jeżeli po wznowieniu działalności kin Hejter będzie jednym tych filmów, które mają najwięcej kopii/seansów i gromadzą najwięcej widzów. Już w drugi weekend kwietnia wypada bowiem Wielkanoc, a to zawsze martwy okres w polskich kinach.

Odwoływane są też premiery: "dystrybutorzy takich filmów jak W lesie nikt nie zaśnie dziś, Skłodowska czy Dolina Bogów poinformowali o odwołaniu premier swoich produkcji, które były zaplanowane na trzy kolejne weekendy marca. Póki co nie wiadomo, kiedy filmy te trafią do kin. Jeżeli te miałyby zostać ponowie otwarte już z końcem tego miesiąca, najbardziej sensownym okresem wydaje się w tym przypadku premiera w drugiej połowie kwietnia, już po świętach wielkanocnych".
Więcej na ten temat: http://boxoffice-bozg.pl/zamkniete-kina ... -co-dalej/

Także produkcja filmów i seriali została wstrzymana: "Ze względu na sytuację, w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo ekipy i twórców produkcji "Klangor", przerywamy pracę na planie zdjęciowym w Świnoujściu na najbliższe dwa tygodnie - informuje Katarzyna Szczepanik z biura prasowego Canal+. Początkowo zdjęcia do produkcji miały trwać do końca kwietnia. W serialu Tomasza Kamińskiego grają m.in. Arkadiusz Jakubik, Maja Ostaszewska, Wojciech Mecwaldowski, Aleksandra Popławska, Maciej Musiał. [...] Wśród zawieszonych produkcji ATM Grupy są m.in. seriale "Ojciec Mateusz" dla TVP 1 i "Pierwsza miłość" dla Polsatu. - Mamy nakręcone odcinki, które wystarczą na kilka tygodni emisji - zapewnia rzecznik Polsatu Tomasz Matwiejczuk. [...] TVP przerwała zdjęcia do telenoweli historycznej "Korona królów", a HBO - do nowego serialu kryminalnego "Odwilż" (w roli głównej Katarzyna Wajda). Z kolei TVN do 25 marca wstrzymał zdjęcia do komedii romantycznej "Listy do M 4".
Cały artykuł: https://www.press.pl/tresc/60808,telewi ... -i-seriali

PostNapisane: 1 kwietnia 2020, 22:53 

Posty na Forum KP: 768
Pozostaje powtórka z rozrywki czyli np: film "ZARAZA" o epidemii ospy we Wrocławiu w latach 60-tych.

film fab. Zaraza
https://www.youtube.com/watch?v=w-0ts6gbXyM

Dokument o ospie we Wrocławiu.
https://www.youtube.com/watch?v=0bmlIxBbywo

Wszystkim życzę dużo zdrowia .

PostNapisane: 2 kwietnia 2020, 07:16 

Posty na Forum KP: 1074
Nie chcę dublować (jeśli jest taki wątek) -ale możnaby w tym miejscu powymieniać filmy,w których "grają" szpitale

PostNapisane: 2 kwietnia 2020, 13:54 

1. Cesarskie cięcie
2. Czwartki ubogich
3. Dotknięci
4. Kardiogram
5. Sala nr 6
6. Wcześnie urodzony
7. Szpital przemienienia

PostNapisane: 2 kwietnia 2020, 15:15 

Posty na Forum KP: 1006
Pozwolę sobie dodać
''Ocalenie''
''Bogowie''
''Umarłem, aby żyć''
''Szansa''
''Spirala''

W troche mniejszym stopniu, ale jednak
''Zazdrość i medycyna''
''Trzeba zabić tę miłość"

i oczywiście seriale (z tych normalnych)
''Układ krążenia''
''Zielona miłość''

PostNapisane: 7 kwietnia 2020, 19:08 

"Życie jako śmiertelna choroba...."
"Dekalog 2"
"Pogoda na jutro"
Ponadto mniejsze lub większe szpitalne epizody mamy w wielu serialach, także tych klasycznych m.in. "Czterdziestolatek" (odc. 21), "Jan Serce" (też ostatni odcinek), "Zmiennicy" (odc. 2 i kilka następnych)

PostNapisane: 7 kwietnia 2020, 19:43 

Posty na Forum KP: 537
Dodajmy pojedynek chirurgów w "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz". :-)

PostNapisane: 28 września 2020, 14:10 

Posty na Forum KP: 1073
Ciekawy tekst o załamaniu się reklamy kinowej w czasie pandemii i nadziei się powrót do poprzednich obrotów jesienią: Brokerzy reklamy kinowej liczą jednak na poprawę sytuacji w czwartym kwartale. - Dla nas ważne jest porównanie trwania bloków reklamowych. Średni blok reklamowy w naszej sieci, czyli Cinema City, w sierpniu trwał 7 minut, a 11 minut w 2019 roku, ale we wrześniu mamy już 10 minut do 12 minut w ubiegłym roku - wskazuje Bianka Pawlewska. I dodaje: - Do kin zaczęło przychodzić coraz więcej widzów, ruszyły też zaplanowane wcześniej kampanie reklamowe i pojawiły się nowe zlecenia. Liczymy na to, że jesienią i zimą frekwencja będzie dalej rosnąć.

Tym bardziej - jak podkreśla Pawlewska - że główne premiery kinowe przeniesiono na wrzesień, październik, a nawet na koniec roku. Teraz w kinach są wyświetlane "Tenet", "Pętla", "Mulan", "25 lat niewinności". Wśród premier i hitów są zaś "Listy do M IV", "James Bond: Nie czas umierać", "Small World", "Duna", "Wonder Woman 1984".

całość: https://www.press.pl/tresc/63390,w-kina ... wciaz-male

PostNapisane: 28 września 2020, 18:06 

Posty na Forum KP: 6471
Ze względu na obecną sytuację szczecińskie kino "Pionier", szczycące się tytułem najdłużej nieprzerwanie działającego na świecie, znalazło się w fatalnym położeniu i ostatnio zdecydowało się na zawieszenie działalności. Na szczęście mieszkańcy spontanicznie zorganizowali internetową zbiórkę, pomoc zapowiedziało też miasto, więc ten jeden z najważniejszych punktów na kulturalnej mapie Szczecina ma duże szanse, by jednak przetrwać.

A propos wpisu Nałki: dla kin to na pewno problem, ale krótsze bloki reklamowe akurat mi zupełnie nie przeszkadzają. ;-P

PostNapisane: 29 września 2020, 12:44 

Posty na Forum KP: 2675
Nie wiem, gdzie krótsze bloki....na rozpoczęcie projekcji "25 lat niewinności" czekałem chyba 30 minut.

PostNapisane: 29 września 2020, 13:34 

Posty na Forum KP: 6471
To widocznie zależy, w której sieci. Ja ostatnio w kinie w lutym byłem, więc nie wiem, jak to obecnie wygląda w multipleksach u mnie.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]