Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 10:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 marca 2020, 14:23 
ADMINISTRATOR

Dzisiaj 97 lat kończy Emil Karewicz. Wszyscy życzymy Mistrzowi zdrowia, spokoju i wyłącznie pięknych dni! Przy tej okazji proponuję małe przypomnienie jego ról filmowych i teatralnych. Jakiś czas temu przypomniałem sobie "Kobrę" pod tytułem "Iryd" z 1968 roku. Jest tam świetna scena, w której coś przewraca się na planie (poza kadrem). Emil Karewicz wykonuje taki minimalny "rzut oka" w tamtą stronę i gra dalej:-) Dla mnie mistrzostwo i jednocześnie interesujący "smaczek". Dziś pewnie byłoby kilka dubli ale wtedy... albo grało się "Kobrę" na żywo albo brakowało taśmy... itd. Napiszcie coś o rolach Mistrza - rozruszajmy wątek w tym pięknym dniu Urodzin Pana Emila!

PostNapisane: 13 marca 2020, 22:45 

Posty na Forum KP: 537
Emil Karewicz, to - poza tym, że wspaniały aktor - także bohater tzw. "urban legend", czyli legendy miejskiej. Określenie to oznacza, wbrew nazwie, nie tyle legendę panującą w mieście, ale coś, co wszyscy sobie podają jako fakt, a co nie miało miejsca. Mianowicie można usłyszeć w przekazach ustnych, że mówiąc "już czas" czy coś w tym stylu w "Krzyżakach", zerka mimowolnie na przegub dłoni, jakby tam był zegarek. Nic takiego na ekranie nie ma.

PostNapisane: 14 marca 2020, 19:01 

Posty na Forum KP: 1403
Z okazji urodzin Pana Emila chciałem obejrzeć z Nim coś z czego jeszcze nie widziałem. Tak, jest coś takiego. Ale po 10 minutach "Okruchów wojny" nie wytrzymałem (wyobrażacie sobie, film tak cudny, że nawet Karewicz nie potrafił mnie przy nim utrzymać) i obejrzałem coś, co prawda już widziałem, ale tylko raz i wieki świetlne temu ;) "Spotkania w mroku" bo o nich mowa to świetny film i szkoda, że zapomniany.

PostNapisane: 14 marca 2020, 19:38 

Posty na Forum KP: 6471
Domyślam się, że film nudny, a nie cudny... ;-)
"Spotkania w mroku" rzeczywiście są nie najgorsze i faktycznie mało kto o nich pamięta.

PostNapisane: 14 marca 2020, 20:55 

Te "Okruchy wojny" to aż musiałem zajrzeć na filmpolski.pl, by skojarzyć co to w ogóle jest. :-)
Niedawno dla mojej znajomej fanki Kolbergera skołowałem serial "Tak czy nie". Zanim wysłałem jej płyty, sam obejrzałem. Całkiem sympatyczna rola "późnego" Karewicza.
Emil Karewicz to moim zdaniem jeden z najbardziej emanujących elegancją polskich aktorów. Przy czym jest to elegancja szorstka, oficerska. W przeciwieństwie np. do Igora Śmiałowskiego, emanującego elegancją wielkopańską, Czesława Wołłejki, który był elegancki w sposób dwuznaczny, wręcz perwersyjny (nic dziwnego, że stworzył tak ciekawe kreacje homoseksualistów), czy Edmunda Fettinga, którego elegancja była elegancją zimnego skur….. :-)

PostNapisane: 15 marca 2020, 09:08 

Rafal Dajbor napisał(a):
Niedawno dla mojej znajomej fanki Kolbergera skołowałem serial "Tak czy nie".

Mhm... ;-)

PostNapisane: 15 marca 2020, 11:42 

Brunner napisał(a):
Rafal Dajbor napisał(a):

Mhm... ;-)

A, to od Ciebie dostałem? Coś mi się kołatało, że chyba tak... :-D Ale mi przez ręce tyle tego towaru przechodzi, że nie byłem pewien. :-)

PostNapisane: 15 marca 2020, 14:45 

Posty na Forum KP: 6471
"Okruchy wojny" widziałem, nawet nie tak bardzo dawno, ale faktycznie dobry film to nie mógł być, bo na filmwebie mam go ocenionego na 4/10 i kompletnie mi wywietrzał z głowy... :-)

PostNapisane: 15 marca 2020, 19:41 

Rafal Dajbor napisał(a):
Brunner napisał(a):
Rafal Dajbor napisał(a):

Mhm... ;-)

A, to od Ciebie dostałem? Coś mi się kołatało, że chyba tak... :-D Ale mi przez ręce tyle tego towaru przechodzi, że nie byłem pewien. :-)

No właśnie nie ode mnie, tylko mi kiedyś obiecałeś, że jak już kiedyś dorwiesz, to nie zapomnisz o mnie :icon_mrgreen:

PostNapisane: 15 marca 2020, 20:36 

Aaaa, do tego stopnia! Dobra! Zrobi się! :-)

PostNapisane: 16 marca 2020, 00:40 

Ja ostatnio przypomniałem sobie rolę Karewicza w serialu "Polskie drogi".
Wcielił się on tam w rolę chłopa Poraja, który przechodzi metamorfozę nastawienia do niemieckiego okupanta. Najpierw pozostaje bierny i karny w stosunków do Niemców, oddając między innymi dzieci na roboty do Reichu oraz inwentarz na kontyngent, bo myśli że dzięki temu będzie sobie spokojnie żył. Jednak gdy Niemcy zabijają mu z premedytacją żonę i syna uświadamia sobie jaki był naiwny i postanawia w pojedynkę wymierzyć sprawiedliwość.

PostNapisane: 16 marca 2020, 06:50 

MARAS napisał(a):
Ja ostatnio przypomniałem sobie rolę Karewicza w serialu "Polskie drogi".
Wcielił się on tam w rolę chłopa Poraja, który przechodzi metamorfozę nastawienia do niemieckiego okupanta. Najpierw pozostaje bierny i karny w stosunków do Niemców, oddając między innymi dzieci na roboty do Reichu oraz inwentarz na kontyngent, bo myśli że dzięki temu będzie sobie spokojnie żył. Jednak gdy Niemcy zabijają mu z premedytacją żonę i syna uświadamia sobie jaki był naiwny i postanawia w pojedynkę wymierzyć sprawiedliwość.

Tylko trzeba pamiętać, że przeżywa on tam niestereotypową metamorfozę. I chwała Jerzemu Janickiemu za to, że tak właśnie to napisał. Dobrze, że Poraj nie przystaje do partyzantów, nie walczy z nimi ramię w ramię i nie daj Boże, jeszcze bohatersko ginie. Sam mówi: "moja sprawa mała, a wy chcecie całą wojnę wygrać" (czy jakoś tak). Kolejny plus dla Janusza Morgensterna za to, że Karewicza właśnie zaangażował do takiej roli, a nie, jak sugerowałaby łatka, Heinckessa, Kliefhorna czy Schroedera. Jedna z moich ulubionych ról Karewicza. Dziękuję za przypomnienie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]